Ting å gjøre i Flå

I Flå kommer du tett på spektakulær natur og ville dyr – uten at du trenger å reise langt utenfor allfarvei. Dette er stedet for kortreiste eventyr for hele familien.

Liten jente som mater en geit

Du trenger ikke tilbringe mer enn et par timer i bil fra hovedstaden før du ankommer natur- og dyremekkaet Flå. Den vesle bygda er inngangsporten til Hallingdal sørfra – dalføret som strekker seg tvers gjennom Sør-Norge, fra Flå i sørøst til Hemsedal og Geilo i nord.

Enten du vil legge inn et stopp på en tur gjennom Hallingdal, eller er ute etter en destinasjon som kan by på vakre vyer og minneverdige opplevelser i det fri, er Flå et godt valg. Her finnes skoglandskap, fjell og daler som egner seg perfekt for turer både til fots, på ski og på sykkel.

Spesielt fint er det for familier, med flere korte og relativt enkle ruter. Og for ikke å glemme Flås virkelig store trekkplaster: den populære Bjørneparken! Her kan dere få nærkontakt med ville dyr som bjørn, gaupe og elg i sitt naturlige habitat og skape minner for livet.

Thon Hotel Bjørneparken bor dere i naturskjønne omgivelser i Flå sentrum, bare en kort gåtur fra Bjørneparken. Velg mellom lyse, fine hotellrom eller studioleiligheter med eget kjøkken. På våre familie- eller superiorrom bor dessuten barna helt gratis! Og planlegger dere et besøk i Bjørneparken, kan dere kjøpe Bjørnepakke – som gir hotellgjester 20 prosent rabatt på inngangsbilletter. Tilbudet er tilgjengelig i vår, sommer- og høstperioden.

Her er våre tips til Flå for de store, og Flå for de små.

Attraksjoner

Minneverdige møter i Bjørneparken

Reiser du med barn er en tur i Bjørneparken et must når du besøker Flå og Hallingdal. Her kan dere oppleve mange flotte dyr, som bjørn, hjort, gaupe og amurleopard – verdens mest sjeldne kattedyr. Kanskje er dere også så heldige at dere får hilse på en rev eller klappe en elg? Parken har også kjente husdyr fra bondegården på tunet – hvor barna kan få prøve seg som dyrepassere. Videre skilter parken med et stort krokodilleland med alligatorer, slanger og reptiler, og Dinosauria – en vandreutstilling med en rekke dinosaurer i naturlig størrelse.

Det er imidlertid mer enn dyr som lokker i Bjørneparken, for her er også et eget plaskeland, lekeområder med hinderløype og zipline, teaterforestillinger og en berg-og-dalbane. Ikke rart barna trives!

Parken åpner til påske hvert år, og holder åpent ut høstferien (uke 41).

Lær om norske rovdyr

Det finnes fire rovdyrsenter rundt om i landet, og et av dem ligger i Flå – nærmere bestemt inne i Bjørneparken. Her kan du oppleve utstoppede rovdyr og lære mer om de norske rovdyrene på en objektiv og spennende måte. Test reaksjonsevnen din opp mot gaupens, se hvor høy du er i forhold til en bjørn, kryp inn i jervens hi og utforsk rovdyrenes sportegn og hør hvilke lyder de lager.

Aktiviteter til vanns

Ta en dukkert – eller padletur

Besøker du Flå i varmt sommervær finnes det flere fine muligheter for å ta en dukkert. På sandstranda i sentrum kan du bade i Hallingdalselva, og på Gulsvik badeplass kan du kjøle deg ned i Krøderfjorden og nyte sand, brygger og spille volleyball. Er du eventyrlysten bør du utforske området langs Gulsvikelva, øst for Lavvoen ved Høgevarde. Her finner du nemlig flere vakre kulper og små fossefall som egner seg for en eksotisk dukkert.

Ved Fyrisjø ved Høgevarde finner du en flott sandstrand som er et supert utgangspunkt for et dypp i frisk fjellvann. Her ligger dessuten robåter, kanoer og flytevester som du kan låne helt gratis. Er du sulten på flere opplevelser på vannet, kan du prøve deg på SUP – stand up paddle på rolige Fisketjern ved Høgevarde. Brettet leier du på Lavvoen like ved.

Prøv fiskelykken

Flå byr på flere fine fiskevann, så er du glad i fiske, bør du definitivt ta med deg stanga og nyte noen timer i den fine naturen. I Vassfaret kan du få ørret, abbor og røye på kroken, mens flotte fiskevann som Fisketjern og Fyrisjø på Høgevarde kan friste med ørret og brunørret. Også på Turufjell er det mange fine fjellvann, og du kan blant annet håpe på en ørret, gjedde eller abbor i Gaptjern. I elva som renner gjennom Flå sentrum svømmer både gjedde og ørret, og i Krøderfjorden finnes gjedde, abbor og også den sjeldne dyvannsrøya. Husk å kjøpe fiskekort!

Aktiviteter og naturopplevelser

Fotturer i fleng

Besøker du Flå om våren, sommeren eller høsten, bør du definitivt legge ut på en fottur eller to. Dette er nemlig rene paradiset for dem som liker å snøre på seg tursko å gå flotte turer i fjellet, enten du er ute etter en kort og familievennlig fjelltur eller en lang vandretur.

Kort og lett: En topptur til Vardefjell (1121 moh.) er blant alternativene som egner seg godt for familier. Turen er 3,2 kilometer lang, byr på relativt lett gange, fin utsikt over Hallingdal og Krøderen, og flere muligheter for turvariasjoner opp og ned. En tur som vil gi barna mestringsfølelse!

Middels: Vassfaret natur- og kultursti inviterer til en lenger dagstur på 16 kilometer som tar mellom 6-8 timer. Vassfaret – som blant annet ble kjent gjennom forfatter og journalist Mikkjel Fønhus – består av store, skogkledde daler, innsjøer, buldrende fosser og fjelltopper. På denne historiske vandringen kan du oppleve spor av skogs- og seterdrift og gamle bosetninger. Turen starter ved parkeringsplassen ved Øyvatn, og langs ruta finner dere flere informasjonstavler som beskriver Vassfarets naturhistorie, geologi og planteliv.

Langtur: Vil du legge ut på en tur over flere dager, er den store rundturen sør i Vassfaret til Flå en flott rute. Turen tar rundt fire dager å gå og er middels krevende. Her går du fra skogbeltet og opp til snaufjellet, og så ned igjen til Flå. Langs veien finner du flere DNT-hytter hvor du kan søke ly om natten.

Familievennlig discogolf

Discogolf, eller frisbeegolf som det også kalles, går ut på at man kaster en frisbee fra A til B og prøver å bruke så få kast som mulig. Det ligner på vanlig golf, men man bruker frisbee istedenfor ball og kurver istedenfor hull. Banen på Flå er er et supert utgangspunkt for familier og om man aldri har testet ut sporten før. Her er det få hinder og korte avstander til kurvene, som ofte er synlige fra kastestedet. Banen består av ni hull og er lite tidkrevende – en runde kan fint gjennomføres på under en time om det ikke er mange som spiller på likt.

Frisbeene man bruker er spesialtilpassede, og mindre, hardere og tyngre enn vanlige sendeplater. Disse fås kjøpt på Sport1 og Sport Outlet, og Thon Hotel Bjørneparken har også frisbeer til utlån for hotellets gjester. En morsom aktivitet for både barn og voksne!

Sykling i storslått terreng

Trives du på sykkelsetet, vil du trives i Flå! De siste årene har det nemlig vært en stor satsing på sykling i Flå, med et mål om å være blant verdens beste steder for terrengsykling. Her finner du alt fra familievennlige grusveier til mer utfordrende stier akkompagnert av skogkledde daler, bratte lier og buldrende fosser. De to hovedområdene for terrengsykling i Flå er Høgevarde og Turufjell.

Høgevarde blir gjerne beskrevet som det perfekte sykkelstiterrenget, ettersom det verken er for bratt eller for flatt. Her bygges et av Europas største nettverk av sykkelstier, og mange av dem er allerede klare. Flytstien Forkbeard, for eksempel, er 3,5 kilometer lang og blir klassifisert som lett øvet, men har også tekniske elementer underveis for dem som vil bryne seg på noen utfordringer. Mindre erfarne syklister kan bare sykle utenom de avanserte seksjonene. Langs stien finnes rasteplass og flere utsiktspunkter med vidstrakt utsikt til blant annet Vassfaret og Krøderen. Alternativt kan dere også sjekke ut Lavvostien, som er en kortere tur som byr på litt røtter og rock-rollers, et lite dropp og svinger – men som allikevel skal være overkommelig for de fleste.

Sauvallsvingen er enda enklere, og en fantastisk tur for hele familien – uavhengig av sykkelerfaring og alder. Her sykler dere på en 1,5 kilometer lang «slange», og stien er bred og snill i starten, før andre halvdel byr på litt mer fart. Også denne stien byr på rasteplasser og fin utsikt.

Er du erfaren og vil bryne deg på noe litt mer krevende, kan du prøve Høgevarde – Le Grand Tour på 12,8 kilometer, eller Unionen, som er en kompleks løype som kjøres i høy hastighet.

På Turufjell finner du både grønne-, blå- og rødgraderte ferdighetsløyper, samt hopplinjer. Slåttemyrrunden er en flerbrukssti på 2,2 kilometer som er lett kupert og fin for både sykkel og fottur.

Sykkelbane i sentrum

Vil dere sykle uten forberedelser og transportetappe, kan dere teste pumptracken i Flå sentrum. Sykkelbanen med kuler, hopp og doseringer er 900 kvadratmeter stor og gir gode muligheter for å øve seg på basisferdigheter på terrengsykkel. Vil dere i samme slengen utforske mer av hva sentrum har å by på, kan dere ta turen innom Flås egne Tuftepark (utendørs treningspark) og boltre dere i buldresteinen. Det er dessuten enkelt å kombinere turen hit med et matstopp på et av spisestedene i sentrum, samt en handletur på Bjørneparken Kjøpesenter.

Til topps på ski

På vinterstid er Flå et yndet tilholdssted for alle som liker å stå eller gå på ski. Både Høgevarde og Turufjell har skisenter og frister med en rekke fine toppturmuligheter. Her finner du alt fra flott skogskjøring til høye topper med lange nedkjøringer. Du finner flere fine toppturforslag her – men Ranten, Kristnatten, Vardefjell og Blåfjell er topper du kan bestige med ski på beina.

Langrennsløyper så langt øyet kan se

På jakt etter nypreparerte løyper? Da har du kommet til riktig sted! På Høgevarde finner du intet mindre enn 50 kilometer med langrennsløyper, og du velger selv om du vil gå innover høyfjellsviddene eller kortere turer rundt hyttefeltene. Turufjell frister med et løypenett på 65 kilometer som er tilknyttet Eventyrløypa. Disse løypene snirkler seg innover fjellheimen, og vil du slå ordentlig på stortromma kan du gå helt til Hemsedal. 

Museer og severdigheter

Et historisk stopp på Gulsvik stasjon

Gulsvik stasjon ble åpnet i 1907, da Bergensbanen kun gikk til Gulsvik. Bergensbanen, som går mellom Oslo og Bergen, sies å være blant verdens vakreste togreiser. Stasjonen på Gulsvik har ikke lenger persontrafikk, så nå har det blitt et hyggelig museum her med en utstilling om stasjonen, Bergensbanen og båttrafikken på Krøderfjorden.

Utforsk Hallingdal

Flå er som nevnt inngangsporten til Hallingdal sørfra, og dermed et godt utgangspunkt for å besøke flere av destinasjonene her. Nesbyen, Gol, Ål (hvor du kan bo på Thon Hotel Hallingdal), Geilo eller Hemsedal byr på flere flotte naturopplevelser – enten til fots, på ski, hundespann eller sykkel. I tillegg kan du utforske en rekke museum og stavkirker, fjellgårder og dyreparker, klatreparker, badeland og fabrikkutsalg av kjente produkter fra Hallingdal – som Skaugum-bestikket. Og apropos bestikk: Hallingdal er et område med rike mattradisjoner, så se til å smake på noen lokale delikatesser. Drar du innom ostebygda Hol, kan du for eksempel kjøpe med deg oster i verdensklasse. 

Mat og drikke

Lavvoen på Høgevarde

Lavvoen er et unikt spisested. 800 meter over havet, midt mellom Fisketjern og skiheisen på Høgevarde, finner du en diger lavvo. Her kan du nyte flott utsikt og lokal, økologisk og smaksrik mat til både lunsj og middag. På menyen finner du grønnsaker fra Hemsedal, ost fra Hol, gressfora lam fra Vats og spekemat fra Hønefoss. Og i glasset kan du velge blant spennende drikker som vannkefir, juice, vin, øl og sider – for å nevne noe. Bak konseptet står den engasjerte duoen Thea Aannestad og David Lindgårde, som har ambisjoner om å gjøre Lavvoen til landets beste fjellrestaurant. Ta turen og døm selv!

Bjørnehiet Kafé

Bjørnehiet Kafé er en del av både Bjørneparken Kjøpesenter og Thon Hotel Bjørneparken. Her serveres tradisjonsrike retter basert på gode råvarer, og kafeen holder åpent både til lunsj og middag. Er du sulten på noe søtt til kaffen, finnes det også gode bakevarer her. Og på kveldstid kan du fortsette kvelden i loungen og baren.

Restaurant Rumi

Inspirert av fortellingen om mystikeren og poeten Rumi, har Fariborz Minaei og kona Leotina åpnet Restaurant Rumi i Flå sentrum. Her serveres spesialiteter fra det bulgarske kjøkken til både lunsj og middag. Paret driver også et teppegalleri på samme sted, der de selger persiske tepper som de selv har kjøpt inn på markeder i Fariborz’ hjemland Iran.

Hallingporten Café og Bistro

Hallingporten Café og Bistro er et populært spisested som kan skilte med «det beste av det beste fra flere verdener». Her kan du nemlig velge mellom både asiatisk, norsk og italiensk mat. Uansett hva du velger, så kan du nyte den idylliske utsikten over Krøderen til maten. Stedet har også en egen take away-meny på nettsiden, samt en matvogn plassert i sentrum. Beleilig om du vil ta med seg maten til hotellrommet eller spise ute i naturen.

Turutunet kafé

I 2020 åpnet Turutunet – en flott kafé i hjertet av Turufjell. Her kan du kose deg med småretter og bakverk. Du kan også ta en tur i tipien, hvor du kan slenge deg ned i en behagelig stol og få servert mat og drikke. Et perfekt stopp på turen!

Lær om norske rovdyr

Det finnes fire rovdyrsenter rundt om i landet, og et av dem ligger i Flå – nærmere bestemt inne i Bjørneparken. Her blir dere ønsket velkommen av en naturveileder som tar dere med for å oppleve utstoppede rovdyr og lære mer om de norske rovdyrene på en objektiv og spennende måte. Test reaksjonsevnen din opp mot gaupens, se hvor høy du er i forhold til en bjørn, kryp inn i jervens hi og utforsk rovdyrenes sportegn og hør hvilke lyder de lager. Besøkssenteret følger åpningstidene til Bjørneparken, men tar også imot grupper utenfor parkens åpningstider.

Familievennlig discogolf

Discogolf, eller frisbeegolf som det også kalles, går ut på at man kaster en frisbee fra A til B og prøver å bruke så få kast som mulig. Det ligner på vanlig golf, men man bruker frisbee istedenfor ball og kurver istedenfor hull. Banen på Flå er er et supert utgangspunkt for familier og om man aldri har testet ut sporten før. Her er det få hinder og korte avstander til kurvene, som ofte er synlige fra kastestedet. Banen består av ni hull og er lite tidkrevende – en runde kan fint gjennomføres på under en time om det ikke er mange som spiller på likt.

Frisbeene man bruker er spesialtilpassede, og mindre, hardere og tyngre enn vanlige sendeplater. Disse fåes kjøpt på Sport1 og Sport Outlet, og Thon Hotel Bjørneparken har også frisbeer til utlån for hotellets gjester. En morsom aktivitet for både barn og voksne!

Sykling i storslått terreng

Stisykling er en flott aktivitet for grupper i Flå. Her finnes alt fra familievennlige grusveier til mer utfordrende stier, så dere kan enkelt tilrettelegge ut fra ferdighetsnivået. På Høgevarde bygges et av Europas største nettverk av sykkelstier, og mange av dem er allerede klare. Flytstien Forkbeard, for eksempel, er 3,5 kilometer lang og blir klassifisert som lett øvet, men har også tekniske elementer underveis for dem som vil bryne seg på noen utfordringer. Mindre erfarne syklister kan bare sykle utenom de avanserte seksjonene. Langs stien finnes rasteplass og flere utsiktspunkter med vidstrakt utsikt til blant annet Vassfaret og Krøderen. Alternativt kan dere også sjekke ut Lavvostien, som er en kortere tur som byr på litt røtter og rock-rollers, et lite dropp og svinger – men som allikevel skal være overkommelig for de fleste. 

Våre hoteller

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.