Overnatting og ting å gjøre på Jessheim

Skal du besøke Jessheim? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i den historierike byen.

Jessheim, en by og administrasjonssenter i Ullensaker kommune, er en sentral og livlig perle som ligger ni kilometer sørøst for Oslo lufthavn, Gardermoen. 

Aller mest kjent er nok Jessheim for sin nærhet til Norges største flyplass, men byen er knutepunkt for både handel og transport, og har en lang og rik historie selv før menneskeheten tok til skyene. 

I århundrer var området rundt Jessheim preget av jordbruk, og Hovin, like vest for Jessheim, var et maktsentrum i middelalderen. Jessheim som vi kjenner området i dag, ble formet av etableringen av Kongevegen mot Trondheim på 1600-tallet, som  markerer begynnelsen på Jessheims historie som et sentralt knutepunkt. Fra 1854 ble også Jessheim stasjonsby på den 67,8 kilometer lange Hovedbanen mellom Oslo og Eidsvoll, Norges eldste jernbanestrekning. 

Å komme seg rundt på Jessheim har med andre ord aldri vært et særlig stort problem – og er du besøkende i dag er det både lettvint og svært berikende å oppdage byen.

Her er nyttig informasjon til deg som skal besøke Jessheim: 

Ting å gjøre på Jessheim

Jessheim Storsenter

For de som elsker shopping, er Jessheim Storsenter et nærmest obligatorisk stoppested. Senteret er øvre Romerikes største motehus, med hele 140 butikker og serveringssteder, midt i hjertet av Jessheim sentrum. Her kan du slå ihjel tiden til flyet går med å utforske internasjonale merkevarer, lokalt håndverk og kjøpe unike suvenirer – eller kanskje bare skaffe en matbit på et av de mange spisestedene.

Jessheim Bad

Enten du er ute etter en dag med familiekos, eller en avslappende stund alene, er Jessheimbadet det perfekte reisemålet. Her finner du blant annet et 25 meters svømmebasseng, eget velværebasseng og babybasseng for de aller minste. Og de aller tøffeste kan bryne seg på vannsklien eller stupebassenget.  

Jessheim Bowling

Lyst til å utfordre familien eller vennegjengen i bowling? Bowling1 Jessheim er en moderne bowlingbane, hvor dere kan konkurrere og ha det gøy sammen, uavhengig av om du er en nybegynner eller en erfaren bowler. Du kan også slippe løs konkurranseinstinktet med biljard eller laserspillet Megazone, eller nyte god mat og drikke fra kafeen.

Hagen på Kjos

I Hagen på Kjos, som ligger omtrent fem kilometer vest for Jessheim sentrum, møtes kunst og natur i harmoni. Her kan du utforske frodige hager, fylt med fargerike blomster, duftende urter og unike skulpturer laget av lokale kunstnere. 

Ta deg en spasertur langs stiene, pust inn den friske luften og la deg inspirere av den rolige atmosfæren. Hagen på Kjos er ikke bare et sted for naturopplevelser, men også et kulturelt samlingspunkt med regelmessige arrangementer, kunstutstillinger og konserter.

Nordbytjernet

Hvis du higer etter natur og frisk luft, bør du ta turen til Nordbytjernet, som ligger omtrent en kilometer fra Jessheim sentrum. Dette vakre området er perfekt for turer, sykling og fugletitting, med idylliske stier og flere vakre tjern, og turveier tilrettelagt for rullestol og barnevogn. Med andre ord er det et ideelt sted for en avslappende dag i naturen. 

Ullensaker Museum

Ullensaker Museum er et flott sted å lære mer om regionens historie og kulturarv. Museet har utstillinger som viser livet i området gjennom tidene, inkludert landbrukets utvikling, gamle gjenstander og fotografier fra blant annet andre verdenskrig.

Legg imidlertid merke til at museet skal flytte til nye lokaler innen 2025, og derfor kun tilbyr omvisninger i Trandumskogen og et mobilt pop-up-museum.

Raknehaugen

Ved Ljøgodttjernet på Hovin i Ullensaker ligger Raknehaugen – Nordens største gravhaug. Haugen er hele 77 meter i diameter, og opprinnelig ruvet den 18 meter i høyden. Den er likevel svært imponerende å beskue i dag, selv om årene har tatt av noe av høyden!

Haugen ble først utforsket i 1869 av Anders Lorange, men uten at noen levninger ble oppdaget. I 1939 gjennomførte Sigurd Grieg en fullstendig undersøkelse, og fant flere gjenstander fra folkevandringstiden. Det er estimert at haugen stammer fra rundt år 550.

Modern Activity Center & Ravinedalen

Vil du ha en opplevelse litt utenom det vanlige? Da bør du ta turen til Modern Activity Park på Gardermoen, og hive deg inn i Norges råeste vindtunnel!

Aktivitetssenteret tilbyr AR- og VR-opplevelser, vindtunnel-flyging og også tilrettelagte opplegg for selskap og bursdager. Med andre ord: spennende og høyteknologiske opplevelser som utfordrer deg, men i helt trygge og kontrollerte omgivelser.

På den andre siden, om du virkelig vil ut i skog og mark og utfordre kroppen uten digitalisering, så er Ravinedalen det perfekte stedet. Kort vei fra flyplassen finner du nemlig en av de vakreste ravinene på Romerike. Og her vil du merke flyene som enten lander eller tar av, i tillegg til stillheten i ravinen mellom hvert fly.

Ullensaker Kulturhus og Jessheim kino

Om du ønsker litt mer kulturelt innslag i turen din, bør du traske i retning Ullensaker Kulturhus – midt i Jessheim sentrum. Dette er et kulturhus for alle, med variert tilbud for både barn og voksne, spredt over tre amfisaler. Du kan se både forestillinger og kino her: Moderne Ullensaker Kino har de nyeste filmene på lerretet, og med komfortable seter og førsteklasses lyd- og bildekvalitet er du garantert en god kinoopplevelse.

Om du vil ha noe roligere er det også både bibliotek og kafé på senteret. Kommer du fra Jessheim stasjon med tog eller buss, er det kun ett minutts gange til kulturhuset. Kommer du med bil, er det tre timers gratis parkering.

SAS-museet  

Om du først er på Jessheim, vil du nok neppe komme unna uten å se et fly eller to. Men om du heller vil se ti eller tjue, kan du ta turen til SAS-museet!

Flyselskapet Scandinavian Airlines System – SAS – ble dannet i 1946 og i utstillingshallen vises modeller av alle fly selskapet har eid, samt flyparken i Star Alliance-gruppen. Det er også en komplett kolleksjon av morselskapenes og SAS’ uniformer, samt et rikholdig arkiv med flybøker, historiske filmer, fotografier, dokumenter, håndbøker, plakater og trykksaker som er tilgjengelig for studier og forskning.

Spisesteder og restauranter på Jessheim

Skulle sulten melde seg trenger du overhodet ikke bekymre deg om du er i Jessheim. Om du befinner deg på Jessheim Storsenter kan du ta turen til Sumo Restaurant, en asiatisk restaurant med koselige lokaler og eksotisk mat. Vil du ha noe mer norsk eller tradisjonelt kan du legge ruta til Egon, eller kanskje dra til tradisjonsrike Heim? 

Andre gode alternativ er Castello Restaurant & Bar, med romslig uteservering og utsikt til Storgata og bylivet i Jessheim, eller kanskje Mirabel Restaurant & Bar. Sistnevnte har tradisjonelle men eksklusive retter, og ligger i likhet med førstnevnte også på Jessheim Storsenter.

Melder kaffetørsten seg, eller du har lyst på lunsj eller noe søtt å bite i, kan du blant annet se til Kaffemakeriet Jessheim og Stasjonen Kaffebar.

Overnatting på Jessheim

Er du på utkikk etter et sentralt hotell i nærheten av Jessheim, er Thon Hotel Gardermoen og Thon Hotel Oslo Airport et godt valg. Hotellene har moderne rom og ligger kun ti minutter unna selve flyplassen.

På hotellene har du tilgang til blant annet treningsrom og gratis kaffe i resepsjonen, og for en liten ekstrakostnad kan du også ha med kjæledyret ditt. Hotellene ligger kun fem kilometer unna en golfbane, og kun tre kilometer unna nærmeste togstasjon. Med andre ord er hotellet et perfekt utgangspunkt for å utforske den moderne, men historierike byen.

Visste du dette om Jessheim

  • Navnet kommer av norrønt «Jasseimr», senere «Jesseímr». Første ledd i navnet er utolket, men kan ha sammenheng med en jarl fra fortiden. Siste ledd, «heim», betyr enkelt og greit «hjem». Navnet ble opprinnelig brukt om Hovin sogn, og fra slutten av 1800-tallet om området jernbanestasjonen ligger i – dagens Jessheim.
  • I middelalderen hadde Jessheim minst tre kirker, hvorav stavkirken på Hovin var den største. Dagens kirke i lecastein er fra 1984, og ble bygget ut og renovert mellom 2016 og 2017. Arkitekten bak var Harald Hille. Jessheim kirke ligger sentralt rett ved rådhuset. Vest for tettstedet ligger Raknehaugen.
  • Jessheim hadde rundt 22 200 innbyggere i 2021, og er en av de raskest voksende byene i Norge. Til sammenligning bodde det rundt 6400 personer her i 1990. 
  • Både Else Kåss Furuseth og Solveig Kloppen, kjent fra TV, og rapperen Diaz, som hadde en hit med låta «Jessheim», har sine røtter i byen.

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.