Opplev de fire store i Finnmark

Vender du snuta oppover og tar deg tid til å utforske Norges nordligste landskap, er sjansen stor for at du opplever ting du sent vil glemme. Her er høydepunktene i Finnmark!

Oversiktsbilde av Hammerfest

Ruteforslag: Kirkenes – Kautokeino – Alta – Hammerfest

Varme, lyse somre og hvitkledde vintre på vidda. Vill natur, små bygder og større byer. Finnmark har alt!

Landskapet som ligger helt nord i Norge kan skilte med et spekter av opplevelser, uansett hvilken årstid du tar turen. Og en ting er sikkert: Du har alt å vinne på å sette av litt godt med tid når du tar deg til toppen av Norge. Her er det nemlig flere destinasjoner som fortjener et besøk. 

Du kan reise direkte til Finnmark med fly fra Oslo og Tromsø, og flere av flyplassene har bilutleie slik at du enkelt kan ta deg videre på fire hjul. Og selv om avstandene her er store, ferdes du på fine veier med vakre vyer utenfor vinduet, så turen er i seg selv en del av opplevelsen. 

Blant de mange besøksverdige plassene i Finnmark, finner vi grensebyen Kirkenes, Kautokeino med sin sterke samiske kultur, nordlysbyen Alta og Hammerfest – en urban by midt i naturen. 

Det er ikke uten grunn at Thons hoteller finnes akkurat på disse stedene. Nedenfor gir vi deg våre beste tips til hvordan du får mest mulig ut av «Finnmarks fire store»

Kirkenes: Naturopplevelsene du husker 

Kirkenes er kanskje mest kjent for sin nærhet til Russland og som punktet der Hurtigruta snur og seiler sørover igjen. Men tar du turen hit, kan vi garantere deg at du kommer til å huske helt andre ting. 

Kirkenes har nemlig et flust av actionfylte naturopplevelser som tilfredsstiller selv den mest eventyrlystne. I tillegg er dette et yndet sted for historieinteresserte, ettersom Kirkenes var et av de mest strategiske plassene i Europa under andre verdenskrig. 

Thon Hotel Kirkenes er byens største kurs- og konferansehotell, og her bor du på lyse og flotte rom med utsikt over fjorden. Plassert ved kaia i sentrum, er hotellet en perfekt base for å utforske byen. 

Dette bør du få med deg i Kirkenes: 

Kongekrabbesafari

Enten du reiser til Kirkenes om sommeren eller på vinterstid har du mulighet til å være med på kongekrabbesafari. Om vinteren tar Barentssafari deg med på tur der dere henter krabber fra teiner, og mens en kokk tilbereder krabbene tar dere en snøscootertur på Langfjorden og i den Sibirske Taigakogen i Pasvikdalen. Etter turen er det duket for middag i en lavvo, og de dagsferske kongekrabbene serveres med brød, majones og hvitvin. 

I sommermånedene kan dere bli med Kirkenes Snowhotel og profesjonelle fiskere ut i deres raske RIB i Varangerfjorden. Her fisker dere kongekrabber, får holde dem og ta bilder. Etter turen blir dere tatt med til et båtnaust ved fjorden hvor krabbene tilberedes på ekte nordnorsk vis.

Besøk et ekte snøhotell

Skulle det mangle snø når du besøker Kirkenes, finnes det allikevel et sted du er garantert et inferno i hvitt: nemlig på Kirkenes Snowhotel. Hotellet er fullstendig laget av snø og is, og her kan dere tre inn i et «winter wonderland» hele året rundt. Hotellet er nemlig åpent 365 dager i året, og tilbyr blant annet guidet tur i parken, middag, overnatting og forskjellige aktiviteter. 

Firhjuling på grensen

Barentssafari arrangerer tur til Barentshavet med firhjuling, hvor dere får besøke den offisielle grenseovergangen på Storskog. Derfra går turen østover, forbi Jarfjorden og over høyfjellsplatået, før dere ankommer den frodige dalen Grense Jakobselv. Bygda er fraflyttet, og dere kommer helt tett på den russiske grensen og kan oppleve norske og russiske grensevakter. Ved stranden mot Barentshavet ligger Kong Oscar IIs kapell, bygd av stein i 1869, som grensevern mot Russland. Ved havet nytes kaffe og litt mat, før dere vender snuta hjemover.

Historier fra andre verdenskrig

Er du historieinteressert, bør du merke deg Grenselandmuseet og Andersgrotta. Førstnevnte ligger ca. 20 minutters gange fra Thon Hotel Kirkenes. Her er det faste og skiftende utstillinger om grenseområdet, lokal kultur og andre verdenskrig. Andersgrotta var det største bomberommet i Kirkenes under krigen, og i dag kan du blant annet se en kortfilm her om Kirkenes i årene 1941-1944. 

Prøv fiskelykken

I Kirkenes kan du fiske sommer som vinter. I sommermånedene arrangerer Kirkenes Snowhotel RIB-tur ut på Barentshavet, hvor dere både kan få fisk på kroken og oppleve dyr som ørn og sel. På vinterstid er det isfiske som gjelder, hvor det er muligheter for å dra opp røye, ørret og abbor.

Kautokeino: Kom tett på den samiske kulturen

Kautokeino er den kommunen i Norge med flest samisktalende innbyggere, og reindrift har vært hovednæring her i hundrevis av år. Den tradisjonelle levemåten står fremdeles sterkt, så her har du med andre ord en unik mulighet til å få et innblikk i den samiske kulturen. 

Stedet ligger i et tynt befolket område sør på Finnmarksvidda, og kan skilte med landets laveste vintertemperatur (det har vært målt under 50 minus her). Det tørre vinterklimaet med mye klarvær sikrer gode sjanser for å se nordlys, så er du heldig kan du få med deg det magiske lyset som danser på himmelen. 

Thon Hotel Kautokeino ligger i umiddelbar nærhet til opplevelsene på Finnmarksvidda, og du kan hoppe på snøscooteren rett utenfor hovedinngangen. Etter en lang dag utendørs, kan du runde av kvelden på perfekt vis: Nemlig med et dupp i boblebadet og en tur i hotellets badstuetønne. Denne videoen fra Kautokeino viser deg litt av hva du har i vente. 

Dette bør du få med deg i Kautokeino: 

Viddekamp, lassokasting og reinsdyrkjøring 

Denne opplevelsen har alt: spenning, kos og historie. Dere blir hentet med snøscooter på Thon Hotel Kautokeino og kjørt til reindriftsutøver Aslak Sokki og familien hans. Her får dere lære om samenes liv, før det er duket for lassokasting og en tur med rein og slede. I lavvoen får dere servert nykokt reinsdyrbuljong, joik og fortellinger. Aslak arrangerer gjerne en viddekamp der dere konkurrerer i ulike samiske aktiviteter. Gi i så fall beskjed om at dere ønsker dette idet dere bestiller. 

ATV-safari over Finnmarksvidda

Kautokeino er slettes ikke bare en vinterdestinasjon – også somrene er milde og flotte her. Kommer du mellom juni og september må du få med deg en ATV-safari over Finnmarksvidda – en helt spesiell opplevelse som byr på tradisjonell samisk mat, joik, lassokasting og fiske av røye eller ørret. Og hvis den er moden: Plukking av «viddas gull»– den nydelige multebæra.  

Elvebåtsafari

En annen yndet aktivitet i Kautokeino om sommeren og høsten, er elvebåtsafari. Dette er en guidet tur opp vakre Kautokeinoelva, krydret med mat, joik og et besøk i lavvo. Det vil også være mulig å fiske underveis. Og før dere går ombord i elvebåten, starter det hele med et besøk på Juhls Silver Gallery – Finnmarks eldste sølvsmie, og et must når man er i Kautokeino. 

Snøscooterturer

På vinteren er snøscooteren et av Kautokeinos viktigste fremkomstmidler. Med fastlandets største løypenett, kjører innbyggerne her snøscooter både til butikken og til reinflokken på vidda. Så er det én ting du må få med deg når du besøker Kautokeino, så er det en snøscootertur – enten du bare vil cruise rundt, eller få med deg en kulturopplevelse på veien. Thon Hotel Kautokeino leier ut snøscootere både med og uten guide. Det er også mulig å booke en scootertur til Finnmarks første sølvsmie, Juhls Silver Gallery. Eller dere kan bli med på en snøscootertur til en reinflokk, hvor dere får muligheter til å ta fine nærbilder av reinen og ta en pause i en lavvo. 

Nordlysjakt

Klimaet i Kautokeino gjør at det er gode sjanser for å oppleve nordlyset på vinterstid, og mellom desember og mai kan du bli med Hættas opplevelser ut på en snøscootertur for å jakte på det mystiske lyset. Turen starter utenfor Thon Hotel Kautokeino hvor dere får utdelt varme klær, før dere inntar scooterne og farer innover på vidda. 

Alta: By og land på en gang

Alta kalles gjerne porten til Finnmark og er landskapets største by. Her får du dermed urbane omgivelser, samtidig som det er kort vei til naturen og en rekke fristelser for den aktive. 

Bare få minutter utenfor sentrum kan du oppleve total stillhet, og ettersom byen ligger i krysningen mellom by og vidde får du virkelig naturen tett på kroppen. Bare det å se midnattssola her er verdt turen i seg selv. Det å dumpe ned på en benk og skue utover Altafjorden mens sola kaster glans over vannet, er et syn du aldri kommer til å glemme. 

Thon Hotel Alta ligger midt i sentrum – på toppen av kjøpesenteret AMFI Alta, og er med andre ord godt egnet for å utforske byen. Hotellet er moderne og familievennlig, og reiser du med barn får de bo her helt gratis. 

Dette bør du få med deg i Alta: 

Bli med hunden på tur

Å kjøre hundeslede er noe som passer for absolutt alle – enten du er 3 eller 93 år. Kan du stå på beina, kan du stå på hundeslede, skal vi tro de som driver med det. I Alta kan du bli med på både dagsturer og overnattingsturer. Horisont Husky frister med turer som er så fengslende at du glemmer klokka, finner roen og klarer å leve i nuet, mens Holmen Husky Lodge lar hundene dra deg gjennom furuskog og langs den vakre Altaelva. Sistnevnte tilbyr også unik overnatting i lavvo, dome eller på en låve – supplert av både jacuzzi og sauna. 

Sykkellykke

Alta er en veletablert sykkelby, så du bør definitivt vurdere en tur på to hjul. Om sommeren finner du førsteklasses stier for terrengsykling i det lavt bølgende viddelandskapet. Stiene er sentrumsnære og byr på stor variasjon og flott utsikt. Men det er mulig å ta seg en sykkeltur også på vinteren – for da er det nemlig fatbike som gjelder. Alta Event er blant aktørene som inviterer til fatbiketur i spektakulære løyper. 

Se nordlyset ute – eller inne

Det er ikke uten grunn at Alta kalles Nordlysbyen, og det finnes flere aktører som tilbyr ulike former for nordlyssafarier her. Du kan jakte på nordlyset fra buss, hest og slede, fatbike eller snøscooter, så her finnes turer for enhver. Vil du oppleve nordlyset uten å trekke ut i mørket, kan du ta turen til Borealis Alta – et interaktivt vitenskapssenter som er bygget under Nordlyskatedralen. Her kan du lære mer om fenomenet, vinke til nordlyset, samt få en omvisning i Nordlyskatedralen. 

Flotte fotturer

Alta er omringet av fjelltopper og flott natur, og er derfor et yndet sted for turer i det fri. Det finnes mange fine ruter som er godt merket, enten du vil gå på en enkel sti med god tilgjengelighet fra sentrum, eller legge ut på langtur i mer krevende terreng. Flere av fjelltoppene nær Alta tar under en time å gå, og disse er et perfekt mål for å betrakte midnattssola.  

Klatring og alpint i SarvesAlta

SarvesAlta byr på fart og spenning for hele familien sommer som vinter: I sommerhalvåret kan du boltre deg i verdens nordligste klatrepark – med zip-liner og hinderløyper. På vinteren åpner alpinsenteret her, og da kan du cruise nedover bakkene med utsikt over fjord, fjell og daler.

Hammerfest: Verdens nordligste by 

Hammerfest er ikke bare Norges, men hele verdens nordligste by, og til tross for sin beskjedne størrelse finnes flust av opplevelser for både de naturglade, kulturinteresserte og de eventyrlystne. 

Byen er omkranset av fjell, sandstrender og en karrig kyst, og er dermed et perfekt utgangspunkt for en aktiv og urban ferie, til tross for å befinne seg mellom øde vidder.

Midt i sentrum ligger Thon Hotel Hammerfest, hvor du bor på flotte rom med utsyn over havna. Hotellet huser også fire konferanselokaler. Og på familie- eller superiorrom bor barn gratis!

Dette bør du få med deg i Hammerfest: 

Bli med i Isbjørnklubben

Lær om Hammerfests gamle historie og bli adlet som medlem i Isbjørnklubben! Isbjørnen er Hammerfests våpendyr, og er et bilde på en sterk viljestyrke og utholdenhet som trengs for å overleve i arktiske strøk. I utstillingen kan du lytte til dyktige guider som viser hvordan livet i nord var i gamle dager, da det meste handlet om fiske, jakt og polare ekspedisjoner, før besøket kan rundes av med et medlemskap i Isbjørnklubben der du får både sertifikat, isbjørnnål og medlemskort. Et flott minne fra besøket i verdens nordligste by! Isbjørnklubben ligger sentralt i havna, en kort spasertur fra Thon Hotel Hammerfest. 

Fra steinalder til gjenreisning

På Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms kan du få et innblikk i de dramatiske hendelsene som preget området under andre verdenskrig, da Finnmark og Nord-Troms ble brent ned av den tyske okkupasjonsmakten og befolkningen tvangsevakuert. Utstillingen starter med å gå helt tilbake til steinalderen for å forstå den sterke tilhørigheten til regionen, og viser deretter både harde tider og optimisme og pågangsmot under gjenreisningen. Museet ligger i Hammerfest sentrum, et par minutters gange fra hotellet. Sjekk også ut Struves meridianbue på Fuglenes, som står på UNESCOs verdensarvliste. 

Byens beste utsikt

I Hammerfest finner du tilgjengelige turstier som passer for alle! En tur som definitivt bør stå på lista er utkikkspunktet på Salen. Turen opp sikksakkveien tar knappe kvarteret, og vel oppe venter en fantastisk utsikt over byen, Sørøysundet og omliggende øyer. Fra utsiktspunktet kan du fortsette videre på fine stier, for eksempel den gamle promenadeveien Gammelveien, eller gå til toppen av Salenfjellet på 176 m.o.h. som tar ytterligere tjue minutter fra utsiktspunktet. Et annet fint turforslag går til toppen av fjellet Tyven på 418 meters høyde, med besøk på den stilige turisthytta med samme navn.

Kulturelt påfyll

Dårlig vær i sikte? På Arktisk Kultursenter, som ligger ca. 200 meter fra Thon Hotel Hammerfest, er programmet fylt opp av alt fra konserter, teater, revy, utstillinger og kino i det som omtales som kommunens og regionens kulturelle hjerte og møteplass. Hammerfest har også en fin bowlinghall med flere bowlingbaner, pizzaservering og shuffleboard, som passer perfekt når familien eller vennegjengen har lyst til å finne på noe moro sammen. 

Skitt fiske!

Fysen på torsk, kveite eller sei? Da er det verdt å merke seg at det er stor sjanse for å få disse på kroken i Hammerfest og naboøyene Sørøya og Seiland. Fiske har lange tradisjoner i området, og de gode fiskemulighetene i både saltvann og ferskvann har tiltrukket seg både fastboende og turister i lang tid. Området er dessuten kjent for muligheter for stor fangst, og ja det har blitt satt verdensrekorder her! Kanskje dere skal utfordre hverandre i fiskekonkurranse? Vil dere prøve havfiske kan dere for eksempel leie båt med utstyr av Bato. 

Bestill ditt neste opphold

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.