Våre beste destinasjoner for å oppleve nordlyset i Norge

For mange er det en livslang drøm å oppleve nattemørket forvandle seg til en fargesprakende dans. I Norge er vi så heldige å ha en hel landsdel som hjem til naturens mest spektakulære lysshow, nordlyset.

Utsikt mot nordlyset fra Thon Hotel Lofoten. Fotograf: Odd P. Tanke Jensen

Slik oppstår nordlyset

I århundrer har det vært skrevet historier og myter om nordlyset. Enkelt forklart vet vi i dag at nordlyset oppstår grunnet solstormer på sola. Disse sender ladde partikler i en rasende fart i retning jorda. Når disse treffer jordas magnetfelt, og enkelte partikler kommer gjennom det beskyttende magnetiske “skjoldet”, gir dette opphav til det vi opplever som vakkert nordlys.

Nordlyset lokker mennesker fra alle verdenshjørner

Når balletten av fargemønstrene i grønt, lilla, blått og rødt endelig viser seg på himmelen, strømmer både lokalbefolkning og turister fra hele verden til. Alle med samme mål for øyet – å få oppleve den uforglemmelige magien på himmelen.

Det er det ikke uten grunn at mange velger Norge som destinasjon for å oppleve nordlyset. Faktisk sies Nord-Norge å være den beste destinasjonen for nordlysentusiaster. Lyset strekker seg langs kysten av Nord-Norge fra Lofoten og opp mot Nordkapp. Her er nordlyset en del av lokalbefolkningens hverdag, og sjansene er store for å få med seg lyset ved et besøk.

Når er nordlyset synlig?

Størst sjanse for å se nordlyset er sent på høsten, vinteren og tidlig vår. Det er verdt å vite at man helst bør unngå tider med fullmåne, da alt lys har innvirkning på hvor sterkt fargene fremkommer på himmelen. Man bør derfor også oppsøke steder utenfor bykjernene med minst mulig kunstig belysning. Mellom klokken 20 og 02 skinner nordlyset som regel sterkest, men man kan oppleve lyset før og etter disse tidene.

Det skal sies at man aldri kan garantere for at nordlyset vil vise seg på himmelen, noe som gjør det hele ekstra fascinerende. Med naturen i førersetet, må man regne med å måtte være litt tålmodig. Planlegger man en tur til Nord-Norge for å oppleve nordlyset, kan det være lurt å ha noen dager til rådighet. Last gjerne ned en app for å få nordlysvarsel direkte på telefonen. Disse gir et varsel for den neste timen eller de kommende timene, samt et langtidsvarsel.

Våre hoteller i Nord-Norge

Thon Hotels har hoteller som strekker seg over hele landsdelen: Bodø, Lofoten, Narvik, Harstad, Andenes, Tromsø, Kautokeino, Alta, Hammerfest, Kirkenes og Svalbard. Alle disse stedene er utmerkede for en komplett arktisk opplevelse. Her vil du ha muligheten til å delta på aktiviteter og organiserte turer, guidet av eksperter på nordlyset. Jakten på det sagnomsuste lyset kan finne sted i en hundeslede, båt, buss, snøscooter eller til fots i fjellene. Det kan til og med beundres fra ditt eget hotellrom!

Nedenfor finner du mer informasjon om våre hoteller hvor nordlyset danser på himmelen. Her kan du lese om de individuelle opplevelsene hver destinasjon har å by på. Hvor går din nordlys-reise?

Bodø

Bodø ligger på en halvøy, midt i Nordlands kystlinje. Her viser nordlyset seg med all sin prakt på himmelen fra september til april.

I Bodø har Thon Hotels et hotell oppkalt etter nordlyset – Thon Hotel Nordlys. Hotellet ligger like ved småbåthavnen og moloen i Bodø. Her har du en flott utsikt utover havet, og er du heldig kan du se nordlyset fra ditt eget hotellrom. På hotellet er gjesterommene tapetsert med vakre bilder av nordlyset. Skulle nordlyset en dag leke gjemsel, er man i det minste omgitt av den flotte, naturinspirerte dekoren på rommet sitt.

For å få den fulle opplevelsen av nordlyset, er det svært populært blant gjester å dra på nordlysturer, litt unna bykjernen. En av disse turene er en 4 timers seiltur for å jakte på nordlyset. Fra båten kan du skue utover nattehimmelen og det vakre, dansende nordlyset –helt uforstyrret fra byens lys. 

Utover det yndige nordlyset, venter også et annet spektakulært lys i mørketiden, nemlig solnedgangene. Uten fjell som skygger for lyset, kan man hele vinteren se glimt av solen under horisonten. Dette maler farger fra mørkt blått til dyp rosa på himmelen – et enestående syn de fleste ønsker å forevige med kameraet.

Lofoten

Lofoten ligger under nordlysovalen, og gir dermed flotte rammer for spektakulære nordlysopplevelser. I Svolvær i Lofoten ligger vårt prisvinnende hotell, Thon Hotel Lofoten. Hver vinter har hotellet opplevd en økning av nordlyssøkende turister fra mange ulike land, blant annet Tyskland, Japan, Kina, Sveits, Italia, Frankrike og Australia.

I Lofoten kan man se nordlyset fra begynnelsen av september til midten av april. Det er ikke hver dag man kan se nordlyset, enten på grunn av lav aktivitet eller lavt skydekke. Samtidig kan Lofotens mektige fjell hjelpe med å brekke opp skydekket. Takket være dette dannes glipper i skydekket, og man kan dermed være heldig og se nordlyset, selv når det er overskyet.

Er det nordlys på himmelen kan man se det fra Thon Hotel Lofoten, eller fra Svolvær sentrum. Den beste opplevelsen er likevel ute av sentrum, til steder hvor det ikke er lysforurensning. En kjøretur ut til yttersiden, enten til Hov på Gimsøya eller til Laukvika, vil man kunne oppleve nordlyset uten lysforurensning og fjell som blokkerer for utsikten. Begge stedene tar ca. 40 minutter i bil fra Thon Hotel Lofoten.

For arrangerte nordlysopplevelser, kan man blant annet bli med på guidet nordlystur med fotograf, se nordlyset fra hesteryggen, eller delta på en eksklusiv nordlysjakt sammen med den erfarne nordlysjegeren Odd-Petter Tanke Jensen.

Narvik

Narvik er kjent for byens moderne utvikling, og den vakre naturen som omkranser bybildet. La deg begeistre av fjelltopper helt opp mot nærmere 1900 meters høyde, i stor kontrast til den fredfulle Ofotfjorden. Byen er et flott utgangspunkt for å oppleve nordlyset i urbane rammer.

I Narvik kan du overnatte på Thon Partner Hotel Narvik, som er nærmeste nabo til Narvikfjellet. Hotellet har et samarbeid med Narvikfjellet som arrangerer visningsturer for å se nordlyset, kalt Lights at the Lodge. Turene finner sted fra 21. desember til 31. mars. Herfra kan du oppleve det spektakulære lysfenomenet fra toppen av Narvikfjellet.

For å komme til Narvikfjellet tas den moderne og nyoppførte Gondolbanen. Med denne fraktes du 656 meter over havet – en opplevelse i seg selv. Etter kun 4 minutter i Gondolen er du fremme, hvor du blir du tatt i mot av en guide som vil ta deg med på en fantastisk opplevelse av nordlyset. Kjenn på stilheten og nyt utsikten over høye fjell, dype fjorder og en pulserende by. 

Foto: Michael Ulriksen

Harstad

I Harstad er det svært gode forhold for å oppleve nordlyset, enten du besøker et av de mange utsiktspunktene du finner i Harstad, eller om du er heldig og ser det dansende utenfor hotellvinduet ditt på Thon Hotel Harstad.

For å oppleve nordlyset har hotellet et samarbeid med Aktiv Events, som tar med større grupper på uforglemmelige turer. Blant annet arrangeres fotosafari hvor dere blir tatt med til de flotteste fjell, fjorder og elver på Hinnøya. Her får man god opplæring i hvordan det magiske lyset best kan fanges på kamera. Du kan også besøke deres nordlys-camp på Aunfjellet, hvor alt er lagt til rette for å se nordlyset.

Aunfjellet ligger et kvarters kjøretur fra Harstad, og passer ypperlig for de som ønsker å oppleve nordlyset på egenhånd. På Aunfjellet ligger en liten topp ved navn Keipen, som et populært turmål for både store og små, sommer så vel som vinter. Det beste startstedet for en tur til Keipen er ved den store parkeringsplassen oppe på Aunfjellet. Å komme til toppen krever en forholdsvis enkel fottur, og gir fantastisk utsikt på toppen. På vinterstid vil det som regel være skispor eller tråkk en kan følge, ettersom Keipen stort sett har besøkende året rundt.

Andenes

Andenes ligger helt på nordspissen av Andøya, og er det største tettstedet i Andøy kommune i Nordland. Her flagrer det himmelske lyset i mørket fra september og helt frem til april.

På Andenes finner du Thon Partner Hotel Andrikken. Her er alle rommene totalrenovert, og har fantastiske nordlysbilder tatt av en lokal fotograf på Andøya. Rett utenfor hotelldørene kan gjester oppleve noen av de vakreste naturopplevelsene i Norge. 

I gangavstand fra hotellet finner du fyrtårnet på Andenes. Her er det mørkt nok for å ta flotte bilder av nordlyset, samtidig som at fyrtårnet og havet er flotte objekter å forevige sammen med det vakre nordlyset.

Med litt kjøring har du tre flotte utsiktspunkter for nordlyset. Med kun 5 minutter bak rattet fra hotellet kan du komme opp til fjellet Ravnan. Fra toppen kan du oppleve nordlyset i avstand fra byens lyskilder, og nyte flott utsikt over Bleik.

Du kan også kjøre til utsiktspunktet mellom Andenes og Bleik, som også kun tar 5 minutter med kjøring fra hotellet. Her har du mulighet til å få berg og hav omkranset av nordlyset som motiv i kameralinsen.

Kjører du 10 minutter fra hotellet finner du Bleik stranda. Her speiler nordlyset seg i vannet på strandkanten – et magisk syn som bør foreviges på kamera.

På Andøya ligger også Nord Europas eneste forskningsstasjon for Nordlys, Andøya Space Center. Et besøk på Spacesenteret er et «must» for alle som vil lære mer om fenomenet nordlys. I tillegg kan man kjøpe med seg Nordlyssåpe som er lokalprodusert på Dverberg som suvenir til nære og kjære.

Tromsø

Midt i nordlysovalen ligger Tromsø, som er det området hvor det er størst sjanse for å oppleve nordlys. Her kan naturens eget fyrverkeri observeres fra september til april. I Tromsø har vi to hoteller midt i sentrum, Thon Hotel Polar og Thon Hotel Tromsø.

Med et bredt spekter av nordlysutflukter i Tromsø, finner du garantert noe som passer dine ønsker og behov. Via Visit Tromsø kan du velge mellom to former for utflukter; nordlysjakt eller nordlysopplevelser.

Under en nordlysjakt blir du med en erfaren og kunnskapsrik guide for å jakte på nordlyset med bil, buss, minibuss eller båt. Nordlysopplevelsene byr på litt ekstra eventyr under ditt arktiske besøk. Du finner en oversikt over aktiviteter på visittromso.no, hvor du kan filtrere deg frem til den perfekte opplevelsen for deg.

For panoramautsikt utover Tromsø, vil man ikke gå glipp av en tur opp til Storsteinen med Fjellheisen. Her befinner du deg 421 meter over havet, og har fantastiske forutsetninger for å se nordlyset på vinterstid. På toppen kan man også spise middag basert på lokale råvarer i restauranten Fjellstua, eller du kan velge småretter fra en kafémeny.

Alta

Alta har blitt kalt Nordlysbyen Alta, og det med god grunn. Byen har hatt en historisk betydning for kunnskapsutvikling rundt nordlyset, og ikke minst ligger forholdene godt til rette for å oppleve nordlyset i byen. I Alta ligger Thon Hotel Alta, som er et perfekt utgangspunkt for å utforske byen, nordlyset og de arktiske omgivelsene.

For den kunnskapstørste, kan man i Alta besøke Nordlyskatedralen, som ligger i umiddelbar nærhet til Thon Hotel Alta. I kjelleren i katedralen finner du et flott, interaktivt senter fylt med informasjon om nordlyset. Her kan du lære mer om vitenskapsmannen og nordlysforskeren Kristian Birkeland, samt bli klokere på fakta og myter om nordlyset.

Når mørket senker seg, finnes det flere organiserte turer i Alta for å oppleve nordlyset. En av leverandørene er Glød, som har mer enn ti års erfaring som nordlysjegere. Dersom været ikke lover godt for å se nordlyset, benytter disse sin kompetanse og drar dit nordlyset med størst sannsynlighet vil vise seg. Det skal likevel nevnes at det ikke finnes noen garanti for å se nordlyset.

Et godt utsiktspunkt for nordlyset er Komsatoppen og passer godt for de som ikke nødvendigvis ønsker en organisert tur. Fra hotellet kan man spasere opp til Komsatoppen på 45 minutter, og få en fantastisk utsikt over hele byen og nordlyset.

Kautokeino

Reis til Kautokeino, samenes land, og opplev nordlyset på vinterstid. Kautokeino har et tørt vinterklima med mye klart vær, noe som gir svært gode muligheter for å se det vakre lyset danse på himmelen.

Thon Hotel Kautokeino har satt sammen flere pakketilbud for å sørge for at du som gjest skal få en minneverdig opplevelse av nordlyset.

Et av pakketilbudene er nordlysjakt ved hjelp av rein og slede, snøscooter eller ATV. Det hele avhenger av forholdene. Er det sent på høsten, kan man aldri si for sikkert om det er snø eller bart på bakken . Det samiske ordtaket ”jahki ii leat jagi viellja” (det ene året er ikke det andre årets bror) beskriver dette godt, da fjorårets vær i Kautokeino ikke kan forutsi været i år.

Under klar himmel er det muligheter for å få opplevd et spektakulært lysshow, som kan variere fra lysegrønt til rosa, fiolett og hvitt- i mangfoldige fasonger. Hvor turen går, avhenger av hvor guiden mener det er best sjanse for å oppleve det fantastiske fenomenet. Underveis vil gjestene få servert snacks og varm drikke.

Hammerfest

I Hammerfest er du omgitt av et utemmet kystlandskap, sandstrender og flotte fjell, noe som gjør byen til en fantastisk destinasjon for å oppleve nordlyset. Her kan du bo på Thon Hotel Hammerfest, som ligger midt i sentrum av byen, med utsyn over havna. 

I Hammerfest kan du se nordlyset i sentrum av byen, og dermed fra hotellet. Bor du på et Superior- eller Businessrom, kan du være heldig å se nordlyset danse over havna fra rommet ditt, eller over sengen din fra vinduet i skråtaket. 

Aller sterkest skinner likevel nordlyset dersom du kommer deg litt unna byens lys. Den beste utsikten over sentrum får du ved å ta Sikksakkveien opp til utsiktspunktet Salen, som kun tar ti minutter opp fra Hammerfest sentrum. Vel fremme møter du enestående utsikt over byen, Sørøysundet, øyene Håja og Hjelmen og helt ut til Sørøya. Ikke glem kameraet på turen, for herfra kan man fange fantastiske motiver.

Kirkenes

Grunnet byens kalde og tørre vinterklima, er Kirkenes blant de beste byene i Norge for å oppleve nordlyset. Thon Hotel Kirkenes tilbyr et bredt spekter av aktiviteter for å oppleve nordlyset, sammen med deres samarbeidspartnere.

For å få oppleve nordlyset i Kirkenes kan man dra på en husky-tur, hvor man blir fraktet av hundene opp på fjellet. En annen actionfylt måte å se nordlyset er å jakte på det fra snøscooteren. Trives man best i varmen, tilbyr den oppvarmede bussen Aurora Express bussturer. Selskapet kjører ruter hvor det er størst sjanse for å se nordlyset.

På Thon Hotel Kirkenes kan nordlyset sees fra alle superior rom. Spiser man middag i restauranten, kan man oppleve nordlyset danse utenfor de store, flotte vinduene. Skulle du ønske det, har hotellet nordlysvarsel. Sett deg på en liste, så vil nattresepsjonisten ringe deg om nordlyset kommer.

Svalbard

Visste du at Svalbard er et av de få stedene i verden hvor du kan se nordlyset på dagtid? Allerede fra oktober er det mørkt nok på kveldene til å se nordlys, og deretter går det fort mot enda mørkere tider; det man på Svalbard kaller polarnatta.

Polarnatta varer fra midten av november til slutten av januar. I denne perioden dominerer nordlyset himmelen, natt og dag. I samme periode senker det seg en ro over Longyearbyen.

I stedet for mange aktiviteter utendørs, rettes lokalbefolkningens fokus mot innendørs hygge. Man kan glede seg til god mat og drikke, samt et rikt utvalg arrangementer og kulturtilbud. Det hele er med på å gjøre denne perioden til en ekstra hyggelig tid å besøke Longyearbyen.

Thon Hotels samarbeider med Basecamp Spitsbergen på Svalbard, som driver driver 5 øko-steder på Spitsbergen. Basecamp Explorer Spitsbergen er et av dem. Hotellet tilbyr pakker og turer for å gi deg som gjest best mulig opplevelse og sjanse for nordlys. Med kun 16 rom dekorert i fangstmannsstil, er du som gjest på fornavn med vertskapet i resepsjonen, samt guiden som tar deg med på tur.

Tilbud

Akkurat nå har vi tilbud på våre nordlys-hoteller. Bestill i dag og få doble bonuspoeng om du er medlem i THON+. Ikke medlem, bli med i dag. Det er helt gratis og enkelt å registrere seg.

Relevant innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.