For å bestille bonusovernatting, vennligst kontakt kundesenteret på +47 21 89 88 87

Fra sør til nord i Norge: De vakreste rutene

Det sies at det er like langt i luftlinje fra Oslo til Sicilia, som fra Oslo til Tromsø. Det er med andre ord mye å oppleve hvis du velger å reise Norge på langs.

Ruteforslag: – OsloTrondheim BodøTromsø

Norge har verdens nest lengste kystlinje, og favner over alt fra svaberg og strender til dype skoger og hvite fjell. Hvis du legger Norgesferien fra sør til nord, vil du kunne oppleve alt innen få dager.

Du kan fly mellom alle de største byene, men det er flere flotte togturer å velge mellom, spesielt fra Oslo til Trondheim og Trondheim til Bodø. For deg som er glad i sjøen, finnes det flere båtruter å utforske. Hurtigruten er den mest kjente, og den kan ta deg fra Bodø til Tromsø – en tur som tar cirka ett døgn.

Uansett hva du velger, blir det garantert tid til en pust i bakken og et par overnattinger i løpet av turen. Her er en oversikt over våre favorittruter som viser Norge fra sin beste side:

Fra Oslo til Trondheim

Oslo er et must på Norgesferien, og et kinderegg i seg selv. Her finner du både strand-, skog- og byliv, alt innenfor en rask t-bane-, båt- eller trikketur fra sentrum. Oslo er en kompakt by, så du kan også ta beina eller sykkelen fatt. For den ultimate kulturopplevelsen i hovedstaden, bør du sørge for en tur innom hovedbiblioteket Deichman i Bjørvika. Herfra finner du det spektakulære norske Operahuset vis-à-vis. Munch-museet ligger dessuten bare et steinkast unna Operaen, omgitt av noen av byens beste restauranter og barer. Nasjonalmuseet og Akershus festning lenger vest er dessuten populære, og vakre Vigelandsparken og frodige Akerselva er vel verdt et besøk. Thon er Oslos største hotellkjede, og tilbyr en rekke flotte hoteller sentralt i byen.

Når du har rundet hovedstaden, kan du hoppe på toget til nok en norsk storby, nemlig Trondheim. Togturen tar cirka 7 timer, avhengig av hvilket tog du velger og om det er behov for bytte. Hvis du vil spare tid og penger, kan du også ta nattbussen, som ofte er en dobbeltdekker. Der kan du reservere sete i toppetasjen og sikre deg ekstra god komfort og bedre benplass. Thon Hotels har to hoteller i Trondheim, og alle ligger i sentrum av byen. 

Noe av det hyggeligste du kan gjøre i Trondheim, er å ta deg en kakao på Bakklandet. Her finner du trehusbebyggelse, små, uavhengige butikker og et yrende byliv. Gå heller ikke glipp av Nidarosdomen, Norges mest sentrale kirke i kraft av å være Olav den Helliges gravkirke og et av de vakreste kirkerommene i landet.

Fra Trondheim til Bodø

Det finnes knapt et bedre sted å reise til Bodø fra enn Trondheim. Her kan du hoppe på den berømte Nordlandsbanen, som tar deg gjennom storslåtte landskap, fra kystterreng via innlandsbygder til høyfjell. Dette regnes faktisk som en av de vakreste togturene i Norden! Nordlandsbanen er 726 kilometer lang og er knyttet sammen med Dovrebanen i Trondheim og Meråkerbanen på Hell.

Vel fremme i Bodø befinner du deg allerede et godt stykke nord for polarsirkelen. Bodø er en by med i overkant av 55 000 innbyggere, og har et rikt kulturliv med prisvinnende arkitektur, kjente festivaler, anerkjent street art og museer. På Hamarøy kan du dessuten besøke det prisbelønte Hamsunsenteret. Bodø ble stygt bombet under andre verdenskrig, men bygget seg opp igjen, og er nå et levende sentrum midt i det nordnorske landskapet.

Vil du overnatte i byen før du drar videre, finner du Thon Hotel Nordlys nede på bryggekanten. Fra hotellet får du nydelig utsikt utover havna. Et steinkast unna finner du Thon Partner Hotel Skagen i en sentral, men stille gate.

Fra Bodø til Tromsø

Det ble ikke lagt bilvei sør for Bodø før på sent 1930-tallet, og veien ble dessuten vinterstengt i mange tiår. Fergeleiet har derfor hatt spesiell status i byen, og sjøveien er fortsatt en populær måte å reise både til og fra Bodø på. Det er mye å oppleve på veien fra Bodø til Tromsø, og hopper du på Norges store båteventyr, Hurtigruten, tar den deg hele veien forbi Lofoten til Sortland, Harstad, Finnsnes og til slutt Tromsø.

Du kan også kjøre bil, for eksempel den ytterste havruten som går via Lofoten til Andøya og Senja. Da tar du fergen mellom Andenes og Gryllefjord, og kan velge om du vil stoppe et par dager på veien. Den raskeste ruten går derimot via Narvik og Setermoen, og tar rundt 8 og en halv time. Det går også busser, men da må du være klar for bussbytter og rundt 15 timer i setet.

I Tromsø er det ikke mangel på ting å finne på. Du kan blant annet besøke Ishavskatedralen, Polarmuseet og Mack, verdens nordligste bryggeri. For å oppleve naturen kan du dra på hvalsafari eller ta gondolheisen opp til Storsteinen. Vil du gå en skikkelig fjelltur, kan du gå opp Tromsdalstindens 1238 meter.

Blir du i byen over natta, er det flere hoteller å velge mellom. Thon Hotel Polar og Thon Hotel Tromsø ligger begge midt i sentrum med kort avstand til spisesteder og severdigheter.

Skal du tilbake igjen til Oslo er det enkleste å ta fly fra Tromsø lufthavn. Flybussen går rett ved hotellene og tar femten minutter, mens selve flyturen tar to timer. Skal du kjøre, går den raskeste veien gjennom Sverige. Her er fartsgrensene høyere og holder du deg på motorveien, tar turen rundt 22 timer. Men hvis reisen er målet, og du har tid til en mer eventyrlig tur, bør du heller ta riks- og fylkesveiene tilbake langs Norgeskysten.

God tur!

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalenummer.