Ting å gjøre i Otta

Spektakulær natur, morsomme aktiviteter og Rondane Nasjonalpark som nærmeste nabo: Otta er et ypperlig utgangspunkt for spennende opplevelser for store og små.

Fem steinvarder på Besseggen.

Omtrent midt mellom Trondheim og Oslo, og i knutepunktet mellom E6 og Riksvei 15 til Vestlandet, finner du sjarmerende Otta. Og du bør ikke bare kjøre rett forbi den lille byen ved Rondane, for her finnes flust av opplevelser det er verdt å ta et stopp for.  

Omkranset av både Rondane, Jotunheimen og Dovrefjell er Otta et flott utgangspunkt for fjellfriskusene, mens matentusiaster kan glede seg over at flere av Ottas spisesteder er kjent for å servere det som på lokalt folkemunne blir kalt «stuttreist» mat. De bilinteresserte kan ta turen når Otta Motorfestival går av stabelen, mens de kulturinteresserte bør få med seg det årlige Kristin Lavransdatterspelet som spilles på Jørundgard. Med andre ord: På Otta finnes noe for alle! 

Thon Partner Hotel Otta ligger midt i sentrum, og byr på 85 nyrenoverte rom. 

Her er ting det er verdt å sjekke ut om du sjekker inn på Hotel Otta:

Fjell- og fotturer

Topptur til Rondeslottet

Jakter du på Norges fjelltopper er turen til Rondeslottet et must – her får du nemlig tatt to 2000-meters topper på samme tur. Først ut er eggen opp til Vinjeronden på 2044 moh., før selve kongen av Rondane venter, med 360 graders panoramautsikt over det vakre fjellriket. Rondeslottet ruver 2178 moh. og er både det høyeste fjellet og den mest populære av Rondanes ti topper over 2000 meter. 

Et fint utgangspunkt for turen starter ved DNT-hytta Rondvassbu, men du må parkere ved Spranget, rundt en halvtimes kjøring fra Otta, og enten gå eller sykle de siste seks kilometerne inn til hytta. De har sykkelutleie på Spranget, og beste tid for å gå turen er fra midten av juni til starten av oktober. Turen tar ca. 6-8 timer tur/retur Rondvassbu, men beregn ekstra tid fra Spranget. Ønsker du å gå med guide kan du booke tur med Rondaneguiden eller Rondvassbu.

Besseggen

Litt over en time fra Otta venter en av Norges største fjellklassikere, Besseggen. Turen over den luftige eggen tar rundt 7-9 timer, men kan i gjengjeld skilte med majestetisk utsikt over det grønne vannet Gjende, som er rammet inn av vakre Jotunheimen. Det går buss mellom Otta Skysstasjon og Gjendeosen, der du kan hoppe på Gjendebåten, som går i skytteltrafikk mellom Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu. Du kan velge hvilken vei du vil gå turen, og så bare ta båten den andre veien. Du kan også parkere egen bil ved Reinsvangen og ta gratis shuttlebuss (ca. 2 km) til kaia. 

Peer Gynt-hytta

Når du befinner deg midt i Peer Gynts rike – det sies nemlig at det var her i området Asbjørnsen fikk høre sagnet om Peer Gynt for første gang i 1842 – er en tur til Peer Gynt-hytta nærmest et must. Fra steinhytta, som ligger helt vest i Rondane nasjonalpark mellom Høvringen og Mysusæter, finner du en rekke flotte turstier. Hytta har også servering av nystekte rømmevafler og kaffe i ferier og høysesong. Mysusæter, som ligger rundt 20 kilometer fra Otta sentrum, er et fint utgangspunkt for både Peer Gynt-hytta, fossefallene Veslulfossen og Brudesløret og andre fjellturer i Rondane. 

Pillarguritoppen og Thokampen

Hørt om Pillarguri? Ifølge sagnet varslet hun dølene om at Skottetoget var på vei nedover dalen ved å blåse i luren sin, før slaget ved Kringen like sør for Otta i 1612. I dag står det en støtte til minne om slaget på Pillarguritoppen, som ligger 852 moh. , og populært kalles Ottas «byfjell». Tar du turen opp belønnes du også med utsikt mot både Rondane og vakre Gudbrandsdalen. Turen, som går på grusvei og sti, starter ved Fjellvegen, er godt skiltet og tar ca. 3 timer tur/retur. Fortsetter du litt til kommer du til Thokampen, der du kan besøke hytta «Sameti» som tilhørte en av Norges mest kjente synske personer, Marcello Haugen. 

Otta rundt

For å bli kjent med byen er den fire kilometer lange turen «Rundt bruene» et fint alternativ. Turen går over hele seks broer, og er godt egnet for både syklister og de med barnevogn og rullestol. Er du først på tur i sentrum, så sørg også for å få med deg de mange blå kulturhistoriske skiltene du finner rundt om, satt opp for å markere bygninger og kjente navn. En fin og morsom måte å lære mer om stasjonsbyen på. 

Aktiviteter til lands og til vanns

Moskussafari

Du trenger ikke reise til Afrika for spennende dyremøter på safari, det holder å dra til Dovrefjell. Her kan du nemlig få øye på et eksotisk urdyr – Norges eneste gjenlevende moskusstamme. Takket være sitt værharde vesen har moskusen overlevd forrige istid, og i dag holder fortsatt en flokk på omtrent 200-300 til på Dovrefjell. Moskussafari.no arrangerer organiserte turer hver dag om sommeren, og på forespørsel resten av året, der en lokalkjent guide sørger for at du får et trygt møte med det hårete beistet. Vil du heller observere naturen – og moskus om du er heldig – i roligere omgivelser kan du ta turen til utkikkspunktet Viewpoint Snøhetta, rundt 1,5 times kjøring fra Otta. Husk kikkert! 

Lek Tarzan 

En drøy halvtimes kjøretur fra Hotel Otta venter Brimiskogen klatrepark med høytsvevende moro for både store og små. Klatreparken har fem løyper oppe i trærne i ulike vanskelighetsgrader, som snorer seg gjennom idyllisk fjellfuruskog, mellom bruer, tau og morsomme utfordringer som gir deg ordentlig sug i magen. Husk også å nyte utsikten fra tretoppene til Tessevatnet og fjellene i Jotunheimen. 

Rått og vått på rafting

Gjør deg klar for et vilt, vakkert og vått eventyr! Sjoa, som ligger omtrent et kvarters kjøring fra Otta, byr nemlig på det som er regnet som en av verdens beste elver for rafting. Sammen med en dyktig guide kan du fare nedover elva i forrykende fart, mens gummibåten styres gjennom raske stryk og hinderløyper av steiner. Rafting passer for dem som liker at det kiler litt ekstra i magen, men du får selvfølgelig god innføring i både sikkerhet og teknikk og utlevert nødvendig utstyr før turen. Turene går i ulike vanskelighetsgrader og kan tilpasses familier. Se blant annet selskaper som Go Rafting Sjoa, Heidal Rafting og Sjoa Rafting for booking, samt flere morsomme aktiviteter som juving og brupendling. 

Oppdag fjellet fra hesteryggen

Enten du har ridd mye før eller aldri har sittet på en hest, kan du bli med Øien Øvre Hesteaktiviteter på tur. Sammen med en erfaren guide får du bli med å hente og sale opp hestene, før dere rir inn i nydelig fjellterreng, med blant annet utsikt til både Glittertind, Rondane og Snøhetta på en og samme gang. Velg mellom halvdagstur på fire timer inkludert kaffepause, åtte timers heldagstur med matpause eller tre dagers langtur. For de to siste bør du ha litt rideerfaring. 

Finn de beste fiskevannene

Om du har lyst til å teste fiskelykken, hvorfor ikke bli med en lokal kjentmann som vet hvor det er størst sjanse for å få noe på kroken? Rondaneguiden arrangerer sekstimers kveldstur der dere sammen finner frem til fiskesikre plasser etter hva slags type fisk du ønsker, i tillegg til at du kan få gode råd om fisking underveis. Oppmøte på Otta skysstasjon. NB. Det er 16 års aldersgrense. 

Rondane skianlegg 

Ved foten av Rondane Nasjonalpark, omtrent 20 minutters kjøring fra Hotel Otta, ligger Rondane skianlegg, som byr på moro for både små og store skikjørere. Det lille og familievennlige anlegget har én heis og to nedfarter – Hovedløypa og Skogsløypa – i tillegg til et frikjøringsområde. Du finner også muligheter for skiutleie og kafé. 

Attraksjoner og severdigheter

Kom tett på dyrene

På vakre Glittersjå Fjellgård, som ligger nydelig til i Murudalen ved foten av Jotunheimen, kan du hilse på blant annet tamme elger, harer, hester, hunder, geiter, kyr og ender. Du kan også bli med inn i elggården for å mate og komme tettere på skogens konge, ri på shetlandsponnier, ta en tur inn i bjørneskogen fylt med treskulpturer eller kjøre med hest og vogn. Det arrangeres også omvisning med mating og fortelling om alle husdyrene på gården. Besøksgården ligger ca. 45 minutters kjøring fra Hotel Otta og har åpent hver dag i sommersesongen. 

Nord-Europas største jordpyramider

Kvitskriuprestene i Uladalen, med sine flere meter høye søyler av morene og hatter av steinblokker, er et spennende skue og naturfenomen verdt en titt. Disse jordpyramidene, som dannes takket være steinblokker som beskytter morenen mot regnvann, finner du nemlig kun her i hele Nord-Europa. Det finnes parkeringsplass omtrent 100 meter fra stien som tar deg opp til utkikkspunktet, rundt et kvarters kjøring fra Otta sentrum. Stien opp er bratt, men det er tilrettelagt med trapper. Du finner forøvrig en flere meter høy kopi av jordpyramidene i Otta sentrum, men det beste er jo å se de ekte! 

Otta Bergverkssenter

Om du har lyst til å lære mer om Sels industrihistorie fra 1600-1900-tallet, og om skiferdrift, kopperverk og kleberstein, er det bare å ta turen til Otta Bergverkssenter. Museet har både temautstilling, med tekst, foto og gjenstander, og en kultursti, som begge gir et innblikk i industrihistorien som både har spilt en viktig rolle for menneskene i Gudbrandsdalen og vært en sentral del av den norske kulturarven. 

Tilbake til middelalderen

Rundt 15 kilometer nord for Otta finner du Jørundgard Middelaldersenter. Gården med sine 16 hus og stavkirkekopi ble opprinnelig oppført som kulisser til filmen Kransen i 1994, basert på Sigrid Undsets roman om Kristin Lavransdatter, og du kan besøke husene som er tidsriktig innredet med blant annet rekvisitter fra filmen. Det arrangeres også konserter og Norges største dansefestival her, og om sommeren kan du få med deg det årlige Kristinspelet, som baserer seg på trilogien om Kristin Lavransdatter. 

Motorentusiast? 

Enten du foretrekker bil, motorsykkel, ATV, Amcar, lastebil eller veteranbil bør du ta turen under Otta Motorfestival, som arrangeres i Otta sentrum og på Vinstra Motorsportarena. Her blir det nemlig fart og spenning en hel helg, med blant annet motorshow, utstillere, cruising i gatene, kåringer av Innlandets raskeste kjøretøy, aktiviteter for store og små,  konserter og livlig feststemning. 

Mat og drikke

Solstad Kafé

Solstad Kafé, som ligger rett ved Otta skysstasjon, er kjent for å servere tradisjonell, hjemmelaget mat «som heime hjå ho mor». Kaféen har holdt koken i over seksti år, og drives i dag av tredje og fjerde generasjon. På menyen finner du blant annet fersk bakst og stekt flesk og kålstuing, og om sommeren kan du nyte et godt, hjemmelaget måltid ute på terrassen med utsikt til både Rondane og Pillarguritoppen. 

Pillarguri Café

Ottas eldste kafé har lange tradisjoner for servering og overnatting, og ble etablert allerede i 1900. I dag byr Pillarguri Café i sentrum på alt fra ferske kanelsnurrer og pizza bakt i eget pizzabakeri til retter basert på lokale godbiter fra blant annet Avdem Gardsysteri, Aukrust gard og urteri og Lom bryggeri. 

Kafé Kos

Om du trenger en pause fra shoppingen på kjøpesenteret Amfi Otta, er Kafé Kos som ligger inne på senteret et godt valg. Her serveres både kaker, brød og gjærbakst bakt i eget bakeri, samt deilige lunsjretter og tradisjonsrik middag på ettermiddagen. Kaféen har også en egen butikkdel, med blant annet fine spiselige gaver. 

Ødegaarden Bakeri & Konditori

Om du er fysen på skikkelig håndverksbakst er det bare å ta turen til Ødegaarden Bakeri & Konditori, som ligger rundt en fem minutters gåtur fra hotellet. Det tradisjonsrike bakeriet så sitt lys på Vinstra allerede i 1898, og har i dag konditori- og bakeriutsalg på både Otta, Kvam og Vinstra. På menyen finner du blant annet ferske wienerbrød

Gruppeaktiviteter

Moskussafari

Dere trenger ikke reise til Afrika for spennende dyremøter på safari, det holder å dra til Dovrefjell! Her kan dere nemlig få øye på et eksotisk urdyr – Norges eneste gjenlevende moskusstamme. Takket være sitt værharde vesen har moskusen overlevd forrige istid, og i dag holder fortsatt en flokk på omtrent 200-300 til på Dovrefjell. Moskussafari.no arrangerer organiserte turer hver dag om sommeren, og på forespørsel resten av året, der en lokalkjent guide sørger for at dere får et trygt møte med det hårete beistet. Vil dere heller observere naturen – og moskus om dere er heldig – i roligere omgivelser kan dere ta turen til utkikkspunktet Viewpoint Snøhetta, rundt 1,5 times kjøring fra Otta. Husk kikkert! 

Rått og vått med rafting

Gjør dere klare for et vilt, vakkert og vått eventyr! Sjoa, som ligger omtrent et kvarters kjøring fra Otta, byr nemlig på det som er regnet som en av verdens beste elver for rafting. Sammen med en dyktig guide kan dere fare nedover elva i forrykende fart, mens gummibåten styres gjennom raske stryk og hinderløyper av steiner. Rafting passer for dem  som liker at det kiler litt ekstra i magen, men dere får selvfølgelig god innføring i både sikkerhet og teknikk og utlevert nødvendig utstyr før turen. Turene går i ulike vanskelighetsgrader og kan tilpasses familier. Det er flere selskaper som arrangerer både rafting og andre morsomme aktiviteter som juving og brupendling.

Lek Tarzan 

En drøy halvtimes kjøretur fra Hotel Otta venter Brimiskogen klatrepark med høytsvevende moro for både store og små. Klatreparken har fem løyper oppe i trærne i ulike vanskelighetsgrader, som snorer seg gjennom idyllisk fjellfuruskog, mellom bruer, tau og morsomme utfordringer som gir dere et ordentlig sug i magen. Husk også å nyte utsikten fra tretoppene til Tessevatnet og fjellene i Jotunheimen. 

Oppdag fjellet fra hesteryggen

Enten dere har ridd mye før eller aldri har sittet på en hest, kan dere bli med Øien Øvre Hesteaktiviteter på tur. Sammen med en erfaren guide får dere bli med å hente og sale opp hestene, før dere rir inn i nydelig fjellterreng, med blant annet utsikt til både Glittertind, Rondane og Snøhetta på en og samme gang. Velg mellom halvdagstur på fire timer inkludert kaffepause, åtte timers heldagstur med matpause eller tre dagers langtur. For de to siste bør dere ha litt rideerfaring. 

Topptur til Rondeslottet

Jakter dere på Norges fjelltopper er turen til Rondeslottet et must – her får dere nemlig tatt to 2000-meters topper på samme turen! Først ut er eggen opp til Vinjeronden på 2044 moh., før selve kongen av Rondane venter, med 360 graders panoramautsikt over det vakre fjellriket. Rondeslottet ruver 2178 moh. og er både det høyeste fjellet og den mest populære av Rondanes ti topper over 2000 meter. 

Et fint utgangspunkt for turen starter ved DNT-hytta Rondvassbu, men dere må parkere ved Spranget, rundt en halvtimes kjøring fra Otta, og enten gå eller sykle de siste seks kilometerne inn til hytta. De har sykkelutleie på Spranget, og beste tid er fra midten av juni til starten av oktober. Turen tar ca. 6-8 timer tur/retur Rondvassbu, men beregn ekstra tid fra Spranget. Ønsker dere å gå med guide kan dere booke tur med Rondaneguiden eller Rondvassbu.

RELATERT INNHOLD

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.