I forbindelse med oppgradering av våre systemer vil det være begrenset funksjonalitet frem til ca. kl. 07:00.

Overnatting og ting å gjøre i Kristiansund

Skal du besøke Kristiansund? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i Atlanterhavsbyen.

Oversiktsbilde over fargerike hus og vann i Kristiansund. Blå himmel og fjell i bakgrunn

Ytterst i havgapet på Nordmøre, omtrent midt mellom Trondheim og Ålesund, finner du kystbyen Kristiansund. 

Byen, som ligger på flere øyer, omtales ofte som «byen med fire land», etter navnet på de fire bydelene Kirkelandet (sentrum), Innlandet, Nordlandet og Gomalandet. Her kan du altså gjøre storeslem på bucketlisten, i tillegg til å få med deg storslåtte opplevelser året rundt, både i form av natur, mat og kulturelle severdigheter.

Her er nyttig informasjon til deg som skal besøke Kristiansund:

Ting å gjøre i Kristiansund

Sundbåten 

San Francisco har den ikoniske trikken, London dobbeltdekkeren – og Kristiansund har Sundbåten. De historiske båtene, som har vært i drift helt siden 1876, regnes av mange som selve hjertet i byen og har blitt en turistattraksjon å regne. Sundbåten er faktisk et av verdens eldste kollektive transportmidler, og fortsatt den dag i dag frakter båtene «Rapp» og «Angvik» både lokale og turister daglig mellom øyene Kristiansund ligger på. Rundturen tar ca. 20-30 minutter, og er gratis, eller du kan bli med på guidet tur eller øyhopping.

Atlanterhavsveien

Gjør deg klar for en spektakulær biltur! Nasjonal Turistveg Atlanterhavsvegen blir omtalt som «Vegen i havet» – og det av god grunn: Her kjører du nærmest helt ute i havgapet, over sju bruer som svinger seg mellom holmer og skjær og vakker natur. Veien strekker seg 36 kilometer mellom Kårvåg og Bud, omtrent en halvtime unna Kristiansund, og er blitt kåret til verdens vakreste bilreise av britiske The Guardian. Du kan også ta turen på to hjul, veien er nemlig en del av Nasjonal sykkelrute 1 som går ned hele norskekysten. Og om du har hellet med deg kan du få øye på både sel og hval underveis! 

Få tips til fine stopp underveis på turen i vår reiseguide for Atlanterhavsveien. 

Fiskeværet Grip og Grip stavkirke 

En tur til Grip er som en reise tilbake i tid. Det gamle fiskeværet ligger på en liten øy ute i havgapet, og ble etablert som fiskevær allerede i middelalderen. I dag er de fargerike husene blitt fritidsboliger, og øya har blitt en av de mest populære attraksjonene i Kristiansund. Husk å sjekke ut Grip Stavkirke, som ble bygd på 1400-tallet, som er en attraksjon i seg selv, og kaféen som er åpen i høysesongen. 

Om sommeren går det daglige båtturer hit, som tar omtrent 35 minutter fra Piren i Kristiansund. Gripruta inkluderer guidet omvisning inkludert besøk i stavkirken, men du kan også vandre omkring på egen hånd og bare ta inn den unike atmosfæren. 

Opera- og kulturbyen Kristiansund 

Om du er kulturinteressert – eller bare veldig glad i opera – har du kommet til rett by! Kristiansund huser nemlig Norges eldste opera, etablert allerede i 1928, hvor det spilles over 100 små og store forestillinger årlig. I tillegg inviterer byen til «Operafestukene», en årlig opera- og kulturfestival som har blitt arrangert siden 1971. Festivalen regnes som en av Norges største og viktigste festivaler for klassisk musikk, og på programmet står blant annet operaer, musikaler, foredrag og ulike konserter. 

Du bør også sjekke ut festivalene Nordic Light Festival of Photography om du vil se  norsk og internasjonal fotokunst, eller Tahitifestivalen og Festspillene i Kristiansund om du er glad i musikk. Og er du fysen på lokale godbiter er det i juni og til Snadderfestivalen du bør ta turen. 

Kristiansund badeland og lekeland

Er du i byen en regnværsdag, eller bare ute etter morsomme aktiviteter innendørs, er det bare å ta turen til Atlanterhavsbadet, Kristiansunds største badeland. Her finnes mye moro for både store og små, blant annet eget bølgebasseng med strandsone, lekebasseng, klatrevegg, vannsklier, kafé og velværeavdeling – i tillegg til vanlige svømmebasseng.

Trives dere best over vann, er Neptun Lekeland et godt alternativ. Dette er regionens største av sitt slag, med over 2200 kvadratmeter boltreplass, der barna kan leke, klatre, hoppe og skli – og alt annet som er morsomt. 

Norsk klippfiskmuseum og andre severdigheter

Visste du at Kristiansund er kjent for å være Norges første «klippfiskhovedstad»? Om du vil lære mer om historien – og ikke bare smake – klippfisk, bør du ta turen til Klippfiskmuseet på Milnbrygga. Her får du et autentisk innblikk i klippfiskens historie i Kristiansund, og hva det har betydd for kultur og handelsnæringen i byen fra begynnelsen av 1700-tallet og frem til i dag. Få også med deg statuen «Klippfiskkjerringa» som står nede i havna på Kirkelandet. 

Sjekk også ut det levende skipsverftet og museet Mellemværftet, der du kan lære om gamle håndverkstradisjoner, eller ta turen ut til den vakre øya Smøla, hvor det blant annet er veldig gode sjanser for å se havørn! 

Kristiansund stadion og kino 

Kristiansund kan skilte med å være stedet der Ole Gunnar Solskjær, en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene, trådte sine første fotballsko. Han har kanskje lagt fotballskoa på hylla, men skulle du ha lyst til å se dagens stigende fotballstjerner i Kristiansund Ballklubb i aksjon er det bare å ta turen til Nordmøre stadion. 

Om du ikke er så glad i fotball, er det kanskje mer interessant å se en god film? Kristiansund kino ligger midt i sentrum, og byr på et variert kinoprogram for store og små. Perfekt aktivitet på en regnværsdag!

Spisesteder og restauranter i Kristiansund

I Kristiansund er det først og fremst sjømat som gjelder, og da gjerne i form av fish and chips, klippfisk og bacalao! Førstnevnte kaller de lokale for «fishan» og er som tradisjonsmat å regne. Byens kanskje beste får du i Fishanbua like ved kaia på Kirkelandet eller hos Svensson Chips, som begge har lange tradisjoner i byen. 

For klippfisk, bacalao og andre lokale spesialiteter er Smia Fiskerestaurant et godt valg. Her får du servert skikkelig mat med historisk sus, i et gammelt tømmerhus fra 1787. Hos Boteco serveres mat inspirert av det brasilianske kjøkken, mens Bryggekanten brasserie, restaurant og bar har lokale råvarer basert på sesong på menyen. 

Når du blir kaffetørst bør du derimot gå til Handelshuset Patrick Volckmar, som ligger innerst i Vågen. Dette er et museum, kaffebrenneri og kafé i ett, hvor kaffen lages på en kullfyrt kaffeovn fra 1870 – faktisk Norges eldste som fortsatt er i bruk! 

Tips! Visste du at osten, som i 2016 ble kåret til verdens beste blåmuggost, blir produsert like utenfor Kristiansund? Om du er fysen på god ost bør du altså sørge for å få smakt «Kraftkar», og flere av de andre prisvinnende ostene fra Tingvollost, når du først er i byen. 

Overnatting i Kristiansund

Helt nede ved vannkanten i bydelen Innlandet ligger Thon Hotel Kristiansund. Her bor du med flott utsikt over sundet til sentrum, og kan velge mellom 91 ulike enkeltrom, dobbeltrom, superiorrom og businessrom. Fra hotellet er det kun 200 meter til Sundbåten som tar deg rundt  i byen, og kun 50 meter til bussholdeplassen. Hotellet har også byens mest moderne konferansefasiliteter, egen uteservering ved sjøkanten og stort uteområde med egen strand. 

På andre siden av sundet, på øya Kirkelandet som er byens sentrum, finner du Thon Partner Hotel Storgata. Hotellet har 51 rom, og ligger sentralt til ved storkaia med flott utsikt over havna. Får du lyst til å shoppe ligger kjøpesenteret AMFI Storkaia Brygge vegg-i-vegg, mens Kristiansund lufthavn Kvernberget ligger fem kilometer unna og Atlanterhavsbadet tre kilometer fra hotellet. 

Visste du dette om Kristiansund?

  • En person fra Kristiansund blir kalt «kristiansunder».
  • Kristiansund var tidligere et ladested med navnet Lille-Fosen, men fikk i 1742 status som kjøpstad av den dansk-norske kongen Christian VI. 
  • Det har visstnok bodd folk her i over 10 000 år! Fosnakulturen representerer den eldste kjente bosetningen fra steinalderen i Norge, og er oppkalt etter det gamle navnet på Kristiansund. Per 2023 har Kristiansund ca. 24 150 innbyggere. 
  • Kristiansund har vært fødeby for flere kjente personer. Forfatter Arnulf Øverland, gitarist Frode Alnæs og fotballtrener og tidligere fotballspiller Ole Gunnar Solskjær er blant dem som har sine røtter i byen.

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.