Overnatting og ting å gjøre i Hamar

Skal du besøke Hamar? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i den moderne middelalderbyen ved Mjøsa.

Dronebilde av Hamar. Til venstre ses Vikingskipet og Mjøsa. Til høyre ses sentrum.

Skal du besøke Hamar? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i den moderne middelalderbyen ved Mjøsa.

Hamar er et knutepunkt på Østlandet, med direkte forbindelser til blant annet Trysil, Trondheim, Oslo og Sverige. Som største by langs Mjøsa, har Hamar dessuten daglige besøk av hjuldamperen Skibladner i sommersesongen.

Innlandets hovedkvarter er en moderne handelsby, der næringsliv, kultur og idrett står i fokus. Samtidig preger Hamars middelalderhistorie bybildet, og hovedsetet for Hamarkaupangen frem til 1500-tallet, Domkirkeodden, er en av byens store stoltheter.

Hamar kommune er også kjent for spennende arkitektur, flotte naturområder og et rikt uteliv, bestående av en rekke barer, restauranter og konsertsteder. Med sitt varierte tilbud for både store og små, er Hamar en glimrende feriedestinasjon året rundt.

Her er nyttig informasjon til deg som skal besøke Hamar:

Ting å gjøre i Hamar

Oppdag Domkirkeodden

Enten du reiser hit under den årlige middelalderfestivalen, eller tar turen på en roligere dag, vil det vakre området Domkirkeodden garantert sette spor. Her finner du rester fra den gamle Hamarkaupangen, deriblant ruinene av biskopens borg og domkirken, som begge var sentrale bygg i middelalderen.

På Domkirkeodden kan du også oppleve blant annet humlevandringer, musikalske omvisninger og konserter – i tillegg til den mye omtalte urtehagen, som står på den gamle kaupangens grunn. Domkirkeodden strekker seg langs Mjøsa, og er et museums- og friluftsområde med mange turmuligheter. Du finner også flere badeplasser langs strandpromenaden, og parken egner seg godt for både lek og piknik i sommerhalvåret.

Lær noe nytt på jernbanemuseet

Hvis du følger Mjøsas strandlinje nordover fra Domkirkeodden, vil du finne Norsk jernbanemuseum, omtrent tre kilometer fra sentrum. Jernbanemuseet lå i utgangspunktet i andre etasje på Hamar stasjon, men ble flyttet til utkanten av byen i 1930, og videre til Martodden i 1956. Siden den gang har museet vært et yndet friluftsområde både for turister og lokale hamarsinger.

Hamar er en av Norges viktigste jernbanebyer, og et av arnestedene for landets statsbaner med Grundsetbanen, som åpnet på midten av 1800-tallet. I dag er Hamar stasjon et knutepunkt for en rekke norske byer, deriblant Oslo og Trondheim. På Jernbanemuseet i Hamar kan du lære mer om jernbanens historie, og hva den betydde for det norske samfunnet.

Opplev Hamars varierte kulturtilbud på Hamar kulturhus, Hamar kino og Hamar bibliotek

Kunne du tenke deg å se en teaterforestilling, låne en bok eller besøke et galleri? Hamar kulturhus har noe for enhver smak, og er byens største møteplass for kunst og kultur. Her finner du både Hamar bibliotek, Hamar kino, restauranttilbud og en rekke konsert- og teatersaler, i tillegg til egen kulturskole og foreninger som kor, musikkorps og maleklubb.

Ta utfordringen på stupetårnet i Hamar

For deg som ønsker en luftig badeopplevelse, er stupetårnet på Koigen et godt valg.  Høyden over Mjøsas vannflate er fem meter, men om du synes det er i høyeste laget, finner du også en avsats på to og en halv meter. Anlegget brukes året rundt, men er naturligvis spesielt populært og folksomt om sommeren. Koigen ligger rett ved sentrum, og byr på en rekke aktiviteter, som skateanlegg, strandvolleyballbaner og lekeapparater for de minste. Du finner også en sandstrand på området.

Sykkeltur og klatrepark på Helgøya 

Hva med en sykkel- og klatretur til Norges Toscana, bare 40 minutters kjøretur fra Hamar? Helgøya klatrepark er Innlandets største, og vil garantert bli en opptur. Parken tilbyr klatreaktiviteter for alle typer mennesker, uansett mestringsnivå. Når du først er på Helgøya, foreslår vi en sykkeltur i området. Her finner du et vakkert kulturlandskap og ikke minst Skafferiet kafé, kjent for sin idylliske uteservering. God tur!

Domkirkeodden i Hamar. Domkirkeruinene er  beskyttet av et trekantet glassbygg

Restauranter

Enten du foretrekker grillmat eller a la carte, vil du finne noe godt å spise i Hamar.

Hos Thon Partner Hotel Victoria Hamar finner du både den japanske restauranten, Nagomi, og en O’Leary’s sportsbar.

 John Bs BBQ er kjent for sin saftige kylling, mens Stortorvet gjestgiveri Hamar forener franske og norske klassikere og serverer sesongbasert mat. For en autentisk sør-italiensk matopplevelse, ta turen til Il Teatro på hjørnet av Victoriakvartalet. Det flotte lokalet er dessuten verdt et besøk i seg selv.

Om du bare er ute etter en god kopp kaffe med «noko attåt», anbefaler vi Gravdahl kafé. Her finner du både kaffe, bakst og ikke minst en god bok eller to. Kafeen ligger nemlig i byens bokhandel. For musikkinteresserte, er Vinyl og Kaffe et godt valg. Her kan du drikke kaffen din mens du saumfarer både gamle og nye plater. Kafeen arrangerer også konserter. Når du er klar for noe sterkere i glasset, kan turen gå til Gullkorn Ølbar, som har 12 tappekraner og byens største ølutvalg.

Overnatting i Hamar

Er du ute etter et sentralt og moderne hotell med røtter i fortiden? Med en utsikt over Mjøsa og kun 80 meter fra Hamar stasjon har byens eldste hotell, Thon Partner Hotel Victoria Hamar, en unik beliggenhet.

Det nyrenoverte hotellet har 161 rom, og tilbyr frokostbuffet hver morgen. Hotellet ligger sentralt til for å utforske Hamar, kun to minutters gange fra bilfrie Torggata, og et par kilometer til både Domkirkeodden og Vikingskipet. CC Hamar, et populært kjøpesenter både for byens lokale og besøkende, ligger bare noen minutters gåtur unna.

Har du en firbent venn som har lyst til å være med på tur? Kjæledyr er hjertelig velkomne på enkelte rom mot et ekstragebyr.

Visste du dette om Hamar?

  • Den kjente operasangeren Kirsten Flagstad er fra Hamar kommune. Hun ble født i Strandstuen i Kirkebakken.
  • Ishallen CC Amfi brukes også som konsertarena. Den har huset artister som blant annet Willie Nelson og Little Richard.
  • Reisemagasinet Travel + Leisure har kåret Domkirkeodden til et av verdens vakreste museer.
  • I dag kalles folk fra Hamar for hamarsinger. Tidligere het det hamarensere.
  • Norsk Tipping har sitt hovedkvarter på Hamar.

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.