Overnatting og ting å gjøre i Skien

Skal du besøke Skien? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i Ibsens hjemby.

Omtrent midt mellom Oslo og Kristiansand, med idyllisk beliggenhet innerst ved Skienselva og nederst i Telemarksvassdraget, finner du en av Norges eldste byer, Skien

Telemarks største by er kanskje mest kjent for å være fødebyen til dramatikeren Henrik Ibsen, og huser i dag både museum i hans barndomshjem og to store teaterbygninger; Ibsenhuset og Teater Ibsen. Byen kan også skilte med et rikt kulturliv ellers, med blant annet flere kunstgallerier, egen matfestival og Parkjazz-konserter i Brekkeparken om sommeren. 

Med en flott kombinasjon av både idyllisk fjordliv og urbant byliv er Skien med andre ord en ypperlig feriedestinasjon for de aller fleste. 

Her er nyttig informasjon til deg som skal besøke Skien: 

Ting å gjøre i Skien

Telemarkskanalen

Om du har drømt om å reise med båt på den vakre Telemarkskanalen, er Skien et utmerket utgangspunkt. Inngangsporten til det spektakulære sluseanlegget ligger nemlig i Skien, og første sluse befinner seg omtrent midt i sentrum. Den kjente vannveien ble bygd på midten av 1800-tallet, og ble omtalt som et «åttende underverk» da den sto ferdig i 1892. 

Vannveien strekker seg rundt 105 kilometer fra Skien til Dalen, med hele 72 meters høydeforskjell. Du kan oppleve kanalen med både rutebåt og egen fritidsbåt, eller du kan bli med på arrangert dagstur. Telemarkskanalen er for øvrig også et flott utgangspunkt for aktiviteter som padling, sykling og turgåing. 

Visste du at Skien er Norges eneste kanalby? Det er også kun fire skandinaviske byer som har sluser midt i byen, slik som Skien. 

Ibsenhuset 

Ute etter et kulturelt innslag? Da kan du se til Skiens kulturhus, Ibsenhuset, som årlig besøkes av rundt 250 000 publikummere. Kulturhuset ligger midt i sentrum, og har alt fra konserter og forestillinger til foredrag og utstillinger på programmet. Sjekk også ut Teater Ibsen, Vestfold og Telemarks lokalteater, som ligger på Klosterøya i sentrum. 

Henrik Ibsen Museum

Har du lyst til å lære mer om Henrik Ibsen, og stedet der den verdenskjente dramatikeren vokste opp? Da kan du ta turen til Venstøp og Henrik Ibsen Museum. Dette er det eneste bevarte barndomshjemmet til Ibsen, og du kan blant annet være med på omvisning, lære mer om forfatterens liv og virke, eller bryne deg på Peer Gynt Escape Room. Henrik Ibsen Museum er en del av Telemark Museum, hvor det vil skje mye spennende frem mot Ibsens 200-års jubileum som feires i 2028. 

Brekkeparken 

Idylliske Brekkeparken ligger på en høyde over Skien sentrum, og byr på flust av aktiviteter for store og små. Friluftsmuseet, som er en del av Telemark Museum, består blant annet av gamle bondestuer fra Telemark, middelaldergården Søndre Brekke og et nytt museumsbygg med utstillinger, som «Karsten og Petras lekeutstilling». Du finner også et escape room og to kafeer i parken. Skien har dessuten et levende jazzmiljø, og om sommeren arrangerer Parkjazz ukentlige konserter i Brekkeparken. 

Skien fritidspark  

Har dere en badenymfe blant dere, er det et godt valg å sette kursen mot Skien fritidspark. Her finnes nemlig et stort badeland med hele seks forskjellige bassenger og både sklie, stupetårn og klatrevegg. For luksusdyrene finnes også badstuer og boblebad, mens de aktive kan boltre seg utendørs med tennis, minigolf, klatrepark, frisbeegolf, turstier og bordtennis – for å nevne noe.

Klosterskogen travbane

Interessert i travløp? Da kan du ta turen til Klosterskogen travbane, som ligger rundt fem minutter med bil fra Skien sentrum. Her arrangeres travløp hver uke, og kjenner du deg ekstra heldig kan du jo slenge inn en tippekupong? Et hett tips er forøvrig å reise til Skien i påsken – påsketravet er årets store høydepunkt og tiltrekker seg tusenvis av hesteglade. 

Kino i Skien  

Enten om du trenger en pause fra sola, eller regnværsskyene dukker opp, er det aldri feil å snurre film. Rundt 10 minutters gange fra Thon Hotel Høyers, rett bak Hjellebrygga, ligger ODEON Kino Skien. Her finnes fem saler, som viser opptil 25 forestillinger daglig. Med andre ord: her vil det finnes en film for alle aldre og smaker. 

Restauranter i Skien

Populære spisesteder og restauranter i Skien 

Skulle sulten melde seg er det ingen fare når du befinner deg i Skien. Du trenger heller ikke gå langt, for det som omtales som Skiens mest tradisjonsrike og hyggeligste restaurant, Brasseriet Madame Blom, ligger nemlig inne på Thon Hotel Høyers. Her serveres både norsk og internasjonal mat akkompagnert av et av Telemarks beste vinkart, i stilfulle omgivelser med lysekroner i taket og kunst på veggene. Andre gode alternativ er Gamle Skien Restaurant på Langbryggene, kjent for sin gode mat, sjarme og rustikke omgivelser, Henrik & Kompani med fokus på sjømat, sushi og tapas og trendy Strøm Mat & Bar, som ligger flott til med utsikt over Hjellevannet. 

Melder kaffetørsten seg, eller du har lyst på lunsj eller noe søtt å bite i, kan du blant annet se til Brekkeparken Kafé og Sitt Ned Kunst & Kafé. Førstnevnte ligger idyllisk til i enden av Brekkeparken, med flott utsikt over sentrum og Telemarkskanalen, og byr på alt fra rekesmørbrød og wraps til ostefat og Afternoon Tea om sommeren. Sitt Ned ligger kun tre minutters gange fra Thon Hotel Høyers, og byr blant annet på kaffe, hjemmelaget suppe, kunstutstillinger, konserter og utsalg av keramikk, glasskunst og smykker. 

Overnatting

Thon Hotel Høyers

Er du på utkikk etter et familievennlig hotell med særpreg og historisk sus, er Thon Hotel Høyers et godt valg. Det nyrenoverte hotellet har 107 rom og ligger sentralt i byen rett ved Skienselva, rundt halvannen kilometer unna Skien stasjon. Fra hotellet har du gangavstand til blant annet Telemarkskanalen, Telemark Museum, Henrik Ibsen Museum og Brekkeparken, samt uteliv og shopping i Skien. Med andre ord er det et perfekt utgangspunkt for å utforske den sjarmerende kanalbyen.

Visste du dette om Skien?

  • Skida, Skeen, Skidu og Schien – navnet på byen har hatt mange skrivemåter opp gjennom tidene, men skrives i dag «Skien» og uttales korrekt, ifølge de lokale, som «Scheen». Navnet kommer trolig fra det norrøne elvenavnet skiða, som kan bety «kløyvd» som i «vedski». 
  • Byen Skien er en del av tettstedet Porsgrunn/Skien, som deles mellom kommunene Skien, Porsgrunn og Bamble. Tettstedet har til sammen rundt 95 000 innbyggere, der over halvparten bor i Skien.
  • Rapduoen Karpe eier et av Skiens mest praktfulle bygg. Ærverdige Festiviteten ble oppført som byens nye kulturhus etter bybrannen i 1886, og har før Karpe huset både byens bad, danseskole og Teater Ibsen. 
  • Skien har et stort utendørs galleri med spennende kunst du kan se helt gratis! Det er takket være foreningen «Hjerte for Skien», som har farget byen med vakker og fargerik gatekunst knyttet opp mot byens lokalhistorie. 
  • Lyst på en recap av Peer Gynt? Da kan du ta fatt på trappa som går opp til Telemark Museum Brekkeparken, hvor du kan lese sitater fra Ibsens velkjente stykke på 32 av de 127 trappetrinnene. 
  • I Skien kan du fiske laks til middag midt i sentrum! Fiskesesongen i Skienselva varer som regel fra juli og ut august. Husk å kjøpe fiskekort.

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.