Bodø er europeisk kulturhovedstad i 2024

Gjennom hele året vil Nordlands kystperle bugne av kunst, kulturopplevelser og fellesskap. Bli med på feiringen!

Bro som går over flere øyer i saltstruamen i Bodø. Fjell og vann rundt øyene.

Den mektige havørnens rike. En værhard kystlinje med majestetiske fjell, Saltstraumen og Kjerringøy i nær rekkevidde. Midnattssol og nordlys.

Disse tingene er det nok mange som forbinder med Bodø – med god grunn. Men byen som ligger 67 grader nord i Norge har mye mer å by på, og enda mer skal det bli i 2024. Da kan nemlig Bodø smykke seg med den gjeve tittelen europeisk kulturhovedstad, sammen med byene Bad Ischl i Østerrike og Tartu i Estland. 

Den arktiske kulturhovedstaden

Hvert år utpeker kulturministrene i EU en eller flere byer som skal vise frem Europas særpreg, enhet og fellesskap, med en rekke kulturarrangementer og opplevelser som strekker seg fra januar til desember.  

Tidligere har denne æren tilfalt to norske byer – Bergen i 2000 og Stavanger i 2008 – og i 2024 er det endelig Bodøs tur til å vise frem hva som bor i nord gjennom de ulike årstidene. 

Byen blir den første kulturhovedstaden nord for polarsirkelen noensinne, og som seg hør og bør for en arktisk kulturhovedstad blir dette en omfattende feiring av nordnorsk historie, kultur og levemåte – for lokalbefolkningen så vel som tilreisende.   

Ute etter hotell i Bodø? Bestill overnatting på et av våre hoteller i Bodø sentrum. 

Kulturkalender Bodø: Et mylder av kunst og musikk

Over 1000 kulturarrangementer er planlagt i Bodø i løpet av 2024, med en stor spennvidde hva uttrykk og innhold angår. Programmet er fortsatt under utvikling, men det er allerede svært mye å glede seg over i den kulturelle kalenderen. 

Året sparkes i gang med kunstutstillingen Nordnorsken, en landsdelsutstilling som har blitt arrangert hvert år siden 1948, og mer kunst blir det – deriblant det krysskunstneriske samarbeidssprosjektet Allhavet, lysfestivalen Nordland by Light, åpning av nye Vevelstad museum og utstilling på Tranøy Galleri. 

Musikk i alle varianter vil også strømme fra Bodøs scener gjennom 2024 – både fra storstuer som Stormen Konserthus og Bodø Spektrum og mindre lokaler som Dama Di. Parkenfestivalen i Rensåsparken og Rootsfestivalen i Brønnøysund er også sikre kort hvert år for musikkinteresserte.    

Samisk fokus og festivalmangfold

Den samiske kulturen og Bodø er tett sammenknyttet, og byens omfattende kulturfeiring neste år vil selvsagt reflektere det. 

Blant de offentliggjorte godbitene på programmet finner vi Samisk kulturuke i starten av februar, det nykomponerte kor- og orkesterverket Bálges ja Stárffo og utstillingen Girjegumpi, et samarbeid mellom kunstneren og arkitekten Joar Nango, Bodø kunstforening og Nordlandmuseet.  

Det er gjort plass til et mangfold av festivaler og arrangementer i løpet av Bodøs store kulturår, fra Kjelvikspillet og Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest, Bodø Filmfestival og VM i skreifiske. Og på sankthansaften blir det storslått midtsommerfeiring over hele fylket, der både fastboende og besøkende oppfordres til å bidra. 

Se hele kulturkalenderen her.

Overnatting i Bodø

For å få maksimalt ut av Bodø-oppholdet ditt, er det ikke bare lurt, men helt nødvendig å ha en base der du kan hvile ut mellom slagene og lade batteriene, i avslappende og inspirerende omgivelser. 

Her kan du velge mellom to Thon-hoteller: 

Thon Partner Hotel Skagen ligger sentralt, men rolig til i Bodø sentrum, med kort avstand til fly, buss og båt og alle byens tilbud. Thon Hotel Nordlys ligger rett ved småbåthavnen og moloen i Bodø. Hotellet har en flott utsikt, med utsyn til både Lofotveggen og Hurtigruta, som seiler forbi rett ved hotellet.

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.