Filip Bendi i kokkejakke foran Thon Hotels kjøkken

Kokketalentet hos Thon

Filip August Bendi har jobbet hos Thon Hotels siden 2018. Nå kan han vinne verdensmesterskapet i kokkekunst.

I seks år har Filip August Bendi (34) jobbet som kreativ utvikler hos Thon Hotels. Om tre uker skal han representere Norge i Lyon der det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or, går av stabelen 22. januar.

– Jeg har jobbet mot dette siden jeg var med i konkurransen som commis i 2010 og 2011, forteller Filip, som da assisterte kokken Gunnar Hvarnes som fikk bronse.

Nå er det Filip selv som er Norges håp i konkurransen. Sammen med et team på åtte stykker, der alle er ansatt hos Thon, går han for gull.

– Vi skal vinne dette her! Det handler om å pushe grenser for hva som er mulig å få til, sier han.

Medium stekt biff i en rødvinssaus
Fiskemiddag i svart serveringsskål med frisk sitron

Ligger i hardtrening

Foreløpig pushes grensene på et kjøkken ved Gardermoen, identisk det kjøkkenet de skal disponere i Lyon. Her har teamet ligget i hardtrening i flere måneder.

– Vi står opp klokken 05:00 og jobber med gjennomkjøringer der vi trener på rettene på nøyaktig den tiden vi får til rådighet i konkurransen, forklarer Filip. 

Før han bestemte seg for å satse alt på Bocuse d’Or, jobbet han på restauranter som Noma i København, Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm og Daniel i New York.

For å komme til finalen i Lyon har han først vunnet den norske konkurransen Årets Kokk, for så å komme på tredjeplass i den europeiske kvalifiseringen Bocuse d’Or Europe.

Kjøkkenbenk med tallerkener fulle av velsmakende kjøttmiddager på kjøkkenet til kokkene

Personlig spiser Thons kokketalent gjerne egg og bacon til frokost og morens lammefrikassé til middag. Under Bocuse d’Or i Lyon blir det nok andre, mer fancy boller.

Filip Bendi på kjøkkenet

Fra "Gutta på tur" til Thon Hotels

Filip er ikke sikker på når eller hvorfor interessen for kokkekunst oppsto, kanskje var det den gode maten han fikk som barn eller «Gutta på tur» på TV. Kanskje ligger det i blodet, han forteller at både oldefaren og faren har jobbet i restaurantbransjen. Å være kreativ utvikler hos Thon har i alle fall hjulpet ham med å videreutvikle talentet og interessen.

– Hos Thon er det høyt fokus på mat. Å være kreativ utvikler hos dem har gitt meg mulighet til å prøve masse nytt. Stillingen var ny da jeg fikk den, og jeg har hatt ansvar for mange arrangementer og reist rundt til ulike Thon-hoteller og laget middager. 

Siden 2011 har Thon Hotels vært hovedsponsor til Stiftelsen Norsk Gastronomi som arrangerer Årets Kokk. Filip forteller at ansettelsen hos Thon har vært viktige for ham i konkurransene. 

– Støtten Thon har gitt meg og teamet er uvurderlig. Vi føler oss godt ivaretatt. Det har gjort at vi stiller ekstremt sterkt i Bocuse d’Or.

Relatert innhold