Her kommer du tett på det magiske nordlyset

I Tromsø, Bodø og Harstad får du orkesterplass til høstens og vinterens flotteste lysfenomen. Her er tipsene som nærmest gir deg nordlysgaranti!

Nordlys som skinner over Tromsø by på kveldstid, sett fra avstand

En av de viktigste naturattraksjonene i Norge er et fenomen så flyktig at det ikke er mulig å berøre det – og som krever de riktige omstendighetene for å nytes til fulle. 

Kanskje nettopp derfor lokker det turister fra ut- og innland i hopetall nordover hver høst og vinter.  

Vi snakker selvsagt om nordlyset, aurora borealis, som hvert år fargelegger himmelen over Nord-Norge på spektakulært vis. Fenomenet er på sitt sterkeste fra slutten av september til starten av april – og det oppleves aller best med base i en av de større nordnorske byene.

Valkyrjenes dans på himmelen

De fleste av oss har sett bilder og videoer av nordlysets magiske dans på nattehimmelen – som oftest i form av et sterkt skimmer av grønt, men ofte med andre farger som blått, rosa og lilla i miksen.   

Men hva er egentlig nordlyset? Fargespillet, som er spesielt intenst langt nord, men tidvis kan observeres sørover på det europeiske kontinentet, skyldes partikler fra sola som dytter på jordas magnetfelt. Disse partikkelstrømmene kalles solvind, og den skaper de vakreste lyseffekter. 

Før forskningen på nordlyset for alvor skjøt fart på 1600- og 1700-tallet, var nordlyset gjenstand for overtro og mystikk. 

Sørover i Europa ble det tolket som et varsel om forestående krig og elendighet, mens vikingene feiret nordlyset som et tegn på at valkyrjene – mektige kvinnelige dødsvetter – var kommet for å hente sjelene til falne krigere.

Perfekte steder for lysshow

I dag vet vi altså langt mer om prosessene bak nordlyset. Likevel lar vi oss fortsatt fascinere og begeistre av fenomenet. Det gjelder imidlertid å finne det perfekte stedet for å lene seg tilbake og nyte lysshowet.      

Thon Hotels har hoteller som strekker seg over hele Nord-Norge, og tre utmerkede hotspots for nordlyset finner vi i Bodø, Tromsø og Harstad

Her vil du ha muligheten til å delta på aktiviteter og organiserte turer, guidet av eksperter på nordlyset. Jakten på det sagnomsuste lyset kan finne sted i en hundeslede, båt, buss, snøscooter eller til fots i fjellene. Det kan til og med beundres fra ditt eget hotellrom. 

Fra Thon Hotel Nordlys i Bodø kan du bli med på en fire timer lang seiltur, der havet tilbyr en uslåelig ramme for himmeltitting i trygg avstand fra byens lys. I Harstad er Thon Hotel Harstad en ypperlig base for utflukter til Hinnøya eller Aunfjellet, der utsikten er fantastisk.   

De to hotellene midt i Tromsø sentrum, Thon Hotel Polar og Thon Hotel Tromsø, lar deg velge mellom nordlysjakt med en erfaren guide og en tur opp til Storsteinen med Fjellheisen, der du kan nyte et godt måltid 421 meter over bakken.  

3 tips som øker sjansen til å se nordlys

En ting er imidlertid viktig å påpeke: Det finnes ingen garanti for å oppleve nordlyset. Men med tid, forberedelser og tålmodighet, er sjansen likevel overhengende.    

  1. Det kanskje aller enkleste og beste tipset: Finn deg et sted med minst mulig lys – fortrinnsvis utenfor bykjernen, med minst mulig kunstig belysning – og se mot nord. Mellom klokken 20 og 02 skinner nordlyset som regel sterkest, men du kan oppleve lyset før og etter disse klokkeslettene.
  2. Siden alt lys har innvirkning på hvor sterkt fargene fremkommer på himmelen, er det i tillegg lurt å unngå tider med fullmåne.
  3. Laster du ned en app for å få nordlysvarsel direkte på telefonen, samtidig som du allierer deg med lokalbefolkningen som lever tett på fenomenet i hverdagen, har du alle forutsetninger for en nordlysopplevelse du vil huske resten av livet.

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.