Ting å gjøre i Stavanger

Norges energihovedstad byr på mer enn olje og gass. Urbane Stavanger har eksistert i mange tusen år, og det var her Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike under slaget i Hafrsfjord i 872.

To kvinner går mot kanten av Preikestolen. I Bakgrunnen ses Lysefjorden fra oven, omringet av høye fjell.

I tillegg til en rik kulturhistorie helt tilbake til vikingtiden, har Stavanger Norges desidert beste gatekunstsamling, et pulserende uteliv og noen av Europas mest spektakulære naturattraksjoner rett utenfor døra.

Gå heller ikke glipp av byens mange kulinariske opplevelser, inkludert Michelin-restauranter, fisketorg, mikrobryggerier og trendy kafeer.

Mat og drikke

Re-naa

Re-naa drives av stjernekokken og mangeårig manager for kokkelandslaget, Svein Erik Renaa, og er restauranten som sikret Stavanger sin første Michelin-stjerne i 2016. I dag har de fått enda en stjerne, og kan dermed skilte med å være en av Norges beste restauranter. Smaksmenyen på rundt 20 retter serveres og presenteres av kokkene selv. En opplevelse av de sjeldne!

Eg&Du

Har du hørt om en caférant før? Ikke vi heller, men Eg&Du er ifølge sjefene selv Norges første blanding av café og restaurant. Her finner du kortreise råvarer, uteservering og god stemning i ekte Stavanger-stil. Caféranten er drevet av en rogalending med lang generasjonsfartstid i bransjen og en nordmøring som falt for byen som ung voksen og ble der.

Bøker og Børst

Sett av noen timer og ta et skikkelig slag backgammon på Bøker og Børst. Dette er en koselig, fargeglade kafé med en frodig og sjarmerende bakgård. Inngangen ligger i den berømte Fargegata, der fasadene er malt i forskjellige pastellnyanser.

Fisketorget

I over 150 år har fiskehandlere solgt sjømat på denne tomten. Nå drives torget som kombinert butikk- og sjømatrestaurant, med 12 heltidsansatte. Her finner du alt fra reker, krabber, hummer og sjøkreps til byens beste fiskesuppe.

Sabi Omakase

Omakase er japansk og betyr «jeg stoler på deg». På en omakase-restaurant vil det med andre ord si at man stoler på at kokken kommer til å servere deg noe bra greier. Innehaver av Sabi Omakase, Roger Asakil Joya, er en av Norges få sushikokker som er kreditert av AJSA (All Japan Sushi Association), så her kan det fort gå troll i ord. Sabi Omakase serverer kun Edomae-sushi, som er en slags sushiens urhund. Vel verdt et besøk!

Broremann Bar

Hyggelig og classy – dette er stedet for cocktails! Broremann Bar er en liten, atmosfærisk bar, med byens kanskje hyggeligste bakgård. Bakgården er innredet som en botanisk hage, med lun belysning og egen servering. Dette populære cocktailstedet tilbyr dessuten cocktail tasting og bursdagsfeiringer.

Pjolter og punsj

Med en rekke priser i bagasjen har Pjolter & Punsj markert seg som en av Norges beste cocktail-barer. Her lager de både klassiske drinker og mer eksperimentelle varianter, alt ettersom hva du er ute etter. Akevitt er dessuten en nøkkelingrediens på menyen, noe som kanskje forklarer den ekstra gode stemningen.

Gladmat matfestival

Norges største matfestival ligger i Stavanger sentrum. Hit kommer mer enn 250 000 besøkende hver sommer, så det er liten tvil om at Gladmat matfestival har blitt et solid samlingspunkt for matinteresserte fra hele landet. Dette er også et must for deg som kunne tenke deg å utvikle horisonten på kjøkkenet.

Museer og severdigheter

Viking House

Viking House er et besøkssenter i verdensklasse som formidler historien om Rogalands vikingtid gjennom VR-teknologi. Her kan du reise tilbake i tid og blant annet oppleve VR-filmen «Den første kongen», som skildrer hvordan Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Du kan også treffe vikinger i tradisjonelle klær og finne vikingrelaterte suvenirer i butikken.

Gatekunst

Kunstentusiaster vil fort legge merke til at Stavanger er selve gatekunstens by. Dette er først og fremst takket være Martyn Reed, som grunnla den svært respekterte Nu Art-festivalen i 2001. Siden den gang har gatekunst-miljøet blomstret i Stavanger, og du finner arbeider av utøvere som Roa, Herakut, Bordalo, Dot dot dot, Dolk og mange fler i gatebildet.

Norsk oljemuseum

Stavanger er Norges største oljeby, og Norsk oljemuseum forteller om hvordan det ble til. Her kan du lære om hvordan olje og gass dannes og hvordan boring og produksjon foregår. Selve bygget, tegnet av arkitektene Lunde & Løvseth, er dessuten verdt besøket i seg selv. Arkitekturen er en scenografisk tolkning av det norske grunnfjellet, oljeinstallasjonene til havs og det åpne kystlandskapet.

Arkeologisk museum

På Universitetet i Stavanger finner du Arkeologisk museum, som driver forskning, forvaltning og formidling. I tillegg til å lære om menneskelige vilkår fra en annen tid, kan du kjøpe deg en skikkelig god surdeigspizza i kafeen Ask og Embla.

Museum Stavanger (MUST)

Et av Norges mest tverrfaglige museer er verdt et besøk på Stavanger-turen. MUST består av 14 ulike museer, deriblant Stavanger kunstmuseum, Norsk barnemuseum, Utstein kloster, Norsk hermetikkmuseum og Norsk grafisk museum. Her er det noe for hele reisefølget med andre ord!

Naturopplevelser

Flor & Fjære

Er det på tide med et lite avbrekk fra bykjernen? Da kan du besøke denne tropiske oasen. Hopp ombord i fergen som tar deg til øya med hager fulle av grønne planter og palmetrær. Den lille øya har også en egen restaurant som får mye skryt av lokalbefolkningen.

Lysefjorden og Preikestolen

Lysefjorden er en av de sørligste fjordene i Norge og over 40 kilometer lang. Fjorden er Stavanger-regionens perle, og kan nytes på ulikt vis. For de spenningssøkende er kanskje RIB-safari være midt i blinken, eller hva med en tur opp den lengste tretrappen i verden nær den idylliske bygda Flørli?

Verdenskjente Preikestolen er dessuten et must for naturglade besøkende. Preikestolen rager 604 meter over ytre del av Lysefjorden, og er en av landets mest spektakulære fotomotiver. Hovedsesongen er fra april til oktober, og turen tar omtrent 4 timer tur/retur. 

Har du tenkt deg til Preikestolen? Bo godt på et av våre hoteller i Stavanger

Kjerag og kjeragbolten

For en mer krevende gåtur i Lysefjorden, anbefaler vi den 6-7 timers (10 km) lange ruta til Kjerag. Mesteparten av turen foregår på bart fjell, men det er lagt ut kjettinger for at du skal kunne holde deg fast i bratte partier. Dette er kanskje ikke turen for de helt nyfrelste naturelskerne, men utsikten på toppen er for mange verdt strevet. For det beste feriebildet foreslår vi at du sjekker ut kjeragbolten.

Sola strand

Nok en drømmestrand å besøke i Stavanger-området. Sola Strand er kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times, og er over 2300 meter lang. Stranden er langgrunn, og dermed perfekt for kitesurfere og surfere når det blåser.

Få flere forslag til morsomme aktiviteter du kan gjøre i Stavanger på FjordTours.no

Aktiviteter i byen

Fargegaten

De koselige gatene i Stavanger er preget av gamle trehus, fargerike detaljer og brostein. Fargegaten er passende nok den mest fargerike gaten av dem alle, med et yrende uteliv full av barer, kafeer og butikker. Området ligger i Øvre Holmegate midt i sentrum.

Stavanger domkirke

Stavanger domkirke ble bygget første halvdel av 1100-tallet, og er det eldste stående domkirkebygget i Norge. Det majestetiske bygget ligger vendt mot havna, midt i Stavanger sentrum. Vakker arkitektur og spennende middelalderske detaljer gjør besøket ekstra spesielt.

Folken

Stavanger har en lang rocketradisjon bak seg, og kan skilte med store band som The September When, Kaizers Orchestra og Purified in Blood. Folken er både studenthus og konsertlokale, og her kan du oppleve både konserter, revy, filmklubb, kunstutstillinger og debatter.

Stavanger botaniske hage

Dette er et mekka for grønne sjeler. Her finner du et mangfold av planter fra hele verden, med mer enn 3000 ulike arter og sorter tilgjengelig. Stavanger botaniske hage har dessuten sitt eget veksthus, og det finnes en rekke benker og gressarealer egnet for piknik. I tillegg får du skikkelig fin utsikt over Jæren, Hafrsfjord og Nordsjøen. Gratis inngang og åpent hele året.

Gruppeaktiviteter

Rush trampolinepark

Her får dere bokstavelig talt en ordentlig opptur. Rush trampolinepark har trampoliner på vegger og gulv, i tillegg til laser-feller, gladiatorkamper og diverse andre spill og leker. Blant annet kan dere prøve den hysterisk morsomme utfordringen WipeOut, som tester hvor gode dere er til å holde dere på beina. Det er begrenset antall plasser i parken, så det er lurt å booke billetter i forkant.

Kongeparken

Stavanger er en leken by, og Kongeparken en favoritt blant både lokale fans og fartsglade turister. Kongeparken er en av Norges fem store fornøyelsesparker, og Rogalands største turistattraksjon. Her finner dere bob-bane, radiobiler, karuseller, berg-og-dalbaner, og til og med et eget hotell for bamser. Et perfekt sted for familien, spesielt hvis dere har barn mellom 3 og 12 år.

Jærstrendene

Nei, det er ikke Maldivene, og heller ikke Spania. Jærstrendenes store sanddyner er et skue i seg selv, og et ypperlig sted å nyte havet, på den ene eller andre måten. Langs Jærstrendene finner dere Norges beste surfeforhold, der blant annet Eurosurf og Eurosurf Junior arrangeres årlig. Store og små bruker strendene til ballspill, surfing, kitesurfing, SUP-padling, piknik og andre aktiviteter, og i området får dere også oppleve spennende fugle- og planteliv.

Stavanger botaniske hage

Dette er et mekka for grønne sjeler. Her finner dere et mangfold av planter fra hele verden, med mer enn 3000 ulike arter og sorter tilgjengelig. Stavanger botaniske hage har dessuten sitt eget veksthus, og det finnes en rekke benker og gressarealer egnet for piknik. I tillegg får dere skikkelig fin utsikt over Jæren, Hafrsfjord og Nordsjøen. Gratis inngang og åpent hele året.

Flor & Fjære

Er det på tide med et lite avbrekk fra bykjernen? Da kan dere besøke denne tropiske oasen. Hopp ombord i fergen som tar dere til øya med hager fulle av grønne planter og palmetrær. Den lille øya har også en egen restaurant som får mye skryt av lokalbefolkningen.

Lysefjorden og Preikestolen

Lysefjorden er en av de sørligste fjordene i Norge og over 40 kilometer lang. Fjorden er Stavanger-regionens perle, og kan nytes på ulikt vis. For de spenningssøkende er kanskje RIB-safari være midt i blinken, eller hva med en tur opp den lengste tretrappen i verden nær den idylliske bygda Flørli?

Verdenskjente Preikestolen er dessuten et must for naturglade besøkende. Preikestolen rager 604 meter over ytre del av Lysefjorden, og er en av landets mest spektakulære fotomotiver. Hovedsesongen er fra april til oktober, og turen tar omtrent 4 timer tur/retur. 

Kjerag og kjeragbolten

For en mer krevende gåtur i Lysefjorden, anbefaler vi den 6-7 timers (10 km) lange ruta til Kjerag. Mesteparten av turen foregår på bart fjell, men det er lagt ut kjettinger for at dere skal kunne holde dere fast i bratte partier. Dette er kanskje ikke turen for de helt nyfrelste naturelskerne, men utsikten på toppen er for mange verdt strevet. For det beste feriebildet foreslår vi at dere sjekker ut kjeragbolten.

Pottemakeriet

Midt i Stavanger sentrum ligger Pottemakeriet, et levende keramikkverksted og butikk som også arrangerer keramikkurs og teambuilding-kvelder. Her møter dere pottemakeren Sonya Molohon, som har svennebrev i Pottemakerfaget og er inspirert av pottetradisjoner i Norge som stammer helt tilbake fra 1700-tallet. Kursene og andre eventer må bestilles i forkant.

Quest rooms

På tide å utfordre hodet? Quest Rooms er en form for Escape Room, der dere er etterforskere som må jobbe sammen for å løse utfordringer, knekke koder og samle bevis. Her er det logisk tankegang og samarbeidsevner som gjelder, og de som vinner kommer seg ut først.

Opplevelser i Stavanger

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.