Utsikt over Tromsø på vinterstid

Ting å gjøre i Tromsø

Som nummer én i Europa og topp tre i verden i 2018, ligger Tromsø plassert som en soleklar favoritt for opplevelser. Her får du våre favorittsteder og anbefalte aktiviteter i Tromsø.

Verdens største reisenettsted, TripAdvisor, kåret i 2018 Tromsø til verdens tredje beste reisemål for opplevelser. Ingen byer i Europa kom bedre ut.

- Vi er utrolig stolte av at vår flotte by har blitt kåret til en av de tre beste opplevelsesdestinasjonene i verden. Jeg tror det er kombinasjonen av kultur, historie og natur som trekker menneskene hit og gjør besøket komplett, sier Linn Rafaelsen Alexandersen, hotelldirektør på Thon Hotel Polar

I kåringen på TripAdvisor trekkes blant annet fjordene, reinsdyrmating og nordlyset fram som de beste opplevelsene. Her blir Tromsø  kun slått av La Fortuna i Costa Rica og Kauai i Hawaii. 

Det er ingen tvil om at Tromsø er vel verdt et besøk. Her får du vår liste over favorittsteder og anbefalte aktiviteter i Tromsø, som for eksempel hundesledekjøring, nordlysjakt, reinsdyrmating, offpiste-kjøring, spabåt, samt tips til restauranter og kaféer.

  • Matopplevelser

Mathallen

I Grønnegata 58/60 finner du Mathallen – hvor nordnorske elitekokker lager mat fra bunnen av med lokale råvarer. Mathallen er åpen både til lunsj og middag. De arrangerer også vinsmaking. Les mer om mathallen i Tromsø.

Helmersen Delikatesser

Her får du en liten bit av Europa i Tromsø. Opplev mat og matkultur fra Italia, Frankrike og Spania, kombinert med skandinaviske produkter av høy kvalitet. Norske oster er også blitt en spesialitet, og du kan få kjøpt Kraftkar, Munkeby, Rueslåtten og oster fra Kjerringøy gård, Stavanger Ysteri, Orkladal, Bo Jensen, Lofoten Gårdsysteri og Grindal Ysteri. Dra innom og opplev atmosfæren! Les mer om Helmersen Delikatesser og vinbar.

Kokk i delikatessedisken på Mathallen i Tromsø
Foto: visittromso.no

Hildr Gastrobar

I Skippergata 11 ligger Hildr Gastro Bar, som er kjent for sine gode cocktails og kreative småretter. Den intime gastropuben ligger i et koselig trehus med en hage, hvor man kan sitte ute om sommeren på fine dager. Les mer om Hildr Gastrobar.

Ølhallen

Helt siden 1928 har Ølhallen i Storgata 4 vært et av de mest særpregede stedene i byen. I dag er det et sted  hvor folk i alle aldre møtes og får muligheten til å smake et bredt utvalg øl fra både Mack og andre norske bryggerier, og det serveres kvalitetsøl fra 72 forskjellige tappekraner. Les mer om Ølhallen.

Smak Restaurant

Smak er et lite og intimt spisested i Skippergata. Her serveres det en fast meny hver kveld basert på lokale råvarer - og de hjelper deg gjerne med passende drikkepakker. De lekre smårettene på dette stedet er definitivt noe du bør smake på. Les mer om Smak Restaurant.

Casa Inferno

Casa Inferno i Vestregata serverer italiensk mat, og har spesialisert seg på pizza. Velg mellom tomatsaus og creme fraiche, og en rekke ulike toppinger. Restauranten tar ikke bordbestilling på fredager og lørdager (kun på grupper med mer enn 15 personer). Les mer om Casa Inferno.

  • Kaffebarer

Kaffebønna

Vil du smake virkelig god kaffe, så legg turen innom Kaffebønna. Det finnes flere Kaffebønna-kaféer i Tromsø. På kafeene selger de kaker, panini, boller, bakverk og ferskt brød fra deres eget håndverksbakeri. Les mer om Kaffebønna.

Risø Mat og Kaffebar

I Strandgata ligger Risø Mat og Kaffebar, som er en rustikk kafé i Tromsø. Her serverer de gode lunsjretter. Menyen varierer fra dag til dag.

Kaffekopp med logo
Foto: bryggejentene.no

Bryggejentene

Interiørbutikken Bryggejentene ligger midt i Ersfjordbotn på brygga utenfor Tromsø. Her selges alt fra kreative dynetrekk til dekorative mobildeksler. I butikken finner du garantert noe fint til deg selv eller en gave til en venn. Bryggejentene er også kjent for kaféen sin som har en helt fantastisk utsikt mot både fjord og fjell. Det er også fine turmuligheter fra Bryggejentene. Da de ikke holder åpent hver dag anbefaler vi at du undersøker åpningstidene før du tar turen.

  • Naturopplevelser

Hundesledekjøring hos Villmarkssenteret

Bli i ett med naturen bak trekkvillige hunder. Mens du beveger deg gjennom det flotte landskapet og kobler av i sleden, kan du se etter rev og snørev, ugler, ørner, reinsdyr og elg. På sommerstid holder Husky Cafèen åpent, og 300 huskier venter på ditt besøk – helt gratis! Ta deg en tur innom hundegården og kos med både voksne hunder og valper; alle supersnille og godt vant med besøk fra voksne og barn. Les mer om Villmarkssenteret her.

Det finnes flere tilbydere i Tromsø som kan levere disse aktivitetene.

Topptur til Lyngen

Tromsø er perfekt for den som liker toppturer. Lyngsalpene er kjent som en av Norges mest populære offpiste-destinasjoner og tilbyr spektakulær utsikt og vakre fjell. I tillegg ligger alpinanlegget Korken kun 20 minutter fra flyplassen, dersom du ønsker å besøke flere alpinbakker.

Pust Tromsø

Dette er et helt nytt tilbud i 2020 og er en flytende sauna i hjertet av Tromsø. De har plass til 10 personer for drop-in og 20 personer ved privat booking. Badstuen ligger midt i Tromsø havn og har en fantastisk utsikt. Det er egne herre- og damegarderober med dusj. Alle bookinger gjøres på www.pust.io.

Kvinne som bader på Vulkana

Vulkana

Liker du spa og båtliv? Vulkana tilbyr begge deler. Båten Vulkana er en gammel fiskeskøyte, som er bygget om til et spa med vedfyrt sauna, zen-lounge, restaurant og stupetårn. Det serveres god mat ombord og du kan varme deg i badestampen på dekk. Ulike utleiepakker tilbys på nettstedet Vulkana.no, for grupper og enkeltpersoner. Les mer om Vulkana.

Prestvannet

Omtrent midt på Tromsøya ligger dette flotte turområdet på 96 moh. – et kjært turmål i Tromsø året rundt. Området er leveområde for en rekke planter og dyr, og fordi området har stor verdi for vannfugler og friluftslivet ble det vernet som landskapsvernområde med dyrelivsfredning i 1995. I vannet finnes trepigget stingsild, karuss og ikke minst store flytetorver som en ser tydelig fra land. Disse som fungerer som hekkeområde, skjul og næringskilde for fugler. Det er mange benker rundt vannet hvor du kan nyte solen, fuglelivet eller nordlyset.

Løypen er en enkel rundtur på cirka 30 minutter. Du kan ta buss 26 eller 40 fra sentrum og gå av på stoppet som heter Prestvannet. Du kan også parkere ved Langnesveien ved Bymyra Barnehage, eller gå fra sentrum. Les mer om turen på ut.no.

Nordlys i Tromsø

Nordlysjakt

På vinteren er jakten på nordlyset en opplagt aktivitet. Med et bredt spekter av nordlysutflukter i Tromsø, finner du garantert noe som passer hva du er ute etter. Via Visit Tromsø kan du velge mellom to former for utflukter; nordlysjakt eller nordlysopplevelser.

Under en nordlysjakt blir du med en erfaren og kunnskapsrik guide for å jakte på nordlyset med bil, buss, minibuss eller båt. Nordlysopplevelsene byr på litt ekstra eventyr under ditt arktiske besøk. Du finner en oversikt over aktiviteter på visittromso.no, hvor du kan filtrere deg frem til den perfekte opplevelsen for deg.

Se våre beste destinasjoner for å oppleve himmelmagien.

Fjellheisen – leverandør av utsikt siden 1961

Fjellheisen tar deg med opp 421 meter over havet på fire minutter, og lover byens desidert beste utsikt. Om sommeren er sjansene store for å oppleve midnattssolen, mens det om vinteren er et velegnet sted for å jakte etter nordlyset. Fra Fjellheisens øvre stasjon, Fjellstua, kommer byens belysning på avstand, og dermed blir mulighetene for å se Nordlyset bedre. I Fjellstua serveres middag basert på lokale råvarer, eller du kan velge småretter fra en kafémeny. Et tips fra hotellet er å ta trappene opp på sommeren, og fjellheisen ned, slik at du får kombinert både tur og sightseeing. Les mer om Fjellheisen.

Fjellheisen i Tromsø

Hermes II

Bli med på tur med den vakkert restaurerte trebåten Hermes II fra 1917. Her bys det på ekte kystopplevelser med historisk klang. Bli med tilbake i tid – og kjenn på roen når stillheten på sjøen blandes med den gamle båtmotorens rytmiske puls. Enten Tromsøs midnattssol gjør det umulig å skille dag fra natt, eller nordlysets slør danser intenst over himmelen, er opplevelsen alltid magisk. Selv for en innfødt. Les mer om den unike båtturen her.

Reinsdyrmating med Tromsø Safari AS

En kort kjøretur fra Tromsø kan du mate reinsdyr og du kan kjøre reinsdyrslede. Du vil også kunne prøve deg på lassokasting, høre joik og oppleve samisk kultur.

Få flere tips til familieferien i Nord-Norge hos visittromso.no.

  • Aktiviteter og omvisninger

Tromsøbadet

Tromsøbadet inneholder noe for enhver smak, og vil garantert gi glede enten du skuer mot fjellene på Kvaløya fra utendørsbassenget eller blir tatt av malstrømmen og lar bølgene skylle over deg innendørs. Du kan svette i dampbadet, løse verdensproblemer i en av badstuene eller kjøle deg ned i kaldkulpen. 50-meters-bassenget er Norges nordligste, og et av landets aller største konkurransebassenger. Les mer om Tromsøbadet.

Ishavskatedralen

Tromsdalen kirke, også kalt Ishavskatedralen, ble innviet den 19. november 1965. Arkitekten, Jan Inge Hovig, lyktes med å skape et mesterverk. Kirken er et seilingsmerke som kan sees både fra Tromsøysundet, fra brua og under landing med fly. De 11 aluminiumsbelagte betongplatene på hver side av taket gir katedralen sin form. Her kan du oppleve nordlys-, midnatssol- og nyttårskonserter – og billetter kan kjøpes i døren eller forhåndsbestilles på hjemmesiden til Visit Tromsø. Les mer om Ishavskatedralen.

Magic Ice Bar & Gallery

Inngangen til Magic Ice er porten til et eventyrlig avbrekk fra hverdagslivet. Hele utstillingen er konstruert av krystallklar is - til og med glassene i baren. Kombinasjonen av is og fargerike lyskonstruksjoner gjør opplevelsen helt unik. Vel inne får du poncho og votter, og sjansen til å nyte deres signaturcocktail i isbaren. Les mer om Magic Ice-konseptet.

Interiør laget av is i isbaren Magic Ice
Foto: magicice.no/listings/tromso-norway v/ Mats Gangvik

Polaria

Polaria er verdens nordligste akvarium – og passer perfekt som familieaktivitet. Akvariet har fokus på dyr og fisker fra arktiske strøk, og du kan blant annet oppleve mating og trening hver dag. De arrangerer også ulike typer "laber" for barn hver dag. Les mer om Polaria.

Norges Arktiske Universitetsmuseum

Nord-Norges eldste vitenskapelige institusjon har bidratt til kunnskap og innsikt i nordnorsk natur- og kulturhistorie, samfunn og livsgrunnlag siden 1872. Gjennom deres fire utstillingsarenaer kan du bli kjent med både natur, kultur, historie og kjente personligheter fra nord. Her er litt informasjon om to av dem:

Polarmuseet

Tromsø etablerte seg som porten til ishavet og Arktis fra cirka 1850. Byen ble raskt en sentral base for polarekspedisjoner innen fangst, vitenskap og eventyr/turisme. Polarmuseet tar vare på og formidler historier knyttet til denne delen av byen Arktis' historie. De faste utstillingene til Polarmuseet omhandler selfangst, overvintringsfangst, historiene til fangstfolk som Henry Rudi og Wanny Woldstad, Fridtjof Nansen og Roald Amundsens ekspedisjoner og Svalbards kulturhistorie.

Tromsø arktisk-alpine botaniske hage

Verdens nordligste botaniske hage er hjem til fargerike arktiske arter og planter fra alpine og kalde strøk i hele verden. Mange av disse er avhengige av et kjølig klima for å vokse, og derfor kan hagen skilte med arter som finnes i få andre botaniske hager.

Opplev Tromsø

I Tromsø har vi to hoteller midt i sentrum, Thon Hotel Polar og Thon Hotel Tromsø.

Relatert innhold