Ting å gjøre i Harstad

Klar for fantastiske aktiviteter til lands og til vanns? Harstad er en skattkiste for deg som søker uforglemmelige opplevelser. Her er våre beste tips til ting å gjøre i Harstad.

Midt i Norge-Norge, omringet av mektig fjellandskap og en vakker skjærgård, venter Harstad med varierte opplevelser og aktiviteter – sommer som vinter. Utforsk skjærgården med RIB, dra opp storfisk, padle kajakk eller utforsk fjellene til fots – her finnes aktiviteter for alle. 

Til Harstad bør du også komme sulten – byen har nemlig blitt et skikkelig matmekka! Med sin nærhet til havet er sjømat en selvfølgelig del av menyen på byens spisesteder, og i fjordene rundt Harstad fiskes alt fra torsk og kveite til brosme og smakfulle skalldyr. I tillegg serveres lokale råvarer med internasjonal vri – her vil nok de fleste «foodies» trives! 

Her er noen tips til hva du bør oppleve i en av Nord Norges fineste perler:

Ut i naturen

Jakten på nordlyset

Besøker du Harstad mellom august og april er det normalt store sjanser for å oppleve det spektakulære nordlyset. Aktiv Events arrangerer nordlyssafari der dere blir fraktet med beltevogn opp til Aurora Summit Lodge, som ligger på toppen av Sollifjellet, rundt et kvarter fra Harstad sentrum. Det vakre lyset kan også sees fra et av Harstads mange utsiktspunkt eller fra vinduet på hotellrommet om du er heldig! 

Midnattssol

«Vi skal ikkje sova bort sumarnatta» sies det, da er det jo perfekt at Harstad har midnattssol mellom mai og juli! Da er det lyst hele døgnet, og det er fare for å bli litt døgnforvirra. Men hva gjør vel det når du kan dra på fisketur midt på natta, gå i fjellet eller utforske en stille skjærgård i kajakk – akkurat når du vil?

Fjelltur til Aunfjellet og utsiktspunktet Keipen

Går du til toppen av Keipen, som ligger rundt 500 m.o.h. belønnes du med fantastisk utsikt over blant annet Andøya og Grytøya. Fra startpunktet ved Aunfjellet er det rundt en halvtime til times gåtur til toppen, og er du heldig kan det hende du får sett både reinsdyrflokken som holder til her eller ørn fly forbi. Aktiv Events arrangerer guidet tur til Keipen året rundt. En annen fin tur (og en populær fotospot) går til Elgen som ligger på den lille halvøya mellom Kasfjorden og Toppsundet, rundt åtte kilometer fra Harstad sentrum. 

Mat og drikke

Umami Harstad 

Ordet «umami» betyr velsmakende og lekker på japansk, og det er akkurat det kokkene på Umami ønsker at deres mat skal være. Og det kan virke som at de lykkes – Umami har nemlig tidligere blitt kåret til Nord-Norges beste restaurant og listet under Very fine level  i White Guide Nordic. Maten serveres som set-meny som skifter etter sesong, og baseres på lokale råvarer fra naturens eget spiskammer. 

Gois 

Ute etter en smak av Thailand? Da er Gois Restaurant & Cocktailbar stedet for deg. Her serveres ekte thaimat inspirert av oppskriftene til eierens mor og bestemor, med et ønske om å ta deg med på en liten reise til det fjerne østen. På menyen står retter som kylling satay, grønn curry og pad thai, og restauranten har også øl-, vin- og cocktailservering. 

Bakerinnen

Om magen skriker etter fersk gjærbakst bør turen gå til Bakerinnen som sies å ha «djævelsk» gode kaker, boller og brød. Hos det lille håndverksbakeriet med tilhørende kafé trilles bollene for hånd og du kan være sikker på at det brukes ekte smør og helmelk i deigen. Skikkelig bakverk med andre ord! På menyen finner du også lunsjretter, deilige kaker og lokalbrent kaffe. 

Museum og attraksjoner

Adolfkanonen 

Historieinteressert? Da bør du sjekke ut Adolfkanonen på Trondenes fort. Den ble bygd av den tyske okkupasjonsmakten i 1943, hadde mulighet til å skyte over 50 kilometer og er så stor at et voksent menneske får plass i kanonløpet. Du må booke omvisning på forhånd, som inkluderer tur ned i våpenkjelleren til museet. 

Lær om Harstads historie

Trondenes Historiske Senter, som ligger ca. tre kilometer utenfor sentrum, kan dere lære mer om Harstads historie – fra stolt vikingtid og middelalder til mørkere tider under andre verdenskrig. Vegg i vegg ligger også Trondenes Middelaldergård. 

Eventyrlig badeland

Nordnorske badetemperaturer passer kanskje ikke for alle badenymfer, men hos badelandet Grottebadet som ligger inne i fjellet (!) midt i Harstad sentrum er det sommer året rundt! Her kan dere blant annet boltre dere blant grotter og fosser, prøve dere på hinderløype til vanns og slenge dere ned vannsklia – eller bare slappe av i badstua. 

Gruppeaktiviteter

Skjærgårdssafari med RIB

Klar for å kjenne sjøsprøyten i fjeset og vinden i håret? Harstads flotte skjærgård oppleves aller best susende rundt i en RIB-båt. B&B Touring arrangerer en rekke ulike turer, der spektakulære dyre- og naturopplevelser kombineres med fartsfylt action og historier om vikingene og krigstid fortalt av kunnskapsrike guider. En av de mest populære turene går innom Krykkjeberget i Sundsvollsundet, der det ofte dukker opp krykkjer – i tillegg til havørn, delfin, spekkhoggere og niser. En opplevelse for minneboka! 

På jakt etter storfisken

På besøk i Harstad er det nærmest et must å prøve fiskelykken! Her kan du få alt fra sei torsk og kveite til makrell, steinbit og brosme på kroken. Bli med Arctic Waters på deres «catch and cook»-tur der du kan fiske din egen fisk og deretter tilberede den til middag, eller bli med på sjarkfisking på en fire timers fisketur med MK Nordbuen, der kapteinen lover å ta deg med til sine beste fiskesteder.  

Sollifjellet Alpinsenter

Rundt et kvarters kjøretur fra Thon Hotel Harstad finner du Sollia Alpinsenter, med løyper som passer for både små og store skikjørere. Det familievennlige anlegget byr på 5 nedfarter på totalt 7,3 kilometer, i tillegg til akebakke og kafé. Sesongen varer normalt fra desember til midten av mai. 

Trolsk grottevandring

Rundt 20 minutters kjøretur fra Harstad venter en spektakulær vandring til Trollkirka på Evenes. Til tross for navnet er ikke dette en kirke, men vakre kalksteinsgrotter med underjordiske fossefall og elver. Med sikkerhetsutstyr og god guiding fra Aktiv Event rappellerer man ned under bakken, der det blir servering av troll-kaffe og te laget av naturlig kildevann fra fjellet, før turen ut følger elva mot Trollfossen. 

Zen til havs

Ønsker du å komme tett på naturen – og virkelig utforske Harstads skjærgård bør du hoppe i en kajakk. Det finnes nærmest ikke noe mer magisk enn å flyte bortover stille vann omringet av majestetisk natur. ArctiConcepts leier ut kajakker og arrangerer guidet tur. Hva med en tur under midnattsola? Eller en tur på jakt etter melishvite sandstrender og bortgjemte viker? Det er ikke uten grunn at Harstad omtales som et padleeldorado! 

På to hjul

Enten du har mye sykkelerfaring, eller det er mange år siden sist, har Harstad flotte muligheter for opplevelser på to hjul. Og med en el-sykkel blir det enda morsommere å se Harstad fra sykkelsetet. ArctiConcepts arrangerer rundtur som starter på asfalt i byen, før man tar fatt på spennende skogsstier. Underveis blir det tid for en hyggelig rast og utelunsj tilberedt på bål. 

Opplevelser i Harstad

VIL DU HA HJELP MED Å PLANLEGGE EN UFORGLEMMELIG TUR?

Når du bor på Thon Hotel Harstad kan du kombinere oppholdet med en rekke uforglemmelige aktiviteter. Vi hjelper deg gjerne dersom du har spørsmål eller ønsker å arrangere turer. 

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.