Opplev Norge i sommer

Lite slår norsk sommer. Oppdag et nytt sted – enten du liker bysommer eller vakre naturopplevelser, her har vi tips til koselige steder du kan utforske i sommer

Nyt sommeren i Norge, her er listen over noen av landets mest populære steder for en minneverdig sommerferie.

1. Lofoten – verdens vakreste øyrike?

Kommer du til Norge for naturens skyld bør Lofoten definitivt stå på lista. Øyriket som ligger som en slags tunge ut i havet på Nordlandskysten er nemlig spektakulært vakkert. Så vakkert at Lofoten faktisk har blitt kåret til verdens beste øyrike i flere store reiselivskåringer, blant annet av National Geographic og Condé Nast. 

Og her får du nærmest hele Norge i et nøtteskall: særegen, uberørt natur med majestetiske fjell og tinder, som møter evig hav og langstrakte strender. Det hele kombinert med idyllisk atmosfære og ekte, lokal fiskeværstemning.

Du finner også en av Europas vakreste strender i Lofoten, skal vi tro Lonely Planet. I 2021 satte de nemlig Hauklandstranda helt øverst på listen. Synes du badetemperaturen derimot er litt lav, er det bare å kombinere bading fra brygga utenfor Thon Hotel Svolvær med en tur i den nye badstuen på samme sted. 

Når sulten melder seg kan du smake på en ekte lokal kulturskatt – nemlig tørrfisk – som har over 1000 år lang historie i området. Tørrfisk fra Lofoten har for øvrig fått samme status av EU (PGI) som balsamico fra Modena og goudaost fra Nederland. 

Lofoten er også perfekt for de aktivitetsglade – enten du foretrekker å gå fjelltur, padle kajakk, dra på havfiske, surfe, klatre eller kjøre RIB-båt. Her ligger med andre ord alt til rette for en innholdsrik sommerferie! 

Gå ikke glipp av:
Om du googler bilder av Lofoten kommer garantert utsikten fra Reinebringen opp – dette er nemlig den mest ikoniske og fotograferte utsikten i hele Lofoten! For å nå toppen på 448 moh. kan du følge en flott sherpatrapp opp fjellet, turen tar omtrent 1-2 timer totalt. 

TIPS! Sjekker du inn på Thon Hotel Svolvær kan du blant annet prøve deg på Lofotfisket og bli med ut på en autentisk fiskeskøyte på Lofothavet. Etter turen heises fisken på land til hotellets eget «fiskebruk» før hotellets kokker tilbereder fangsten til middag.

2. Bergen – byen mellom de 7 fjell

Om du ikke var overbevist nok om å dra til hit fra før, blir du det nok nå:  Turistmagneten Bergen byr nemlig på alt du måtte ønske deg på sommerferie – fra vakker natur med fjord og fjell til urbane gleder og et yrende bysentrum med historisk sus. 

Et naturlig sted å starte utforskningen av Vestlandets hovedstad er historiske Bryggen – en av byens største turistattraksjoner. Området har blitt et slags symbol på Bergen, og den unike trehusbebyggelsen, som blant annet fungerte som handelssentrum for Hanseatene på 1300-tallet, har siden 1979 vært oppført på UNESCOs verdensarvliste. I dag finner du flere museer, nisjebutikker og koselige restauranter i de gamle husene – eller du kan bare vandre tilbake i tid i de trange smugene og ta inn den unike atmosfæren. 

Videre kan du ta blant annet ta turen til et av Norges største akvarium og hilse på krokodiller, pingviner og sjøløver, eller gå på kunstnerisk oppdagelsesferd på jakt etter gatekunst rundt i byen. Og glem ikke å ta turen innom Fisketorget, som yrer av liv om sommeren og som byr på gode muligheter til å smake på lokale godbiter. 

Og har du ekstra god tid bør du sjekke ut den bergenske skjærgården med båt, eller snøre på deg turskoa og utforske de omliggende fjellene. En kjent – men ganske lang tur – kalles 7-fjellsturen og går over alle Bergens byfjell. Eller du kan nøye deg med ett av de mest kjente toppene, som for eksempel Fløyfjellet eller Ulriken

Men husk: Ettersom Bergen er plassert mellom kyst og fjell kan det fort falle noen regndråper her, så en paraply eller regnjakke er dermed lurt å ha i bagasjen. Men da er det bare å si som en ekte bergenser: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Og vips skal du se at sommersola titter like raskt frem igjen. 

Gå ikke glipp av:
I tillegg til byens kanskje mest kjente severdighet, Bryggen, bør du sette en tur med den minst like kjente og historiske Fløibanen på lista. Banen tar deg til toppen av byfjellet Fløyen, der både utsikt over byen, en koselig kafé og fine turstier innover fjellet venter. Du kan også ta bena fatt og gå opp – det tar rundt én time. 

3. Ålesund – den sjarmerende jugendbyen

Ute i havgapet vest i landet finner du vakre Ålesund: En by kjent for sin unike arkitektur og nærhet til naturen, og – ifølge National Geographic – en av verdens vakreste havnebyer. 

Den karakteristiske jugendstilen som preger byen er en severdighet i seg selv, med spisse tårn, spir og ornamenter, skapt under gjenoppbyggingen etter bybrannen i 1904. 

Men det finnes også masse annet morsomt å finne på: Vil du gå fjelltur eller bryne deg på Via Ferrata kan du vende snuta mot byfjellet Aksla, mens de vannglade kan leie kajakk og padle gjennom kanalen – og byens hjerte – Brosundet. 

Eller hva med å besøke Nord-Europas største saltvannsakvarium i Atlanterhavsparken eller dra på utflukt til Alnes Fyr helt ute i havgapet? På fugleøya Runde, omtrent to timers båttur fra Ålesund sentrum, kan du også få øye på den vakre lundefuglen i perioden april til august, når tusenvis av fugler kommer hit for å hekke. 

Ålesund er dessuten et flott utgangspunkt for en episk rundreise til to av Norges mest kjente severdigheter – spektakulære Geirangerfjorden og sagnomsuste Trollstigen. 

Gå ikke glipp av:
Gjør som de lokale og nyt ferske reker i vannkanten ved livlige Brosundet. Her ligger nemlig fiskebåtene på rad og rekke, hvor du kan kjøpe med deg fersk fisk, reker og krabber hele sommeren.

4. Stavanger – oljehistorie, gatekunst og vikinger

Stavanger er kanskje først og fremst kjent som «oljebyen», ettersom det var her Norges oljeeventyr startet tidlig på 70-tallet, men byen har eksistert mye lenger enn det! Det var nemlig her Norges første konge Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike under slaget i Hafrsfjord i år 872, og på Arkeologisk museum kan du lære mer om vikingene som slo seg ned i området i årene etter. 

Siden har Stavanger både fungert som sildeby og seilskipsby, før hermetikkindustrien og skipsbygging dominerte på begynnelsen av 1900-tallet. I dag finnes derimot mye spennende å oppleve om du legger sommerferien hit, som å gå på gatekunstsafari, ta turen opp til verdenskjente Preikestolen eller utforske de langstrakte Jærstrendene, som byr på noen av Norges beste surfeforhold. 

Til Stavanger bør du også komme sulten. Her kryr det av kulinariske opplevelser, fra restauranten RE-NAA som har to stjerner i Michelin-guiden til trendy kafeer, et yrende fisketorg og Norges største matfestival som arrangeres hver sommer. 

Gå ikke glipp av:
Har du lyst til å lære mer om vikingene med en moderne vri? På Viking House formidles områdets vikinghistorie gjennom VR-teknologi, samtidig som du kan møte på «ekte» vikinger i tradisjonelle klær. Sjekk også ut monumentet «Sverd i fjell» i Hafrsfjord, til minne om slaget på samme sted i 872. 

5. Tromsø – Nordens Paris

Det finnes mange grunner til å dra til Tromsø om sommeren: Her finnes blant annet flust av flotte fjellturer, en levende og smakfull matscene og lange, hvite strender som byr opp til et forfriskende bad. 

Men kanskje det største trekkplasteret av dem alle – her kan du oppleve midnattssol! Fra omtrent midten av mai til slutten av juli er det lyst døgnet rundt og et magisk lys legger seg over byen. Her kan du altså legge ut på fjelltur eller padle kajakk om natten – eller bare nyte den lange og fine sommernatta. 

Rundt en times kjøring fra Tromsø sentrum finner du også et skikkelig sommerparadis! Idylliske Sommarøy byr på flotte strender, ypperlige klatremuligheter og et levende og idyllisk fiskevær, for å nevne noe. 

Gå ikke glipp av:
«Byfjellet» Fløya er en av Tromsøs mest populære turmål og turistattraksjoner, og byr på spektakulær utsikt over byen – som er ekstra fin i midnattssol. Du kan enten gå opp de rundt 1200 trappetrinnene til toppen, eller ta gondolen Fjellheisen opp. 

6. Bodø – kom tett på havørn

Om du er ute etter vakre strender og ikke er veldig pysete når det kommer til badetemperaturen, er Bodø et godt valg om sommeren i Norge. Her finnes nemlig flust av langstrakte strender både et Instagram-bilde og en ekte strandløve verdig. En av de mest kjente heter Hovdsundet, og kalles ofte Bodøs svar på Bora Bora. Stranden ligger mellom øya Litlhovden og fastlandet, og har krystallblått hav på begge sider. Et skikkelig paradis! 

Er du ute etter urbane gleder, er heller ikke Bodø et dumt valg. Her får du en blanding av spennende historie og moderne byliv, med sky bars, museer og gode restauranter. Nordlands hovedstad er også et perfekt utgangspunkt for å jakte den majestetiske havørna med kikkert og kamera. Det sies at verdens største bestand finnes her, og det finnes flere muligheter til å bli med på guidet tur for å se Nord-Europas største rovfugl på nært hold. 

Er du først i Bodø er et godt tips å utforske mer av den flotte Nordlandskysten, og veien videre ned Helgelandskysten. Sistnevnte er kjent for sine over 14 000 øyer og holmer, med gode muligheter for å øyhoppe både med sykkel, ferge, hurtigbåt og bil. Husk også å ta en avstikker til Torghatten – fjellet med et hull tvers gjennom. 

Gå ikke glipp av:
Kun en halvtime unna Bodø sentrum kan du oppleve den spektakulære Saltstraumen, et verdenskjent naturfenomen kjent for sine heftige og vakre virvler. Det finnes flere måter å oppleve Saltstraumen på, for eksempel på RIB-tur med Explore Salten som kombinerer naturfenomenet med havørnsafari. 

7. Trondheim – Trøndelags hjerte

Først og fremst kan du reise til Trondheim for maten. Med et sterkt fokus på lokale råvarer fra både fjell, land og sjø er dette et ypperlig utgangspunkt for å få en smak av Norge – i fylket som har fått tilnavnet Norges matfat og blitt utnevnt som Europeisk Matregion i 2022. 

Norges tredje største by har også mye å by på for den naturglade, med kort vei til Trondheimsfjorden og idylliske Bymarka. Skinner sommersola litt ekstra kan du finne veien til en av byens mange parker, for eksempel Gåsaparken eller Ilaparken, eller finne frem badetøyet og ta turen til Sjøbadet eller Munkholmen. 

Selve sentrum er perfekt å utforske til fots eller sykkel, der Bakklandet, med sine fargerike trehus og koselige kafeer og butikker, er et must å vandre innom. Velger du sykkel, bør du også sjekke ut sykkelheisen Trampe, en av byens mest populære turistattraksjoner, som årlig tar flere titalls tusen syklister opp Brubakken på Bakklandet. Du kan også utforske byen til vanns med kajakk – og gli langs Nidelva som deler byen i to. 

Gå ikke glipp av:
Paris har Eiffeltårnet, New York har Frihetsgudinnen og Trondheim har Nidarosdomen. Verdens nordligste gotiske katedral er ikke bare byens største severdighet, men også en av Europas viktigste historiske pilegrimsdestinasjoner. Katedralen sto ferdig rundt år 1300 og er bygget på gravstedet til Olav den Hellige.  

8. Oslo – sommeridyll i hovedstaden

Norges hovedstad ble lenge glemt blant de andre skandinaviske hovedstedene, men i det siste har Oslo skutt fart i både popularitet og utvikling. Her spirer og gror det for fullt – og byen er ekstra fin å utforske om sommeren! 

Sjekk av severdigheter som Holmenkollen, Slottet, Vigelandsparken og Norsk Folkemuseum, eller slå deg ned i en av byens mange grønne oaser. Duft på blomster i Botanisk hage, hopp i havet ved Sørenga eller på den nye badestranda Operastranda, sjekk ut byens mange kunstmuseer eller utforsk bydelen Grünerløkka – Oslos svar på Shoreditch og Williamsburg.  

Vil du makse Oslo-sommeren helt kan du hoppe på en av byfergene som tar deg fra Aker Brygge og ut til flere av Oslofjordens øyer, der strender og ekte sommeridyll venter. 

Gå ikke glipp av:
En tur til Oslos operahus er et must for alle som besøker Oslo, enten du vil høre operasang eller se en ballettforestilling, eller bare vandre på det kjente marmortaket som skrår opp fra vannet. Når du først er i området, kan du også sjekke ut det nye Munch-museet, som ligger rett ved, og resten av den nye bydelen Oslobukta i Bjørvika.  

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.