Ting å gjøre i Oslo

Grønne parker, mat fra alle verdenshjørner og et yrende kunst- og kulturliv. Oslo er hovedstaden som aldri slutter å overraske. Her får du våre beste tips til ting å gjøre i Norges hovedstad.

Mennesker i Karl Johans gate i Oslo på sommerstid

«Stakkars lille store Oslo by», sang deLillos på 90-tallet, men det er egentlig ikke særlig synd på Europas grønneste hovedstad. Oslo har en rik historie bak seg, fra Vikingtiden til bohemenes Kristiania, og de siste årene har Bjørvika-utbyggingen for alvor satt hovedstaden på kulturkartet.

Thon Hotels har 16 hoteller i Oslo, som ligger spredt utover hovedstaden fra øst til vest. Her er noen tips til ting å gjøre når du er på besøk i Oslo:

Mat og drikke

Grotten øl- og vinbar

Grotten øl- og vinbar ligger sentralt i Oslo, rett ved slottet. Vinbaren har skapt begeistring med sin intime atmosfære. Her er det stort fokus på mat og du får servert ulike småretter basert på sesongvarer. 

Vippa Oslo

Vippa Oslo er en internasjonal smeltedigel i matverdenen, og perfekt for deg som vil utforske nye retter. I mathallen på over 1000 kvadratmeter finner du en rekke matboder fra ulike verdenshjørner, som alle har fokus på bærekraft og miljø. Nyt syrisk gatemat eller polske pierogi, enten mellom bodene i hallen eller ute på brygga med utsikt over Oslofjorden.

Solsiden

I det gamle såpekokeriet på Akershuskaien serverer Solsiden deilig sjømat. Her får du orkesterplasser til havnebyen Oslo, med utsikt utover Aker Brygge og Oslofjorden. Restauranten er kjent for sitt «skalldyrplatå» – et rikholdig fat med blant annet hummer, krabber, reker og østers.

Maaemo

Maaemo er en økologisk gourmet-restaurant som ble historisk i 2016 da den som første nordiske restaurant ble tildelt tre stjerner i Michelin-guiden. Her får du 25-30 småretter produsert av lokale råvarer med en nordisk twist. En opplevelse av de sjeldne!

Hvis du er av den matglade sorten med lavere budsjett, er Maeemos søsterrestauranter The Vandelay, Kafeteria August og Mon Oncle gode alternativer. Oslo har dessuten flere gourmetrestauranter å by på. Sjekk for eksempel ut Katla, Villa Heftye, Arakataka, Le Benjamin eller Restaurant Eik for kvalitetsmat til en rimeligere pris.

Mathallen

På Mathallen på Vulkan i Oslo kan du overraske smaksløkene med et godt måltid eller en morsom mathandel. Flere av butikkene tilbyr dessuten smaksprøver. Mathallen har også flere arrangementer og er tilkoblet kulinarisk akademi, som holder flere vin- og matkurs.

Alex Sushi

Det kryr av sushi-steder i Oslo, både restauranter og kjappe take-away-varianter. Alex Sushi er en av de eldste og mest luksuriøse sushi-restaurantene i byen, med lokaler på Oslos vestkant, ikke langt fra Nasjonalbiblioteket og Astrup Fearnley.

Villa Paradiso

Kun et steinkast fra den travle handlegaten Bogstadveien, finner du et lite stykke Napoli – eller en hel pizza om du vil. Inne under det høye taket dufter det av italiensk matglede. Du kan også sitte ute ved små kafébord med rutete duk, som byr på ekte sommerstemning. Villa Paradiso har også filialer på Grünerløkka, Lilleborg, Frogner, Fredrikstad og i Oslo sentrum.

Oslo Street Food

Vet du ikke helt hva du vil spise, men ønsker deg god mat og kontinental stemning? Da er Oslo Street Food et perfekt valg! Du finner mathallen to steder sentralt i Oslo: I et flott lokale i Torggata som tidligere huset Torggata Bad, og i Barcode. Her finner du en rekke matboder som byr på alt fra meksikansk til japansk, italiensk og koreansk mat.

Ostebutikken

Går du opp langs trikkeskinnene på Grünerløkka, finner du Oslos minste, og kanskje best bevarte skjulte perle. Denne sjarmerende lille restauranten er også en ost- og delikatessebutikk. Ostebutikken kan blant annet friste med moules-frites, bouillabaisse og cassoulet, samt et fat med modne oster, husets ostemarmelade, kjeks og nøtter.

Hotel Bristol

I tillegg til å huse biffrestauranten Bristol Grill, er Hotel Bristol kjent for både sin varme sjokolade og sin Afternoon Tea. Sistnevnte er en erkebritisk tradisjon med røtter helt tilbake til 1800-tallet. Her serveres godsaker som minisandwicher og bakverk på etasjefat – supplert av valgfri te. Et historisk konsept i historiske lokaler gir maks uttelling på opplevelsen!

Foto: Alex Asensi

Kaffebarer og bakerier

Farine

Hvis du liker kardemommeboller er dette stedet for deg. Farine ligger rett ved Kampen kirke, og er både bakeri på dagtid og restaurant på kveldstid. Kampen er dessuten et område verdt å utforske, med sine gamle trehus og spennende lokalmiljø. Avslutt kvelden på tradisjonsrike Kampen Bistro.

Grains

Franske fristelser er Grains spesialitet, og både de salte og søte pannekakene er blitt deres varemerke. Grains lager alt selv, inkludert ølet! De tilbyr også større kaker på bestilling. Du finner dem både midt på travle Majorstua og rett bak slottet på fasjonable Frogner.

Supreme Roastworks

Supreme Roastworks er kjent for utmerket kaffe og ujålete atmosfære. Deleier Odd-Steinar Tøllefsen har vunnet NM i kaffebrygging i en årrekke, og i 2015 vant han også World Brewers Championships. Kom hit for en hyggelig prat med personalet og smak skikkelig kaffe brygget på lidenskap.

Tim Wendelboe

«Kaffe i verdensklasse», ifølge The Lonely Planet. Tim Wendelboe er av Norges mest anerkjente baristaer, som blant annet ble Norgesmester i baristakunst i 2004. Han driver kaffebrenneri og kaffebar og har til og med utviklet sin egen espressoblanding. Tim Wendelboe på Grünerløkka er et must for deg som elsker kaffe

Kunst og kultur

MUNCH

MUNCH er kunstmuseet du ikke vil gå glipp av i hovedstaden. Her finner du over 200 av Edvards Munchs verker, i tillegg til en rekke midlertidige utstillinger med kunst fra hele verden. Selve bygget er i overkant av 25 000 kvm, og regnes dermed som et av verdens største museum dedikert til én kunstner.

I tillegg til å utforske Munchs kunst, kan du spise, drikke og shoppe på MUNCH. I toppetasjen finner du blant annet cocktailbaren Kranen, som gir deg utsikt over innseilingen til Oslofjorden. Herfra kan du også se Operabygget ovenfra.

Astrup Fearnley

Astrup Fearnleys kunstsamling er regnet som en av de beste i Nord Europa, og utformingen av museet er verdt et besøk i seg selv. Her kan du se Astrup Fearnleys egen utstilling, samt flere andre utstillinger fra internasjonale kunstnere.

Bygningen ligger flott til ytterst på Tjuvholmen, og er tegnet av Renzo Piano Building Workshop i samarbeid med Narud-Stokke-Wiig. I tillegg til å ha flere forskjellige utstillinger tilbyr museet senioromvisninger, babyomvisninger og søndagsomvisninger. Og ikke glem å titt innom den flotte museumsbutikken!

Sjekk også ut det nye Nasjonalmuseet, noen hundre meter unna.

Litteraturhuset

Stiftelsen Litteraturhuset åpnet dørene i 2007 og er en nasjonal arena for litteratur, kunnskap og debatt. Ta med deg en bok og sett deg i kafeen, eller delta på samtaler og arrangementer som foregår året rundt. Du finner programmet på Litteraturhusets nettsider.

Botanisk hage

Den botaniske hagen på Tøyen i Oslo er en av byens grønne lunger som definitivt er verdt et besøk. Hagen består av hele 45 000 planter av ca. 5 500 ulike arter og sorter, noe som byr på en tropisk og vitenskapelig opplevelse - midt i byen. Sjekk også ut kafeen Handwerk, Norges første økologiske surdeigsbakeri. Fra det lille bakeriet kan du kjøpe med deg påsmurte «handwiches», eller søtere fristelser som bananbrød eller kanelsnurrer. Perfekt å ta med seg før en tur i parken.

Operaen

Operaen er tegnet av Snøhetta og et av Oslos mest ikoniske bygg. Hvis du ikke rekker å se en forestilling er det også mulig å ta en guidet tur i bygget. Den norske Opera & Ballett byr på omvisning for alle som er interesserte i å se og lære mer om operaen. Runden tar ca. 50 minutter og gjøres i grupper på maks 25 personer. Billetter kan kjøpes her. Bonus: Rett bak Operaen finner du det vakre biblioteket Deichman Bjørvika.

Gimle kino

Ærverdige Gimle kino har vært å finne på samme sted, i Bygdøy allé 39, siden 1939. Før kinoen kan du kjøpe snacks, vin, øl og kaffe i den lille foajeen. Dette kan du senere ta med inn på kinoen og sette på de små bordene ved kinosetene. Gimle er kjent for å vise utvalgte kvalitetsfilmer og viser også direkteoverført opera og ballett.

Odeon Oslo på Storo

Mye har skjedd på Storo de seneste årene, og området kan nå by på blant annet landets største kinosenter, Odeon Oslo. Kinoen huser 14 ulike kinosaler, nok til å fylle hele 1700 seter. Den største salen er en IMAX-sal, med et lerret på høyde med et fem-etasjers hus. Kinosenteret er i tillegg verdens eneste med laserprojeksjon og DOLBY ATMOS-lydsystem i 13 av salene. En filmopplevelse i verdensklasse.

Se våre tips til ting du kan gjøre på Storo: Oslos nye, urbane bysentrum

Urban kunst langs Oslos gater

VisitOSLO har laget en guide til byens gatekunst og graffiti – en kunstform som har gjort Oslos gater til en av byens mest interessante og levende arenaer. Vi anbefaler å starte turen på Tøyen – bydelen som tar sikte på å bli Skandinavias største utendørsgalleri.

Oslo får også stadig flere utendørs kunstinstallasjoner, og noen av de mest spennende er blant annet Eli Gabrielsens «Lek i luft», Apparatjiks «Rudolph the Chrome Nosed Reindeer» eller Ola Enstads «Dykkar Installasjon».

Vandreforestilling fra krigen på Akershus Festning

"Krigens skjebner" er en utendørs forestilling om tiden da landet vårt var et okkupert militærdiktatur. Forfatter og skuespiller Ross Kolby forteller om prisen menneskene betalte da det norske demokratiet falt, og kampen de førte for igjen å bli et fritt land.

Forestillingen varer i ca én time og 20 minutter. Kolby tar publikum med på en vandring på syv stopp rundt på Akershus festning og levendegjør disse sentrale hendelsene – der de skjedde.

Bestill billett her.

Aktiviteter og naturopplevelser

Badstu i Bjørvika

Oslo er den store badebyen – også om vinteren. KOK og Oslo Badstuforening tilbyr både enkeltbilletter og leie av private badstuer. Med KOK kan du dessuten dra på badstucruise, og rett rundt hjørnet derfra finner du kunstlandsbyen SALT som har et rikt kulturprogram, deilig matservering og seks badstuer plassert på kaikanten ved Oslofjorden vis a vis Operaen og Sørenga.

Tips! I Bjørvika finner du også Barcode og Oslobukta. I Barcode finner du også eksklusive forretninger, spennende kunstgallerier og prisbelønte restauranter. Ut mot fjorden fra Barcode ligger Oslobukta; et område med et moderne og variert utvalg spisesteder, unike bygg og kanaler, vannlekeplass for barna og en stor badebrygge.

Buldring, kajakk og yoga på Sørenga

Friluftshuset til DNT (Den Norske Turistforening) holder til ved Sjøbadet ytterst på Sørenga. Her kan du klatre i buldrerommet uten tau, leie kajakk, gå på yoga- og kajakkurs, delta på inspirasjonskvelder og høre på foredrag. I butikken selger de også turutstyr.

Bad midt i byen

Er du en badenymfe har du kommet til rett by. Oslo byr på flere flotte bademuligheter, enten du vil prøve et av de urbane sjøbadene på Sørenga eller Munch Brygge i Bjørvika, eller du vil stikke føttene i sanda på Operastranda i Bjørvika eller på en av de flotte strendene på Bygdøy. Sistnevnte er i det hele tatt en yndet destinasjon å ta seg til på sykkel. Turen er trolig på sitt beste idet du triller gjennom de flotte alleene og ser kyrne som beiter på Bygdøy Kongsgård.

Topptur til Grefsenkollen

Nord for Oslo sentrum ligger Grefsenkollen – en av Oslos flotteste utsiktspunkt. Her finner du også Grefsenkollen restaurant og uteserveringen OverOslo Bar, som er kjent for velsmakende italienske pizzaer. Åsen har også blitt et populært hengekøyested for byens turfolk og de som ønsker å oppleve en bynær uteovernatting. Andre koller som kan være like fine å besøke er Vettakollen, Gaupekollen og Kolsåstoppen.

Kunstvandring i skogen

Kun få trikkestopp fra sentrum, finner du Ekebergparken. Her kan du vandre i Ekebergs skulptur- og kulturminnepark, spise på Ekebergrestauranten og gå på historie- og naturmuseum på Lunds hus. Ekebergparken er dessuten et ypperlig sted for piknik-utflukter med byens beste utsikt.

Oppdag Oslomarka

Selv for de mest urbane byfolk er søndagsturen ute i frisk luft et «must». Kle på deg gode sko og turbukse og besøk Nord- eller Østmarka: Friluftsområdene rundt byen har mangfoldige turmuligheter og merkede løyper året rundt. Løypene i og rundt Maridalen, Lillomarka, Barlindåsen og Østmarksetra er gode eksempler på løyper som tar deg gjennom frodig skog og byr på supre bademuligheter i sommerhalvåret.

Parkliv og øyhopping

Vil du ut på tur men unngå lang reisevei? Tøyenparken, Torshovdalen og Frognerparken er noen av byens frodige byparker som tilbyr en følelse av frihet midt i asfaltjungelen. Dersom du er svak for sjøluft kan vi anbefale en tur til Hovedøya, Gressholmen eller Langøyene, med hyppige avganger fra Aker Brygge.

Sightseeing på to hjul

Få transportformer er så behagelige, grønne, effektive og rimelige som sykkel, og bysyklene i Oslo tilrettelegger for at alle skal ha mulighet til å oppleve hovedstaden på to hjul. Vi har samlet noen fine sightseeing-turer i Oslo som er perfekte å gjennomføre på to hjul. Her er tre av dem:

1. Langs Akerselva: 7,7 km

Turveien langs Akerselva er populær blant både syklister, turgåere og joggere. Starter du på Kjelsås og sykler nedover, vil du på veien farte forbi både badeplasser, museer, spisesteder, kafeer og fine grøntområder hvor det er hyggelig å ta en liten pause underveis. Langs veien finner du også skilt som gir deg et innblikk i industrihistorien til bygningene som ligger langs elva. Turen går nesten bare i nedoverbakke og passer fint for både store og små. Merk at partiet ned forbi Hønse-Lovisas hus er veldig bratt og ikke egner seg for mindre barn.

2. Havnepromenaden: 9 km

Er du glad i havet? Da er en sykkeltur langs Oslos nye havnepromenade midt i blinken. Her får du den herlige kombinasjonen av nydelig utsikt, frisk sjøluft og en rekke severdigheter underveis. Promenaden er ni kilometer lang, med uavbrutt gang- og sykkelvei, og binder sammen byen fra øst til vest. Langs strekningen er det satt opp høye oransje «fyrtårn» som viser vei og gir deg informasjon om de ulike stedene.

3. Bygdøy: 7,5 km

Hva med en runde rundt idylliske Bygdøy? Her finner du alt fra kyr, sjø, badeplasser, frodige enger, villaer, en kongsgård og et lite slott. Gå heller ikke glipp av de mange museene på halvøya, som Norsk Folkemuseum og Fram-museet. Etter en lang sykkeltur, smaker det ekstra godt med et rikelig måltid sjømat på Lille Herbern.

Mote og shopping

Valkyrien

Midt på Valkyrie plass på Majorstua finner du et av Oslos fineste kjøpesentre. Her ligger butikker som & Other Stories, spisestedet Soho Urban Eatery, Maanesten og Moniker. Sistnevnte er et mekka for alle moteløver og fører merker som Faithfull the Brand, Acne Studios, Ganni og Victoria Beckham.

Tronsmo bokhandel

Hvis du er glad i bøker er Tronsmo et must på Oslo-lista. Her finner du bøker fra verdenslitteraturen både før og nå, samt dyktige bokhandlere som kan peke deg i riktig retning. Tronsmo tar også bestillinger, hvis det er noe spesifikt du leter etter.
Det finnes flere uavhengige bokhandlere i Oslo. Sjekk for eksempel også ut Gullberg og Bostadløkken og Cappelens Forslag.

Velouria Vintage

Oslo har mange vintagebutikker, og Velouria Vintage på Grünerløkka skuffer aldri. Hvis du liker kule t-skjorter og fine 50-tallskjoler, så er dette stedet vel verdt et besøk. Her kan du dessuten finne sjeldne vintageskatter fra merker som Fendi, Dior, Louis Vuitton og Chanel.

Vestkanttorget

Hva med å tilbringe lørdagen på Oslos eldste marked? Helt siden 1989 har Vestkanttorget vært et samlingspunkt for shoppeglade Osloboere. Markedet ligger på hjørnet av Professor Dahls gate og Neubergsgate like i nærheten av Frognerparken, og tilbyr alt fra antikviteter til mat og klær. Åpent fra mars til desember.

Ut på byen

Rouleur

Trenger du å fikse sykkelen din og kanskje ta et glass vin i samme slengen? Da er Rouleur stedet for deg. Når verkstedet stenger klokken 18:00, forvandles stedet til en lunere bar som serverer øl, cocktails og annen kvalitetsdrikke. Rouleur tilbyr også leiesykler fra FARA, og arrangerer dessuten guidede sykkelturer i flotte Nordmarka.

Oslo Mekaniske Verksted

Oslo Mekaniske Verksted ligger like ved bussterminalen og er kjent for sin særegne atmosfære. Inne er interiøret vintage og hjemmekoselig, og ute kan man sitte blant fargerike lyslenker, grønne planter, langbord og benker.

Blå

Blå har siden de åpnet dørene i 1998 vært Oslos arnested for jazz og eksperimentell musikk. De har en rekke arrangementer og konserter på tvers av sjangre, og dessuten en fantastisk uteservering langs Akerselva. På andre siden av veien finner du Ingensteds, som også tilbyr både konserter og klubbkvelder hele året gjennom. Oslo er for øvrig Skandinavias store konsertby, så gå ikke glipp av byens mange musikk-tilbud fra øst til vest.

Andre til Høyre

Er du glad i drinker og stilig interiør? I så fall er Andre til Høyre på Youngstorget et godt alternativ. I tillegg til knallgode drinker får de også ekstra poeng for byens fineste menydesign og usedvanlig flott innredning. Hvis vin er mer din smak, bør du ta turen innom Territoriet bare noen gater unna, eller Nektar på Fredensborg.

Sukkerbiten

Oslos egen "sommerøy", Sukkerbiten, ligger midt mellom Operaen og Sørenga. Sukkerbiten skal brukes til varierende kunst- og kulturliv, almennyttige formål, restaurant med inne- og uteservering, konsertområde, sport- og aktivitet for alle aldre.

Bygdøy Allé 3 - BA3

Hvis du trives best på dansegulvet er Bygdøy Allé 3 (BA3) stedet for deg. Utestedet på Frogner har høy it-faktor og klubbmusikk for enhver. Trenger du mat i forkant får du også både lunsj, brunsj, Afternoon Tea og middag i restauranten.

Innendørs minigolf og dart

Oslo Camping i Møllergata 12 tilbyr 18 minigolfbaner innendørs og cocktails på slushmaskin. Stedet er perfekt hvis du ønsker å gjøre noe sosialt og aktivt mens du hygger deg i godt selskap. Lokalet er i campingplass-stil og golfbanene kreativt utformet rundt interiøret.

Oche Dart Club i Torggata 26 er også et nyere utelivskonsept i hovedstaden, hvor du kan dele 85 actionfylte minutter med venner og kollegaer i deres helt egne dart-booth. I løpet av det sosiale spillet kan man nyte mat, drikke og snacks levert av servitøren. Stedet er kjent for å spille musikk fra 50-70-tallet, og sørger for en unik atmosfære midt i Oslo sentrum.

Prindsens Hage

Innenfor portene til idylliske Prindsen Hage er man omgitt av solsikker, urter, grønne plener, solstoler, spillebaner og uteservering av både mat og drikke. Bakgården rommer hele 4000 kvadratmeter hvor man kan boltre seg i spill som petanque, krokett, bordtennis, fire på rad, ringspill og barnebowling. Dette er en rendyrket sosial oase midt i sentrum, som har blitt populært for både store og små.

Opplevelser i Oslo

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.