Ting å gjøre i Bodø

Sagnomsuste Saltstraumen, en vakker kyst, spennende sjøfartshistorie og eventyrlige naturaktiviteter: «Nordlands hovedstad» byr på tutti frutti av opplevelser.

Syklister i solnedgang.

Bodø blir ofte omtalt som Saltens lille storby – og det er ikke uten grunn! Her får du nemlig litt av alt det en storby bør tilby – gode matopplevelser, spennende aktiviteter og en yrende kulturscene.

Med plassering på den vakre Nordlandskysten står naturopplevelsene i kø, med aktiviteter som passer både store og små. Bodø har også historisk hatt en strategisk viktig posisjon innenfor fiske- og sjøfartsnæringen.

Her står også kulturlivet sterkt, og Bodø er faktisk utnevnt som Europeisk kulturhovedstad i 2024. Programmet har fått navnet ARCTICulation og som publikum kan du forvente et helt år fylt med kunst og kultur, med naturen som hovedscene. Men allerede nå spirer og gror det i Bodøs kulturscene, med blant annet Nordland musikkfestuke og Stormen Konserthus i spissen.

Du finner to Thon-hoteller i Bodø: Thon Partner Hotel Skagen ligger sentralt, men rolig til i Bodø sentrum med gangavstand til «alt». Thon Hotel Nordlys ligger rett ved småbåthavnen og moloen, og har flott utsikt til blant annet Lofotveggen og Hurtigruta som seiler forbi.

Her er våre beste tips til aktiviteter og severdigheter du bør få med deg på besøk i Bodø.

Fjellturer

Keiservarden

Bodøs kanskje mest kjente turfjell strekker seg 366 m.o.h., og er en enkel og overkommelig tur for de fleste. Toppen kan nås fra to ulike utgangspunkt, enten ved å følge veien fra Maskinisten eller stien fra Turisthytta, begge i kort avstand fra sentrum. Turen er rundt 4-5 kilometer hver vei, avhengig av hvilken rute du velger – og fra toppen får du utsikt over blant annet Bodøhalvøya, havet og Lofotveggen. Og ser du ekstra godt etter, kan du skimte toppene på Saltfjellet og fjellene i Sulitjelma. 

Tips! Nordland Turselskap arrangerer guidet tur til Keiservarden om du foretrekker å gå med guide.

Pallfjellet

En kort, men fin tur året rundt, går til toppen av Pallfjellet på Rønvikfjellet, hvor nydelig utsikt på alle kanter venter. Turen er rundt 3,5 kilometer lang tur/retur og starter ved Rønvik skole, som ligger ca. 3,5 kilometer fra Thon Hotel Nordlys. Her snakker vi kortreist eventyr av beste klasse!

Til toppen av Junkerfjellet

Nok en turperle i Bodømarka som er fin å gå året rundt, er turen til toppen av Junkerfjellet på 283 m.o.h. Utgangspunktet går fra Bestemorenga skianlegg, ca. 15 min fra sentrum, hvor du kan følge en grusvei hele veien til toppen – enten til fots eller på sykkel. Herfra kan du nyte fin utsikt og blant annet se til flyplassen og Fugløya. Veien brøytes om vinteren, og er rundt seks kilometer lang tur/retur.

Rundtur ved sjøen

Frister det ikke å gå på topptur, er den fire kilometer lange Bodøsjørunden et godt alternativ. Turen har utgangspunkt ved Bodøsjøen friluftsmuseum, der du forøvrig også kan få et glimt av Norges eneste originale nordlandsjekt inne i det store naustet. Turen går langs vei og på gruset sti tidvis helt nede i fjæra, og passer også for dem med barnevogn, sykkel og rullestol.

Nordlands nasjonalparker

Ønsker du å oppleve mer enn Bodømarka og de bynære fjellene, er våre hoteller også et godt utgangspunkt for deg som vil utforske Nordlands mange nasjonalparker. Fylket har til sammen ni nasjonalparker, og blant annet ligger Sjunkhatten, Rago og Junkerdal tilgjengelig til med bil – med flotte turopplevelser i vente. 

Naturopplevelser

Kom tett på havørn

Visste du at Bodø regnes for å ha verdens tetteste populasjon av havørn, og er valgt til Norges havørn-by? Havørn er Nord-Europas største rovfugl, og fuglen som populært kalles kongen av kysten kan ha et vingespenn på over 2,5 meter. På havørnsafari med Arctic Rib eller Stella Polaris sørger dyktige guider for at du får oppleve den majestetiske fuglen på nært hold.

Brevandring på Svartisen

Klar for et skikkelig eventyr? Utstyrt med tau, isøks og stegjern kan du bli med på guidet tur over den vakre blåisen sammen med Nordland Turselskap. Selve brevandringen varer i ca. 6-8 timer, men inkludert reise tur/retur Bodø bør dere regne ca. 12 timer. Turen går normalt fra mai til september, både på dagtid og som midnattstur, og er en tur de fleste klarer. Og uansett hva du velger kan vi love at det vil bli en spektakulær opplevelse.

Det magiske nordlyset

Florlett, bølgende og dansende, i et bredt spekter av farger – nordlyset er et fantastisk syn når det lyser opp himmelen over deg. I Bodø er det gode sjanser for å se nordlyset på ulike måter: Bli med Opplev Nord på nordlysjakt med el-sykkel, dra på busstur med Polar Tours eller ta turen til Turisthytta, Jakobsbakken eller et av de andre av Bodøs beste steder for å se nordlys.

Tips! Om sommeren kan du også overvære et annet magisk lysfenomen i Bodø – nemlig midnattssola!

Prøv deg som hundekjører

Tenk å kunne gli bortover et hvitt og arktisk landskap, med en gjeng glade og ivrige huskyer som trekker sleden foran deg. Høres gøy ut, ikke sant? Hundekjøring er en morsom og spennende opplevelse for folk i alle aldre, og med Nordland Turselskap kan du bli med på dagstur i Bodø der du selv velger om du vil styre spannet eller bare sitte på i sleden. Sammen med Saltenguidene kan du også dra på hundesledetur ved Beiarfjellet, ca. 1,5 times kjøring fra Bodø, som arrangerer alt fra korte dagsturer til flere dagers ekspedisjoner.

Sykkeltur langs Kystriksveien

Kast deg på sykkelen og oppdag kysten på to hjul! Bodø er et fint utgangspunkt for sykkelturer, både til Lofoten, men også sørover langs den innholdsrike Kystriksveien. Veien, som har blitt omtalt som verdens vakreste reiserute, strekker seg omtrent fra Steinkjer i sør til Løding rundt 16 km øst for Bodø i nord. Om du har god tid kan du sykle alle de 650 kilometerne, eller du kan velge deg ut en etappe eller to. En fin rute som tar tre dager går for eksempel fra Bodø til Gildeskål og tilbake igjen, med høydepunkt som Saltstraumen og høye fjell og lange strender underveis. Du kan leie sykkel av Opplev Nord – som forøvrig også arrangerer ulike sykkelturer i Bodøområdet.

Tips! Kystriksveien er også fin å oppdage med bil.

Utforsk spennende grotter

Nordland er det fylket med flest grotter i hele Norge, så har du drømt om å vandre i vakre marmorganger og se flotte fossefall og jettegryter under bakkenivå, er dette stedet å dra på grotteutflukt. Nordland Turselskap arrangerer guidet tur i både Vikgrotta og Aspfjordgrotta på heldagsutflukt fra Bodø. Begge turene er middels til litt krevende i vanskelighetsnivå – og byr begge på en spektakulær opplevelse.

Aktiviteter til vanns

Øyhopping

Antall øyer og halvøyer som befinner seg langs kysten i Bodø og Salten er nærmest utallige – men det som er helt sikkert er at mange av dem er verdt et besøk. På disse kystperlene venter nemlig nydelig badevann og hvite strender, idylliske øysamfunn, gamle handelssteder, flotte fjellturer, klatremuligheter og sykkelstier. Fra Bodø kan du ta hurtigbåt og reise både sørover og nordover, til favoritter som Hamarøy, Steigen, Bliksvær, Fleinvær, Støtt og Bolga – for å nevne noen. På de fleste bryggene der båten legger til finnes også gode serveringssteder, og muligheter for aktiviteter som havfiske og sykkelutleie.

Opplev Saltstraumen – verdens sterkeste tidevannsstrøm

Kun en halvtimes kjøring fra Bodø Sentrum kan du oppleve den spektakulære Saltstraumen, et verdenskjent naturfenomen kjent for sine heftige og vakre virvler. Når tidevannet snur passerer store vannmasser gjennom et lite sund, som skaper strømvirvler på opptil 10 meter i diameter. Tidspunktet for når det skjer varierer, så sjekk ut Saltstraumentabellen for å være oppdatert.

Det finnes en rekke opplevelser der du kan oppleve Saltstraumen på nært hold. Du kan blant annet velge mellom dykking eller snorkling med selskapet Nord&Ne, RIB-safari med Stella Polaris, busstur med Polar Tours eller kombinert RIB-tur og havørnsafari med Explore Salten. Saltstraumen er også et eldorado for sportsfiske, med gode muligheter for å få både torsk, sei, breiflabb, kveite og steinbit på kroken.

Havpadling

Hopp i kajakken og kom tett på Nordlands vakre kyst! Bodø er et flott utgangspunkt for innholdsrike kajakkturer – der du kan gli bortover speilblankt, krystallklart vann, finne skjulte strandperler, oppdage dyrenes verden og finne roen til sjøs. Nordland Turselskap arrangerer både halv- og heldagsturer med guide mellom mai og september, og også vinterstid for små grupper. Turen tilpasses etter været og gruppas ferdigheter, og du trenger ingen erfaring med padling fra før. Også Rett Kjøl arrangerer ulike kajakkturer og kurs.

Strandliv

Selv om badetemperaturene i nord ofte passer bedre for isbadere enn badeløver, er strendene her likevel vært et besøk. For med krystallklart vann og melishvit sand er det nesten som å være i Syden eller på Maldivene – om man ser bort fra badetemperaturen. Noen av de fineste strendene rundt Bodø er blant annet Mjelle, som ligger rundt en halvtimes kjøring fra sentrum, og som er et populært sted å se solnedgangen. Nærmere byen finner du nydelige Ausvika, og har dere kajakk er Paradisbukta på Store Hjartøya et fint mål for padleturen fra sentrum.

For badenymfer og luksusdyr

Blir de nordnorske badetemperaturene litt for barske kan du heller se til Nordlandsbadet, som er en del av idretts-, kultur- og opplevelsessenteret Bodø Spektrum. Her kan du boltre deg blant flere basseng, blant annet varmebasseng og bølgebasseng, og stupe fra både 1-,3- og 5-meter. Bodø Spektrum har også egen spa- og velværeavdeling, der du kan pleie slitne feriemuskler og lade batteriene i blant annet dampbad, infrarød badstue, isgrotte, finsk sauna og boblebad både ute og inne.

Prøv fiskelykken

Drømmer du om å dra opp storfisk? Explore Salten arrangerer fisketur med båten MS Medstraum, der dere kan leie fiskeskøyte med mannskap inkludert varme klær og alt utstyr dere trenger for å fiske. Båten har dessuten både oppvarmet salong, toalett om bord og mulighet for matservering. Turen starter i Bodø sentrum, og passer for hele familien.

Museer og severdigheter

Lær om Norges luftfartshistorie

På Norsk Luftfartsmuseum kan du oppleve norgeshistorien gjennom både militær og sivil luftfartshistorie, og se hvordan luftfarten samlet Norge som nasjon. Museet er hele 10 000 kvadratmeter stort og huser blant annet det berømte spionflyet U-2, en stor utstilling med gjenstander og Bodø Lufthavns gamle flykontrolltårn. Drømmer du om å fly selv? I Newton Flight Academy kan du prøve deg som pilot i en flysimulator og få kjenne på følelsen.

Reis tilbake i tid på Kjerringøy

Lurer du på hvordan livet i de gamle nordnorske handelsstedene utspilte seg? Det kan du få svar på om du drar til Kjerringøy handelssted som ligger idyllisk til på vakre Kjerringøy (der sesong 12 av TV2-programmet Hver gang vi møtes ble spilt inn), rundt en times biltur fra Bodø sentrum. Stedet består av 15 godt bevarte, fredede bygninger, med blant annet en av de eldste bevarte nordlandsbåtene, en krambod med nostalgiske varer og et hovedhus med autentisk interiør fra 1800-tallet. Innimellom arrangeres også ulike aktiviteter for store og små, demonstrasjoner eller små skuespill der du får et unikt innblikk i «livet i gamle dager».

Utforsk Jektefartsmuseet

I nesten 400 år sto jektene for nesten all frakt av varer fra Nord-Norge til byene lenger sør og videre ut i verden, og på Jektefartsmuseet kan du få et innblikk i historien til Norges største eksport før olje og fiske. Dette var en livsnerve i samfunnene på den tiden, og varer som tran, tørrfisk, klippfisk og tømmer ble byttet mot blant annet korn, brennevin og fiskeutstyr. Med jektene kom også kulturimpulser, nye vaner og varer fra fjerne land, men seilasene ble ofte gjennomført med livet som innsats for mannskapet om bord.

Et innblikk i Bodøs historie

I utstillingen og billedspillet «Byen vårres» på Bymuseet kan du lære om Bodøs historie fra 1816 og frem til i dag, i det som er en av de eldste bygningene i Bodø sentrum. Museet, som er en del av Nordlandsmuseet, huser også flere utstillinger, et tørr-akvarium og arrangerer ulike aktiviteter og byvandringer.

Urban kunst

Visste du at Bodø er utsmykket med vakker gatekunst? Under Up North Festival i 2016 satte nemlig en rekke internasjonale kunstnere sitt preg på Bodøs bygninger, og kunsten kan fortsatt oppdages på vandring i byen. Gratis kulturelt påfyll – ja takk!

Mat og drikke

Lystpå

Restauranten Lystpå omtales som et moderne nordisk kjøkken, hvor ærlig matlaging møter ferske norske råvarer, akkompagnert av et av landets største utvalg av vin på glass. Restauranten ligger i Torghallen, og har egen dag– og kveldsmeny basert på nordnorske tradisjoner. Om sommeren åpnes også en stor uteservering, der du kan nyte noe godt i glasset under midnattsola.

Bryggerikaia

Ingen Bodøtur er komplett uten å smake på lokal sjømat! På Bryggerikaia, som forøvrig ligger nydelig til rett ved havna, serveres kystens beste råvarer i sesong: skalldyrfat, nordnorsk fiskesupper, blåskjell, hjemmelaget fish & chips og deres egen klassiker – grillet tørrfisk.

Bjørk

Om du er i humør for italiensk, er restauranten Bjørk i Glasshuset et godt alternativ. Her serveres alt fra hjemmelaget pasta og pizza bakt i steinovn, til retter som gresskarsnitsel og grillet reinsdyr tilberedt på kullgrill. Når det er fint vær åpnes uteserveringen med utsikt over Kulturkvartalet og havna.

Craig Alibone Pâtisserie

Søtmons? Da bør du ta turen til byens konditorkonge midt i hjertet av sentrum! Craig Alibone Pâtisserie er et håndverkskonditori og champagnebar som blander skandinavisk kultur og parisisk eleganse. På menyen står både prisbelønt sjokolade, makroner, konfekt og kaker, akkompagnert av champagne, vin og cocktails av høy kvalitet.

Brødrene Berbusmel Bakeri & Deli

På torget i sentrum finner du et koselig håndverksbakeri med kafé og egen delikatessebutikk. Stedet drives av brødrene Ola og Lars, hvor en er baker og en er kokk, og sammen har de fokus på moderne håndverk, kvalitet og lokale råvarer. Inspirasjon henter de fra barndommen, med blant annet havfiske, mors hjemmebakte brød og bestepappas blautkaker på minnet.

Sportsbaren Bodø

Er du i Bodø mens yndlingslaget spiller sesongens viktigste fotballkamp? Frykt ikke.
Siden åpningen i 2017 har Sportsbaren Bodø blitt et populært møtested for vennegjenger, kollegaer og alle folk som er ute etter en god matbit, noe godt i glasset og sport på storskjerm. Baren har også shuffleboard, dart, og brettspill for dem som ønsker å være litt aktiv selv også – i tillegg til å arrangere sportsquiz og live musikk-kvelder.

Hundholmen Brygghus & Gastropub

Hos byens største serveringssted kan du velge å spise i restauranten med en skiftende à la carte-meny tuftet på lokale råvarer, eller litt enklere, men like kvalitetsrik tradisjonsmat i baren. Her er det også stort fokus på øl, med eget bryggeri i hus og en ambisjon om å tilby opptil fire ulike egenproduserte ølsorter, i tillegg til et rikt utvalg av alle typer drikkevarer. Atmosfæren er uformell, og det er plass til hele 450 personer, som også kan bryne seg på shuffleboards eller danse til DJ-musikk i helgene.

Gruppeaktiviteter

Kom tett på havørn

Visste dere at Bodø regnes for å ha verdens tetteste populasjon av havørn, og er valgt til Norges havørn-by? Havørn er Nord-Europas største rovfugl, og fuglen som populært kalles kongen av kysten kan ha et vingespenn på over 2,5 meter. På havørnsafari med Arctic Rib eller Stella Polaris sørger dyktige guider for at dere får oppleve den majestetiske fuglen på nært hold. 

Brevandring på Svartisen 

Klar for et skikkelig eventyr? Utstyrt med tau, isøks og stegjern kan dere bli med på guidet tur over den vakre blåisen sammen med Nordland Turselskap. Selve brevandringen varer i ca. 6-8 timer, men inkludert reise tur/retur Bodø bør dere regne ca. 12 timer. Turen går normalt fra mai til september, både på dagtid og som midnattstur, og er en tur de fleste klarer. Og uansett hva dere velger kan vi love at det vil bli en spektakulær opplevelse. 

Det magiske nordlyset

Florlett, bølgende og dansende, i et bredt spekter av farger – nordlyset er et fantastisk syn når det lyser opp himmelen over deg. I Bodø er det gode sjanser for å se nordlyset på ulike måter: Bli med Opplev Nord på nordlysjakt med el-sykkel, dra på busstur med Polar Tours eller ta turen til Turisthytta, Jakobsbakken eller et av de andre av Bodøs beste steder for å se nordlys.  

Tips! Om sommeren kan dere også overvære et annet magisk lysfenomen i Bodø – nemlig midnattssola! 

Prøv dere som hundekjørere

Tenk å kunne gli bortover et hvitt og arktisk landskap, med en gjeng glade og ivrige huskyer som trekker sleden foran dere. Høres gøy ut, ikke sant? Hundekjøring er en morsom og spennende opplevelse for folk i alle aldre, og med Nordland Turselskap kan dere bli med på dagstur i Bodø der dere selv velger om dere vil styre spannet eller bare sitte på i sleden. Sammen med Saltenguidene kan dere også dra på hundesledetur ved Beiarfjellet, ca. 1,5 times kjøring fra Bodø, som arrangerer alt fra korte dagsturer til flere dagers ekspedisjoner. 

Sykkeltur langs Kystriksveien 

Kast dere på sykkelen og oppdag kysten på to hjul! Bodø er et fint utgangspunkt for sykkelturer, både til Lofoten, men også sørover langs den innholdsrike Kystriksveien. Veien, som har blitt omtalt som verdens vakreste reiserute, strekker seg omtrent fra Steinkjer i sør til Løding rundt 16 km øst for Bodø i nord. Om dere har god tid kan dere sykle alle de 650 kilometerne, eller dere kan velge dere ut en etappe eller to. En fin rute som tar tre dager går for eksempel fra Bodø til Gildeskål og tilbake igjen, med høydepunkt som Saltstraumen og høye fjell og lange strender underveis. Dere kan leie sykkel av Opplev Nord – som forøvrig også arrangerer ulike sykkelturer i Bodøområdet. 

Tips! Kystriksveien er også fin å oppdage med bil. 

Utforsk spennende grotter

Nordland er det fylket med flest grotter i hele Norge, så har dere drømt om å vandre i vakre marmorganger og se flotte fossefall og jettegryter under bakkenivå, er dette stedet å dra på grotteutflukt. Nordland Turselskap arrangerer guidet tur i både Vikgrotta og Aspfjordgrotta på heldagsutflukt fra Bodø. Begge turene er middels til litt krevende i vanskelighetsnivå – og byr begge på en spektakulær opplevelse. 

Øyhopping

Antall øyer og halvøyer som befinner seg langs kysten i Bodø og Salten er nærmest utallige – men det som er helt sikkert er at mange av dem er verdt et besøk. På disse kystperlene venter nemlig nydelig badevann og hvite strender, idylliske øysamfunn, gamle handelssteder,  flotte fjellturer, klatremuligheter og sykkelstier. Fra Bodø kan dere ta hurtigbåt og reise både sørover og nordover, til favoritter som Hamarøy, Steigen, Bliksvær, Fleinvær, Støtt og Bolga – for å nevne noen. På de fleste bryggene der båten legger til finnes også gode serveringssteder, og muligheter for aktiviteter som havfiske og sykkelutleie. 

Opplev Saltstraumen – verdens sterkeste tidevannsstrøm

Kun en halvtimes kjøring fra Bodø Sentrum kan dere oppleve den spektakulære Saltstraumen, et verdenskjent naturfenomen kjent for sine heftige og vakre virvler. Når tidevannet snur passerer store vannmasser gjennom et lite sund, som skaper strømvirvler på opptil 10 meter i diameter. Tidspunktet for når det skjer varierer, så sjekk ut Saltstraumentabellen for å være oppdatert. 

Det finnes en rekke opplevelser der dere kan oppleve Saltstraumen på nært hold. Dere kan blant annet velge mellom dykking eller snorkling med selskapet Nord&Ne, RIB-safari med Stella Polaris, busstur med Polar Tours eller kombinert RIB-tur og havørnsafari med Explore Salten. Saltstraumen er også et eldorado for sportsfiske, med gode muligheter for å få både torsk, sei, breiflabb, kveite og steinbit på kroken. 

Havpadling 

Hopp i kajakken og kom tett på Nordlands vakre kyst! Bodø er et flott utgangspunkt for innholdsrike kajakkturer – der dere kan gli bortover speilblankt, krystallklart vann, finne skjulte strandperler, oppdage dyrenes verden og finne roen til sjøs. Nordland Turselskap arrangerer både halv- og heldagsturer med guide mellom mai og september, og også vinterstid for små grupper. Turen tilpasses etter været og gruppas ferdigheter, og dere trenger ingen erfaring med padling fra før. Også Rett Kjøl arrangerer ulike kajakkturer og kurs. 

Prøv fiskelykken

Drømmer dere om å dra opp storfisk? Explore Salten arrangerer fisketur med båten MS Medstraum, der dere kan leie fiskeskøyte med mannskap inkludert varme klær og alt utstyr dere trenger for å fiske. Båten har dessuten både oppvarmet salong, toalett om bord og mulighet for matservering. Turen starter i Bodø sentrum, og passer for hele familien.

Våre hoteller i Bodø

Opplevelser i Bodø

Mer inspirasjon

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.