4 reiseruter fra Oslo til Bergen

Det er flere måter å reise fra Oslo til Bergen på, enten du velger en av Europas vakreste togreiser eller spektakulære kjøreturer med bil.

Bryggen i Bergen.

Norges to største byer, Oslo og Bergen, ligger en dagstur fra hverandre. Turen tar deg gjennom noen av landets mest naturskjønne områder. Underveis har du mulighet til å få med deg utrolige naturopplevelser, enten du er glad i å være ute i naturen eller foretrekker å bare se den. 

Uansett hvilken rute du tar, og om du kjører bil eller tar toget, er det alltid et Thon-hotell du kan overnatte hos. Vi har hele 16 hoteller i Oslo som du kan velge mellom, og i Bergen er det fire ulike hoteller. På alle våre hoteller er det inkludert en gratis og bugnende frokostbuffet, som gir deg den aller beste starten på en opplevelsesrik ferie.

Her er fire ulike ruter mellom Oslo og Bergen, som alle byr på store opplevelser underveis:

Ta toget – Bergensbanen

Elsker du å reise med tog, er Bergensbanen en nydelig opplevelse, omtalt av Lonely Planet som «Europas beste togtur»

Bergensbanen ble åpnet i 1909, og er Nord-Europas høyestliggende jernbanelinje. På veien krysser du Hardangervidda nasjonalpark og Hardangerviddaplatået, Europas største fjellplatå med 1237 meter over havet. Jernbanen snirkler seg gjennom et spektakulært landskap, noe de drøyt 180 tunnelene vitner om. Underveis passerer du naturskjønne områder. Hele turen tar seks-sju timer.

Fra jernbanestasjonen Oslo S stopper Bergensbanen i Drammen og Hønefoss før turen går videre til Hallingdal og Flå. Tar du et stopp i Flå, bør du legge turen innom Bjørneparken i Flå. Her kan du nemlig se bjørn, ulv og gaupe på nært hold, samt mate elg og reinsdyr. Fra Flå kjører toget videre til Nesbyen og Gol, der du kan se en kopi av en stavkirke fra 1200-tallet. Den opprinnelige kirka er flyttet til Norsk Folkemuseum i Oslo.

Videre passerer toget Geilo stasjon, som er et av Norges mest populære vinterdestinasjoner, enten du liker å gå på langrenn eller stå i skibakken. Herfra begynner togreisen over Hardangervidda. I dette området er det et yrende fugle- og dyreliv. Her er det rundt 100 forskjellige fuglearter som jaktfalk og kongeørn, og 21 dyrearter som jerv og fjellrev, og ikke minst Europas største villreinstamme på mer enn 9000 dyr.

Finse er det høyeste stoppet på Bergensbanen med 1222 meter over havet. Før Bergensbanen begynte å gå, var det flere engelske lorder som tilbrakte tid med fisking og jakt her, noe Lordehytta, som Lord Garvagh bygde, vitner om. Finse er også en populær destinasjon for Star Wars-fans, ettersom stedet ble brukt som lokasjon for planeten Hoth i «Star Wars Episode V—The Empire Strikes Back» fra 1980.

Ved Myrdal har du mulighet til å ta en avstikker med Flåmsbanen. Det er en 20 kilometer lang togbane som strekker seg fra høyfjellet på Myrdal til den lille bygda Flåm innerst i Aurlandsfjorden, og en populær turistattraksjon. Det er en bratt og fantastisk togtur, der 80 prosent av turen har en stigning på 5,5 prosent. Verdt å merke seg er det også at av de 20 tunnelene er 18 gravd ut for hånd. 

Er du glad i å sykle, anbefales det å ta en sykkeltur på den kjente Rallarvegen. Det er den gamle anleggsveien som ble brukt for å frakte materialer da Bergensbanen ble bygget rundt 1900, og er i dag en populær sykkeltur.

Fra Myrdal går turen nedover mot Voss, kjent som Norges ekstremsportshovedstad. Her kan du ta gondolbane rett opp på fjellet, eller prøve Norges største vindtunnel.

Fra Voss tar det ca en time og 15 minutter med toget til du ankommer Bergen stasjon, som ligger i sentrum av byen. Bergen ble grunnlagt i 1070, og var fram til 1600-tallet Nordens største by. I dag er det Norges nest største by, og byr på fantastiske turistattraksjoner som Bryggen, Fisketorget og Fløibanen.

Med bil: Den raskeste veien over Hardangervidda:

Rute: Oslo - Gol - Geilo - Eidfjord - Voss - Bergen

Dette er en av Norges mest populære turistveier, og her er det så mye vakkert å se på underveis at vi anbefaler å ta mange stopp. Ruta tar litt over sju timer å kjøre med effektiv kjøring. 

Har du med barn i bilen, bør dere ta en dag i Bjørneparken i Flå. Der kan du se både bjørn, ulv, gaupe, elg og reinsdyr på nært hold, og være med på mating av dyrene. Thon Hotel Bjørneparken ligger like ved Bjørneparken, bare en kort spasertur fra dyreparken.

Flå er starten på Hallingdal, et av de store dalførene på Østlandet, og kjent for sin vakre natur og sterke tradisjoner innen mat, folkemusikk og folkekunst. 

Fortsett på riksvei 7 og ta en kaffepause på en av de koselige kafeene i Ål eller en overnatting på Thon Hotel Hallingdal. Deretter fortsetter turen mot Geilo, som er en ettertraktet destinasjon for alle som er glade i fjell og friluftsliv.

Høyfjellslandskapet på Hardangervidda kan ta pusten fra noen og enhver, og er et vakkert skue uansett årstid. Her er det mulighet for fotturer, fiske og sykling, eller å bare et stopp for å puste inn den herlige fjellufta.

Fra Hardangervidda går turen nedover mot fjordene, og etter halvannen times kjøring kommer du til Eidfjord. Der bør du stoppe og kjenne på de mektige kreftene til Vøringsfossen, som har et fall på 182 meter. Har du barn med i bilen, kan du ta en 20-minutters avstikker til Mikkelparken i Kinsarvik.

Veien videre går over den spektakulære Hardangerbrua. Den er en av verdens lengste hengebruer med sine 1380 meter, og gir deg en fantastiske utsikt over Hardangerfjorden når du kjører over den.

Den kjappeste veien til Bergen fra Hardangerbrua går gjennom Voss, kjent som adrenalinhovedstaden i Norge. Her kan du ta gondolbane opp til Hangurstoppen på 808 meter, eller spasere rundt i de trivelige gatene i sentrum. 

Har du ekstra tid, kan du kjøre langs fjorden via det vakre tettstedet Norheimsund. Vi anbefaler en natt med historisk sus på Thon Hotel Sandven. Hotellet er fra 1857 og ligger idyllisk rett ved fjordkanten med egen strandsone. Steindalsfossen er også verdt et besøk mens dere er i Norheimsund. Fossen har et fall på 50 meter, og det går en sti bak fossefallet.

Med bil: Via Aurlandsfjellet og verdens lengste veitunnel

Rute: Oslo - Gol - Hemsedal - Lærdal - Aurland - Flåm - Gudvangen - Bergen

Denne ruta tar ikke så mye lengre tid enn å kjøre over Hardangervidda, og gir deg litt ekstra øyegodis på veien. Her passerer du storslagen natur og flotte severdigheter.

Etter 2,5 timers kjøring fra Oslo kommer du til Gol. Der kan du se en kopi av en stavkirke fra 1200-tallet. Den opprinnelige kirken er flyttet til Norsk Folkemuseum i Oslo.

Fra Gol kjører du nordover på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, som også kalles Skandinavias alper. Legg merke til lyset og de vakre fargene! Deretter går turen nedover mot Lærdal og Borgund stavkirke fra 1100-tallet. Kirken er Norges best bevarte stavkirke fra middelalderen og et imponerende syn med spontak og fantastiske utskjæringer.

Før du kjører videre vestover, kan du stoppe i idylliske Lærdalsøyri. Tettstedet har litt over 1000 fastboende, men Lærdal har vært en hovedferdselsåre mellom Østlandet og Vestlandet i hundrevis av år. Spaser gjennom den sjarmerende og vernede trehusbebyggelsen, og kikk innom en av de spennende butikkene.

Det er lurt å strekke på beina, for neste destinasjon er Lærdalstunnelen. Det er verdens lengste veitunnel på 24,5 kilometer. Tunnelen går mellom Lærdal og Aurland, og hver sjette kilometer er det spesiell belysning som gir deg en magisk og utenomjordisk opplevelse.

På vei ned mot Aurlandsfjorden og Flåm bør du stoppe ved den fantastiske utsiktsplattformen Stegastein. Det er et bygg som henger 30 meter ut fra fjellsiden, 650 meter over fjorden, med en utsikt som tar pusten fra de fleste.

Vel nede ved Aurlandsfjorden er det verdt å ta en pause i Flåm. Herfra kan du ta et fjordcruise til den smale og eksepsjonelle Nærøyfjorden som står på UNESCOs verdensarvliste, med bratte fjellsider som rager 1800 meter over havet. Eller bli med på en av verdens bratteste og vakreste togturer med Flåmbanen, fra fjorden til høyfjellet på Myrdal.

Er du interessert i vikinger og vikingtid? Da bør du ta et stopp i vikinglandsbyen Njardarheimen i Gudvangen. Her får du innblikk i hvordan vikingene levde for over tusen år siden. Deretter fortsetter turen til Voss, der du kan ta deg en matbit eller dra på fjelltur, før du ankommer Bergen halvannen time seinere.

Via Haukeli - oppdag Hardangerfjorden:

Rute: Oslo - Seljord - Haukeligrend - Odda - Jondal - Nordheimsund - Bergen

Haukeliruten tar rundt åtte timer fra Oslo til Bergen, og byr på en nydelig kjøretur gjennom Telemark og Hardanger. Dette er noen av Norges frodigste områder med masse frukttrær, og reiser du på våren kan du få med deg den vakre epleblomstringen. I fruktsesongen kan du stoppe på en av de mange bodene langs veien og kjøpe med deg lokale delikatesser fra gårdene.

En time og 15 minutters kjøring vest for Oslo ligger sølvbyen Kongsberg. Byen er kjent for sølvgruvene og har Norges vakreste kirke. Ta en tur inn i sølvgruvene eller få med deg en konsert på det historiske Glogerorgelet i Kongsberg kirke, før du kjører videre mot Notodden og Telemark. Like etter Notodden kan du se staselige Heddal stavkirke fra 1200-tallet, som er den største av de gjenværende 28 stavkirkene i Norge.

Har du god tid kan du ta en avstikker på Telemarkskanalen, en vannvei som går fra Skien til Dalen med sluseanlegg. Ser du etter hotell i Skien kan du for eksempel overnatte på flotte Thon Hotel Høyers.

Seljordsvannet er et fint sted å ta en matpause, og kanskje får du til og med øye på sjøormen Selma? Ifølge folketroen holder det nemlig til et slangelignende sjødyr her. Er du skiinteressert, er et stopp innom Norsk skieventyr i Morgedal et must. Der får du en multimediareise gjennom norsk ski- og polarhistorie. 

Veien fortsetter over Haukelifjell. Her er det flotte turmuligheter både sommer og vinter. Ta gjerne et stopp innom Haukeliseter fjellstue, før du fortsetter mot Røldal. I Røldal finner du en annen stavkirke fra 1200-tallet, Røldal stavkirke, som fortsatt er i bruk.

På riksvei 13 mot Odda er det flere billedskjønne fossefall du kan stoppe ved, som Espelandsfossen, Låtefossen og Vidfossen. Her er det bare å ta frem kameraet! Ta også gjerne en runde rundt i det tidligere industristedet Odda før du kjører videre, eller ta en omvei om Trolltunga – en av Norges mest spektakulære steinformasjoner.

Fra Odda kjører du videre over Folgefonna, som er landets tredje største isbre. Bli med på brevandring eller gå en av de mange turstiene i området, før du reiser til Jondal og tar ferja til Tørvikbygd over den nydelige Hardangerfjorden. 

Deretter går veien langs fjorden til Nordheimsund, der du kan tilbringe natta på ærverdige Thon Hotel Sandven. Herfra er det bare rundt en time og 20 minutter til du er framme i Bergen.

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.