Gå direkte til innhold
Bilde av lundefugl på et fjell

Derfor bør du dra til Fosnavåg

Drømmer du om en aktiv ferie med fantastiske fjell, unike fugleopplevelser, havsafari, vakre strender, og kanskje en kulturopplevelse utenom det vanlige?

Da bør du legge årets sommertur til lille Fosnavåg, halvannen time vest for Ålesund.

Om sommeren flokker turister fra både inn- og utland til Fosnavåg for å se storslått natur og de unike lundefuglene. Her er våre beste tips til turer i området.

Vikingspel

Hotellsjef Monica Bjørhovde ved Thon Hotel Fosnavåg, som ligger kun en 20 minutters kjøretur unna Runde,  har sine spesielle sommerfavoritter:

– Personlig ville jeg kommet hit i juli, og kombinert det fantastiske Herøy-spelet med en tur til ett av Norges største fuglefjell på Runde, sier Bjørhovde.

30. juni - 1. juli i år er det klart for sommerforestillingen Kongens Ring, der vikingtiden og selveste Olav den Hellige gjester utendørsscenen på Herøy gård.

Rundebranden på øya Runde

Den to kilometer lange turen tar ca. en time. Grunnen til at folk drar hit er for å se Norges største koloni av lundefugl. Naturfotografer og ornitologer fra hele verden tar turen for å se de utrolige lundefuglene. Rundebranden er Norges tredje største fuglefjell, og fra midten av mai til august kommer lundefuglene flyvende i flokk inn til Runde om kvelden.

– Vi har et dyreliv som er unikt. Både på båttur og fjellturer er det helt bankers å se havørn. Og man får se seler, niser og kanskje hval ute på fjorden, forteller hotellsjef Bjørhovde.

 
 

Muletua på Nerlandsøya

Muletua er en fin tur til den flotteste toppen i området som ligger 253 meter over havet. Turen er 2 km lang og tar ca. 40 minutter. Muletua ligger helt ytterst og har en fantastisk havutsikt. Her er det et lite hus med benker hvor man kan spise nisten sin.

Sollia på Gurskøy

Sollia er det høyeste fjellet i Herøy med sin 660 meter over havet. Turen hit er på nesten 11 km og tar ca. 4 timer og gir utsikt i alle retninger til Herøy, Sande, Ulstein, Sunnmørsalpane og Vanylvsfjella.

Runde fyr

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av Rundefjellet. Det er et av 80 fyr i Norge som er fredet, og her finnes det en ubetjent turisthytte hvor man kan overnatte. Turen rundt Rundefjellet tar ca. 3 timer.

Kvalsund

Denne rundturen går fra enden av Mjelthaugvegen til toppen av Nerlandsøya, Storevarden, og tilbake. Her er det en nydelig utsikt over Fosnavåg og fuglefjellet Runde. Turen er på litt over 6 kilometer.

I Herøy kommune er det mange flotte fjellturer å velge mellom, men det er også populært å dra på båttur for å se lundefugl, og å fiske.

Foto: Steffen Voldsund/voldsundfoto.no

 
 

Relatert innhold