Mann som holder et barn opp i luften foran Operaen i Oslo

Ting å gjøre i Oslo

Her får du våre beste tips til restauranter, barer, kafeer, utesteder, aktiviteter og andre ting å gjøre hvis Oslo er et av stoppene på årets Norgesferie, eller om du bor i hovedstaden og trenger litt ny inspirasjon.

Se våre hoteller og leilighetshoteller i Oslo.

  • Matopplevelser

matopplevelser

Vippa Oslo

Vippa Oslo har blitt et internasjonalt og smaksrikt sted der man kan kjøpe mat fra alle verdens hjørner fra flere ulike boder. Vippas visjon er å samle kulturer sammen gjennom mat - og det har de klart.

Det er flere sitteplasser mellom bodene innendørs. Vil du sitte ute er det godt med plass, og herfra kan du nyte den flotte utsikten over Oslofjorden i godt selskap.

Følg ThonTesterne Elisabeth og Bjørn når de besøker Vippa for første gang.

Solsiden

I det gamle såpekokeriet på Akershuskaien serverer Solsiden deilig sjømat. Restauranten er en påminnelse om hvor vakker en havneby Oslo er, der man sitter med utsikt utover Aker Brygge og Oslofjorden.

Restauranten er kjent for sitt "skalldyrplatå", et rikholdig fat med blant annet hummer, krabber, reker og østers. Her får man smake på det beste havet har å by på. 

Mathallen

Mathallen på Vulkan i Oslo kan du overraske smaksløkene med et godt måltid, eller en morsom mathandel.

Flere av butikkene tilbyr smaksprøver og om du ikke skal spise et måltid er det et perfekt sted å innhente ny inspirasjon. Mathallen har også flere arrangementer og er tilkoblet kulinarisk akademi, som holder flere vin- og matkurs.

Foto: Alex Asensi

Villa Paradiso

Kun et steinkast fra den travle handlegaten Bogstadveien, finner du et lite stykke Napoli – eller en hel pizza om du vil. Villa Paradiso har også filialer på Grünerløkka, Frogner, Fredrikstad og i Oslo sentrum.

Ut av vedovnen kommer rykende fersk pizza inspirert av nettopp Napoli, rettens hjemby. Inne under det høye taket dufter det av italiensk matglede og basilikum. Man kan også sitte ute blant små kafébord, som byr på ekte sommerstemning.

Frokost på Thon Hotel Rosenkrantz Oslo

Visste du at du ikke nødvendigvis behøver å være hotellgjest for å spise frokost på våre hoteller? Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo blir år etter år kåret til å servere hovedstadens beste frokost. Starter du dagen her, setter du en god standard for dagens videre løp.

Frokosten bugner av frokostklassikere og alskens godsaker. Her er det noe for både kostholdsbevisste og de som ønsker å kose seg litt ekstra. Les mer om frokosten på Thon Hotel Rosenkrantz, eller se det med egne øyne her.

Ostebutikken

Går du opp langs trikkeskinnene på Grünerløkka, finner du Oslos minste, og kanskje best bevarte skjulte perle. Denne sjarmerende lille restauranten er også en kombinasjon av ostebutikk, landhandel og delikatesseforretning. 

Like utenfor Ostebutikken står to små bord med rutete duk, og innenfor venter en spennende fransk meny. Denne kan blant annet friste med moules-frites, bouillabaisse og cassoulet, samt et fat med modne oster, husets ostemarmelade, kjeks og nøtter.

Se hvordan det gikk når våre ThonTestere besøkte Ostebutikken her.

  • For den små-sultne

for den små-sultne

Handwerk

Handwerk ligger like ovenfor Mathallen, og er Norges første økologiske surdeigsbakeri. Her finner du brød basert på flere ulike meltyper, hvor alle brød hever minst én natt før de bakes ut. Det gir ikke bare fyldigere smak og bedre skorpe, men brødene blir også mer næringsrike. 

Fra det lille bakeriet kan du kjøpe med deg påsmurte «handwiches», eller søtere fristelser som bananbrød eller kanelsnurrer. Perfekt å ta med seg før en tur i parken.

Afternoon Tea på Hotel Bristol

Tradisjonen Afternoon Tea har dype røtter helt tilbake til 1840-tallet i England. Det var hertuginnen av Bedford, Anna Russell, som fikk idéen. Hun ønsket å få servert et lett måltid på ettermiddagen fordi magen rumlet, og det føltes for lenge å vente til middag.

Idéen spredde seg verden rundt, og er like aktuelt i dag. I hovedstaden står ærverdige Hotel Bristol for å holde tradisjonen ved like. Her serveres en deilig Afternoon Tea-meny.

Les mer om hotellets Afternoon Tea. 

  • Kaffebarer

Kaffebarer

Supreme Roastworks

Supreme Roastworks kjent for deres utmerkede kaffe og ujålete atmosfære. Her er de ansatte oppriktig opptatt av kaffe. Deleier Odd-Steinar Tøllefsen har vunnet NM i kaffebrygging i en årrekke, og i 2015 vant han også World Brewers Championships. Kom hit for en hyggelig prat med personalet, og smak skikkelig kaffe brygget på lidenskap.

My Ugly Baby

På Youngstorget finner du en egenartet kafé ved navn My Ugly Baby. Med rikelig av kunnskap og kjærlighet for hva de driver med, har eierne skapt et sted hvor du får kjøpt nydelig kaffe og hjemmelagde, ferske doughnuts. Denne kombinasjonen har man aldri funnet i Oslo tidligere. Kaffen brygges akkurat slik du ønsker den, mens de fargeglade bakverkene kan gjøre at selv en gråværsdag oppleves som strålende.

  • Museum & omvisninger

Museum & omvisninger

Astrup Fearnley

Astrup Fearnleys kunstkolleksjon er regnet som en av de beste i Nord Europa - utformingen av museet er verdt et besøk i seg selv. Her kan du se Astrup Fearnleys egen utstilling, samt flere andre utstillinger fra internasjonale kunstnere. 

Bygningen ligger flott til ytterst på Tjuvholmen, og er tegnet av Renzo Piano Building Workshop i samarbeid med Narud-Stokke-Wiig. I tillegg til å ha flere forskjellige utstillinger tilbyr museet senioromvisninger, babyomvisninger og søndagsomvisninger. Billetter kjøpes ved inngang.

Botanisk hage

Den botaniske hagen på Tøyen i Oslo er en av byens grønne lunger, og et viktig rekreasjonsområde for Oslos befolkning.

Hagen består av hele 45 000 planter av ca. 5 500 ulike arter og sorter, noe som byr på en tropisk og vitenskapelig opplevelse - midt i byen. Når solen skinner er det ekstra hyggelig å ta en liten pause, og sette seg ned ved Museumskafeen.

Oslo Reptilpark

I Oslo reptilpark finner man alt fra frosk i badebalje til krokodille med eget basseng. Her kryr det bokstavelig talt av slanger, øgler, skilpadder, krokodille, edderkopper og silkeaper. Besøket byr på en annerledes omvisning i dyreverden, og passer godt for både nysgjerrige barn og voksne. Billetter kjøpes ved inngang.

Omvisning på Operaen

De aller fleste som har besøkt Oslo, har sett Operaen der den reiser seg opp fra Oslofjorden i all sin prakt. Hva med å ta turen innenfor de arkitektegnede veggene? Her kan du nemlig lære mer om hva som skjer bak kulissene før sceneteppet går opp.

Den norske Opera & Ballett har omvisning for alle som er interesserte i å se og lære mer om operaen. Omvisningen tar ca. 50 minutter, og gjøres i grupper på maks 25 personer. Billetter kan kjøpes her. 

  • Naturopplevelser

Naturopplevelser

Bjørvika – Oslos hotteste bydel

Øst for Oslo sentrum har en helt ny bydel reist seg fra fjorden. Motorveien er lagt under bakken, sikten mot sjøen er åpnet opp og et bugnende byliv har tatt form.

Barcode

Dersom moderne arkitektur fenger deg er Bjørvika rene godtebutikken. Det hvite operahuset, høyhusrekken og skylinen i Barcode og den store gangbroen Akrobaten er noen eksempler. I Barcode finner du også eksklusive forretninger, spennende kunstgallerier og prisbelønte restauranter.

Oslobukta

Ut mot fjorden fra Barcode, ved siden av det nye Munchmuseet, ligger Oslobukta; et flunkende nytt område i bydelen med et moderne og variert utvalg spisesteder, unike bygg og kanaler, vannlekeplass for barna og en stor badebrygge. Se Oslobuktas City Guide her.

Sukkerbiten

Besøk også Sukkerbiten, Oslos egen "sommerøy", midt mellom Operaen og Sørenga. Her finner du en uteservering for 280 personer og plass til 120 personer under tak. Sukkerbiten skal brukes til varierende kunst- og kulturliv, allmennyttige formål, restaurant med inne- og uteservering, konsertområde, sport- og aktivitet for alle aldre.

Sørenga

Sørenga har havpromenade,  saunaer, utsikt og et rikt utvalg trendy spisesteder.  Her finner du også et urbant sjøbad med sandstrand, stupetårn, gressplen og eget barnebasseng. Sjøbadet er en flytende park på ca. fem mål – og er helt gratis og åpent for alle. Langs vannkanten kan du velge mellom hamburgere på Bun’s Burger Bar, italienske retter og pizza på Cargo, sushi på Le Meo eller asiatiske retter på Hakkaiza. På Evita espressobar har de kaffe, bakervarer og småretter. 

Friluftshuset til DNT (Den norske turistforening) holder til ved Sjøbadet ytterst på Sørenga. Her kan du klatre i buldrerommet uten tau, leie kajakk, gå på yogakurs, kajakkurs og delta på inspirasjonskvelder og høre på foredrag. I butikken selger de også turutstyr til folk som liker å være på tur og i aktivitet.

Tvers over vika står også kunstlandsbyen SALT for et rikt kulturprogram, deilig servering og en vedfyrt badstue.

Bygdøy

Du skal ikke lenger enn til Bygdøy for å kjenne på frisk luft, skog og mark. Hva med å ta med bysykkelen og dra ut på en landlig tur?  I det nærmest bilfrie området kan du hvile øynene på kulturlandskap, kyr, sjø og badeplasser, frodige enger, villaer, en kongsgård og et lite slott. En mer idyllisk sykkeltur er vanskelig å finne.

Grefsenkollen

Nord for Oslo sentrum ligger Grefsenkollen, et flott utsiktspunkt med tilhørende restaurant og en uteservering kalt OverOslo Bar. Stedet er kjent for deres velsmakende italienske pizzaer, som kanskje smaker ekstra godt da de nytes i kombinasjon med utsikten. Åsen har også blitt et populært hengekøyested for byens turfolk og de som ønsker å oppleve en bynær uteovernatting.

Andre koller som kan være like fine å besøke er Vettakollen, Gaupekollen og Kolsåstoppen.

Ekebergparken

Ekebergparken er et stort område med flere utsiktspunkter ut over Oslo. Her kommer du virkelig kontakt med Oslos grønne uteområder. Du finner Ekebergparken kun noen få trikkestopp opp fra pulserende Oslo. Her kan du gå i Ekebergs skulptur- og kulturminnepark, spise på Ekebergrestauranten og gå på historie- og naturmuseum på Lunds hus.

Oslomarka og byparker

Selv for de mest urbane byfolk er søndagsturen ute i frist luft et «must». Kle på deg gode sko og turbukse, og besøk Nord- eller Østmarka; friluftsområdene rundt byen med mangfoldige turmuligheter og merkede løyper året rundt. Løypene i og rundt Maridalen, Lillomarka, Barlindåsen og Østmarksetra er gode eksempler på løyper som tar deg gjennom frodig skog og byr på gode bademuligheter i sommerhalvåret.

Vil du unngå lang reisevei? Tøyenparken, Torshovdalen og Frognerparken er noen av byens frodige byparker som tilbyr en følelse av frihet midt i asfaltjungelen.  Dersom du er svak for sjøluft kan vi anbefale en tur til Hovedøya, Gressholmen eller Langøyene, med hyppige avganger fra Aker Brygge.

Få flere turforslag fra gjengen i Oslo Hiking.

Urban kunst langs Oslos gater

VisitOSLO har laget en guide til byens gatekunst og graffiti – en kunsttype som har gjort Oslos gater til en av byens mest interessante og levende arenaer for kunst. Vi anbefaler å starte turen på Tøyen – bydelen som tar sikte på å bli Skandinavias største utendørs galleri.

Oslo får også stadig flere utendørs kunstinstallasjoner, og noen av de mest spennende er blant annet Eli Gabrielsens "Lek i luft", Apparatjiks "Rudolph the Chrome Nosed Reindeer" eller Ola Enstads "Dykkar Installasjon". Se kart over Oslos utendørs skulpturer her.

Opplev hovedstaden «på to hjul»

Få transportformer er så behagelige, grønne, effektive og rimelige som sykkel, og bysyklene i Oslo tilrettelegger for at alle skal ha mulighet til å oppleve hovedstaden på to hjul. Vi har samlet noen fine sightseeing-turer i Oslo som er perfekte å gjennomføre på to hjul. Her er to av dem:

1. Langs Akerselva: 7,7 km

Turveien langs Akerselva er populær blant både syklister, turgåere og joggere. Starter du på Kjelsås og sykler nedover, vil du på veien farte forbi både badeplasser, museer, spisesteder, kafeer og fine grøntområder hvor det er hyggelig å ta en liten pause underveis. Langs veien finner du også skilt som gir deg et innblikk i industrihistorien til bygningene som ligger langs elva. Turen går nesten bare i nedoverbakke og passer fint for både store og små. Merk at partiet ned forbi Hønse-Lovisas hus er veldig bratt og ikke egner seg for mindre barn.

2. Havnepromenaden: 9 km

Er du glad i havet? Da er en sykkeltur langs Oslos nye havnepromenade midt i blinken. Her får du den herlige kombinasjonen av nydelig utsikt, frisk sjøluft og en rekke severdigheter underveis. Promenaden er ni kilometer lang, med uavbrutt gang- og sykkelvei, og binder sammen byen fra øst til vest. Langs strekningen er det satt opp høye oransje «fyrtårn» som viser vei og gir deg informasjon om de ulike stedene.

  • Utesteder

Utesteder

Oslo Mekaniske Verksted

Oslo Mekaniske Verksted ligger like ved bussterminalen, og er kjent for sin særegne atmosfære. Inne er interiøret vintage og hjemmekoselig, og ute kan man sitte blant fargerike lyslenker, grønne planter, langbord og benker. 

Hit kommer man for den gode praten, for å spille spill, lese, skrive og drikke, og man blir gjerne sittende i timevis. 

Rouleur 

Det franske ordet Rouleur betyr "en som ruller", og passer godt med at stedet er en vinbar og sykkelverksted i ett. Stedet oppfordrer folket til å oppleve byen bak sykkelrattet, og er trykket til hjertet blant Oslos sykkelentusiaster.

Med bar og kafé i front, og et velutstyrt sykkelverksted bak i lokalet, kan du få sykkelen reparert mens du slapper av. Når verkstedet stenger klokken 18, forvandles stedet til en lunere bar som serverer øl, cocktails og annen kvalitetsdrikke.

Mangler du sykkel i Oslo i sommer, kan du her leie landevei- og grussykler av høy kvalitet fra det norske merket FARA.  Rouleur tilbyr også guidede sykkelturer i flotte Nordmarka. Les mer om tilbudet her.

Innendørs minigolf og dart

Oslo Camping i Møllergata 12 tilbyr 18 minigolfbaner innendørs og cocktails på slushmaskin. Stedet er perfekt hvis du ønsker å gjøre noe sosialt og aktivt mens du hygger deg i godt selskap. Lokalet er i campingplass-stil og golfbanene kreativt utformet rundt interiøret.

Oche Dart Club i Torggata 26 er også et nyere utelivskonsept i hovedstaden, hvor du kan dele 85 actionfylte minutter med venner og kollegaer i deres helt egne dart-booth. I løpet av det sosiale spillet kan man nyte mat, drikke og snacks levert av servitøren. Stedet er kjent for å spille musikk fra 50-70-tallet, og sørger for en unik atmosfære midt i Oslo sentrum.

Prindsens Hage

Innenfor portene til idylliske Prindsen Hage er man omgitt av solsikker, urter, grønne plener, solstoler, spillebaner og uteservering av både mat og drikke.

Bakgården rommer hele 4 000 kvadratmeter hvor man kan boltre seg i spill som petanque, krokett, bordtennis, fire på rad, ringspill og barnebowling. Dette er en rendyrket sosial oase midt i sentrum, som har blitt populært for både store og små. 

  • Filmopplevelser

filmopplevelser

Gimle kino

Ærverdige Gimle kino har vært å finne på samme sted i Bygdøy allé 39 siden 1939. Innenfor dørene får du ekte kinostemning, høy service og god komfort.

Før kinoen kan du kjøpe snacks, vin, øl og kaffe i den lille foajeen. Dette kan du senere ta med inn på kinoen, og sette på de små bordene ved kinosetene. Gimle er kjent for å vise utvalgte kvalitetsfilmer. De viser også direkteoverført opera og ballett. 

Odeon Oslo på Storo

Mye har skjedd på Storo de seneste årene, og området kan nå by på blant annet landets største kinosenter, Odeon Oslo

Kinoen huser 14 ulike kinosaler - nok til å fylle hele 1700 seter. Den største salen er en IMAX-sal, med et lerretet på høyde med et fem-etasjers hus. Kinosenteret er i tillegg verdens eneste med laserprojeksjon og DOLBY ATMOS-lydsystem i 13 av salene. Det hele byr på fantastisk bilde- og lydkvalitet. En filmopplevelse i verdensklasse.

Nysgjerrig på alt Storo har på by på? Les mer om destinasjonen her.

Våre hoteller i Oslo

Relatert innhold