Dette bør du se og gjøre i Ålesund

Nærhet til både sjø og fjell, særegen arkitektur og fiske fra hotellrommet – Ålesund er en skattkiste av opplevelser for både store og små! Her er våre beste tips til hva du bør oppleve i den vakre jugendbyen.

Fra høye fjell og vakre fjorder til frisk sjøluft, fersk fisk – og hyggelige mennesker. Det er mange grunner til å reise til Ålesund, mener Silje Viken Skarlund, som er hotelldirektør ved nyrenoverte Thon Hotel Ålesund.

– Jeg har bodd her i snart 47 år, og kommer aldri til å flytte. Ålesund er verdens vakreste by!

Thon Hotels har to hoteller i Ålesund: Thon Hotel Ålesund som ligger i sentrum og Thon Partner Hotel Baronen som ligger i Spjelkavika, utenfor Ålesund.

- Thon Partner Hotel Baronen er et fint utgangspunkt for familieferien. Vi har store familierom og gode ekstrasenger, om det er behov for det. I sommer får alle barn velkomstpakke! Vi låner også ut spill og bøker til barna, forteller Kari Janne Myklebust, hotelldirektør.

Under finner du tips til hva du bør oppleve i og utenfor jugendbyen:

Byvandring

Etter at byen brant ned i 1904, ble den bygd opp igjen i flott jugendstil, med spisse tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene. Derfor vil du uansett hvor du snur deg se noe vakkert i Ålesund, og bare det å vandre og titte rundt i byen er en severdighet i seg selv.

På folkemuseet Sunnmøre Museum kan du derimot se hvordan byen så ut i tidligere tider. Museet huser nemlig en stor samling av hus og båter som forteller om gammel byggeskikk og levemåte på Sunnmøre fra 1500-tallet og frem til i dag. Ålesund har også blitt en veldig god kulturby, med blant annet den årlige Jugendfesten med masse konserter og Ålesund Live, som har konsertscene midt i sentrum. En annen ting som er kjekt med Ålesund er at det er nærhet til alt, og dermed lett å ta seg rundt. Uansett hvilken vei du skal, er det maks et kvarters gange.

Toppen av Aksla

En tur til toppen av Ålesunds byfjell Aksla og Fjellstua er et must, og kanskje den viktigste attraksjonen i byen! Her får du vakker panoramautsikt over både byen, skjærgården og Sunnmørsalpene. Turen starter i Byparken, en kort spasertur fra hotellet, og slynger seg oppover fjellsiden via 418 trappetrinn. Underveis kan du stoppe på utkikkspunktet «Byrampen» og nyte utsikten, knipse et bilde eller bare ta en pust i bakken. Turen til toppen tar rundt ti minutter for en normalt sprek person, men passer for alle. De nyrenoverte trappene er enkle å gå i, og det er godt tilrettelagt med benker oppover hele veien. Du kan også kjøre helt opp med bil, eller sitte på med Bytoget. Fra toppen er det også flotte turmuligheter videre innover Akslafjellet.

Brosundet

Ved Brosundet, som deler Ålesund i to, er det liv og røre fra morgen til kveld. Her ligger fiskebåtene på rad og rekke – hvor du kan kjøpe dagsfersk fisk, reker og krabber. I Ålesund er veien fra fjord til bord kort! Et godt tips er å gjøre som oss lokale å kjøpe med en pose reker, som deretter nytes ved vannkanten mens man dingler med bena fra brygga. Om du vil skaffe fiskemiddagen selv, er det gode fiskemuligheter året rundt, eller du kan bli med på det kjente Borgundfjordfisket som foregår fra februar og ut april.

Atlanterhavsparken

Interessert i dyrelivet under vann? Da bør dere ta turen til Atlanterhavsparken, som er et av Nord-Europas største og mest unike saltvannsakvarium. Her er nærmest hele sjøfaunaen rundt Ålesund og langs norskekysten samlet på ett sted, og man kan både klappe og mate fiskene, være med på krabbefiske, møte pingviner, seler og otere og lære mer om livet under vann. Morsomt og lærerikt for både store og små! Anlegget ligger i kort avstand til både Thon Hotel Ålesund og Thon Partner Hotel Baronen.

Flott til fjells

Ålesund er omgitt av fjell, så her finnes det turmuligheter for alle og enhver, fra enkle turer til krevende klatring. Sukkertoppen med sine 314 meter er et kjært og nært alternativ for både ålesundere og turister, og byr på fantastisk 360 graders utsikt over by, fjell, hav og kyst. Turen tar rundt en halvtime, og går i terreng. En tur til Godøyfjellet og Storhornet anbefales også. Hvis du vil gå litt lengre turer, er Jønshornet eller Romsdalseggen fine alternativer, begge med startpunkt rundt 1,5 time unna med bil. Sistnevnte har tidligere blitt omtalt som en av verdens vakreste fjellturer av Lonely Planet! Om du liker å kjøre ski, anbefales Stranda skisenter – Norges pudderparadis – med spektakulær utsikt over fjell og fjord. Det går busser hit i vintersesongen, men du kan også dra hit om sommeren, ta gondolen opp og gå på beina, eller ta fatt på de mange sykkelstiene.

Alnes fyr

En halvtimes kjøretur unna våre hoteller i Ålesund, finner du Alnes fyr. En kombinasjon av vakker natur og nærheten til havet, har gjort Alnes fyr til en turistmagnet. Besøk fyrets kunstgalleri eller kafé – eller la barna bade og leke i fjøra til de flotte strendende rundt. 

Moro til vanns

Ålesund kan også by på van(n)vittig moro! Gjennom Uteguiden kan du leie kajakk eller SUP-brett og seile gjennom stille vann i Brosundet. En perfekt måte å oppdage byen på! Ellers er bølgene ute ved Alnes Fyr, ca. 20 min fra Ålesund, populære blant surfere, og på øya Giske finner du kiterne. Her kan du også bli med på kurs om du ønsker å prøve deg på kiting selv. Om du foretrekker å svømme som en fisk, er det bare å ta turen til de fine bassengene i Bybadet.

Moloveien

Moloveien, også kjent som gamlebyen i Ålesund, er en av få gater som ikke brant ned i bybrannen. I tillegg til å huse Thon Hotel Ålesund, byr Moloveien i dag på flere vinbarer og små butikker som er verdt et besøk. Koselige Trankokeriet, som er en antikvitets– og brukthandel i en verneverdig sjøbod, er stappfull av alle mulige slags kuriositeter, med en hyggelig kafé i midten. Se også til Fiskerimuseet, hvor du kan lære mer om byens fiskerihistorie, se utstillinger og kjøpe med deg lokalproduserte produkter. Om kvelden bør du ta turen til Teaterfabrikken, hvor det arrangeres konserter, teater og visekvelder, i et lokale fylt med retro møbler og lun stemning. Eller hva med å bli med på det elleville «Serveringsteateret» hvor du som gjest blir deltager i showet? Anbefales på det sterkeste!

Fiskelykke fra hotellrommet

Thon Hotel Ålesund har en nydelig beliggenhet i vannkanten, og har egen båtbrygge for de som ønsker å ankomme vannveien. Vi er også behjelpelige om du ønsker å leie en fiskebåt, booke sjåfør med fiskeskute eller bli med på RIB-tur ut til øya Runde i Herøy kommune for å se etter lundefugl eller niser. Vår tekniske sjef på hotellet er også veldig glad i å ta med gjester ut for å fiske, og i tillegg har vi krabbeteiner som vi setter ut fra brygga vår. Det er ikke mange steder du kan dra opp svære torsk et par minutters båttur fra hotellrommet! Blir du båtsyk? Frykt ikke – du kan også ha god fiskelykke fra kaia i Ålesund. Hotellet har fiskestenger, og vi har hatt flere gjester som har fått fisk fra hotellrommet!

Lekende lett

Har du lyst på en dag med lek og moro, er Sportsparken og Barnas Lekeland midt i blinken. På Sportsparken finner du blant annet trampolinepark, klatrepark og VR-park – perfekt for både store og små! Ønsker du en litt roligere aktivitet, kan vi anbefale Baronen Bowling som ligger på Thon Hotel Partner Baronen. Hallen har 12 bowlingbaner, og er eneste bowlinghall i Ålesund.

Våre hoteller i Ålesund

Relevant innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.