48 timer i Stavanger

Her får du tips til hva du kan gjøre og hvor du kan spise når du skal tilbringe en helg i Stavanger.

To jenter spaserer i brosteinsbelagt gågate bland hvite huse. I bakgrunnen ses deler av Stavanger sentrum.

Stavanger huser flere av landets beste restauranter, og omtales som Norges matfat. Byen er et godt utgangspunkt for å utforske Vestlandets by- og naturopplevelser.

Her er tips til hvordan du kan tilbringe 48 timer i Stavanger: 
 

Hoteller i Stavanger

Er du ute etter overnatting i Stavanger kan du velge mellom tre ulike Thon-hoteller; Thon Hotel Stavanger, Thon Hotel Maritim og Thon Partner Stavanger Forum Hotel.  

Thon Hotel Stavanger ligger midt i sentrum, kun 20 meter unna stoppet til flybussen.

Thon Hotel Maritim, også i sentrum, byr på utsikt over Breiavatnet. Begge ligger kun et steinkast unna byens fornøyelser, og er et utmerket utgangspunkt for en helgetur. 

Thon Partner Stavanger Forum Hotel ligger omtrent fem minutter utenfor sentrum, vegg-i-vegg med Stavanger Forum konferansesenter. Hotellet passer perfekt om du ønsker å bo litt utenfor sentrumskjernen eller skal utvide et seminar eller en konferanse med et helgeopphold. Frokosten nyter du i toppetasjen i 21. etasje, som byr på en av byens beste utsikter. 

Fredag

Kl. 15:00-19:00 Et sjarmerende førsteinntrykk i Gamle Stavanger 

Når bagasjen er sjekket inn på hotellet, er det bare å ta bena fatt og gjøre deg klar for litt sightseeing. For omtrent fem-ti minutters gange fra Thon Hotel Stavanger og Thon Hotel Maritim venter Stavangers kanskje mest sjarmerende perle – Gamlebyen. 

I Gamle Stavanger, eller Straen som området også kalles, kan du vandre midt i historien i det som omtales som Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. 

Gamlebyen består av 173 vakre, hvitmalte trehus fra 1700- og 1800-tallet, og er som en slags historisk – og fotogen – labyrint klar for å utforskes. 

Ta gjerne turen inn i noen av husene også, som rommer både gallerier og håndverksutsalg. En kaffe og noe attåt får du hos blant annet Frk. Krag Kafé.

Er du i det kulturelle hjørnet? Da er det bare å legge turen innom et av gamlebyens flere museer, som Stavanger maritime museum eller IDDIS, Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum

Kl. 19:00 Middag på Fisketorget 

På plass i kystbyen Stavanger er det nærmest en selvfølge at sjømat bør stå på menyen. Besøk Fisketorget, omtrent ti minutters gange fra Gamlebyen. Her får du det meste fra havets rike, og menyen varierer etter dagens fangst, råvaresesong og hva kokkene har lyst til å lage. 

Kl. 21:00 Barrunde i Fargegaten 

Når middagen er fortært, og dansefoten har begynt å bevege på seg, kan du forflytte deg omtrent 300 meter nordover til Stavangers mest kjente gate – Fargegata

Her kryr det av sjarmerende hus i alle regnbuens farger, fylt med unike butikker, kafeer, kunst og ikke minst barer. 

Her finnes noe for enhver smak, og alt ligger til rette for en morsom bar-til-bar-runde. Sjekk blant annet ut koselige Bøker og Børst, dansegulvet på Hanekam og festlige Fri Bar
 

Lørdag

Kl. 10:00-14:00 Frisk fjelltur eller avslappende strandliv 

Rundt Stavanger finner du flere av Norges mest besøkte severdigheter. Den mest kjente er majestetiske Preikestolen.

Turen kan gås hele året, og tar rundt fire timer tur/retur fra parkeringsplassen på Preikestolen Fjellstue, omtrent en halvtime fra sentrum. Husk å sette av tid til å nyte utsikten. Start turen tidlig om morgenen for å slippe unna de store folkemengdene, spesielt i sommermånedene. Og er du skikkelig morgenfugl, er det fint å se soloppgangen fra toppen.

Foretrekker du avslappende aktiviteter, kan du besøke strendene utenfor byen. Jærstrendene er kjent som noen av Norges fineste strender, og ligger som perler på en snor – her er det bare å finne din favoritt. Nærmest sentrum finner du Solastranden, og tar du turen litt lenger ut kan du blant annet sjekke ut flotte Borestranden, Orrestranden og Refsnesstranden

Kl 14:00 Lokale oster til lunsj 

Har du gått Preikestolen, venter det gode muligheter for lunsj når du kommer ned igjen, enten i Matsalen på Preikestolen fjellstue eller på Hikers´ Café

Har du kommet deg til byen igjen, er Ostehuset, med sine to filialer i byen – Øst og Hinna – et godt alternativ for en lunsj. Her serveres mat laget fra bunnen av, som brunsjtallerkener, sandwicher, salater og quiche, i tillegg til pizza og ulike varmretter. Husk å sjekke ut deres butikk med flust av bakst og lokale oster fra blant annet Stavanger Ysteri og Voll Ysteri. Du kan også kjøpe med deg en kurv med lokale oster, brød og snacks som du kan ta med til stranden. 

Kl. 15:30 På sporet av vikingene 

Visste du at Stavanger og Rogalandsregionen har en rik vikinghistorie? Hafrsfjord, rundt et kvarter utenfor sentrum, skal være stedet for det beryktede slaget som samlet Norge til ett rike under Harald Hårfagre. 

Tilbringer du lørdag ettermiddag på Viking House i Stavanger sentrum, kan du lære mer om denne delen av norgeshistorien på en nyskapende og morsom måte gjennom VR-teknologi, og tar du turen til Møllebukta i Hafrsfjord, kan du se det mektige monumentet Sverd i Fjell, laget av kunstner Fritz Røed. 

Kl. 19:00 Middag med Michelinstjerner

I Stavanger finner du Norges eneste restaurant med to stjerner i Michelinguiden – Re-naa. Her får du servert innovative retter inspirert av norsk natur og råvarer fra Rogaland. Husk å bestille bord god tid i forveien.

Andre alternativer er sushirestauranten Sabi Omakase, som har én Michelin-stjerne, Tango, Hermetikken restaurant og Restaurant Söl. Om du er ute etter et litt rimeligere, men bra måltid, kan du besøke Brøl for god pizza eller Noodle Noodle for asiatisk. 

Kl. 23:00 Himmelske drinker

Avslutt kvelden med noe godt i glasset hos Pjolter & Punsj. Baren er kåret til Norges beste, nye cocktailbar og har vunnet priser for både beste drink og meny. Du kan velge mellom tradisjonelle drinker eller en med kreativ vri, mange av dem basert på akevitt og som norske varianter av kjente klassikere. 

Søndag

Kl. 9:00 Gatekunstvandring 

De fleste ønsker kanskje å dra seg i hotellsengen etterfulgt av en lang og god frokost, men om du heller vil bruke morgentimene til utforsking, bør gatekunst stå på planen. 

Stavanger er nemlig gatekunstby nummer én i Norge, mye takket være den tidligere Nu Art-festivalen, og byen kryr av fargerik, kul kunst – som er helt gratis å oppdage. Rundt om i byen kan du blant annet finne verk av kjente gatekunstnere som Pøbel, Dolk og Dot dot dot. 

Kl. 11:00 Kulturell søndag eller et innblikk i Stavangers oljehistorie 

På plass i oljebyen er et besøk til Norsk Oljemuseum, som ligger kun fem minutters gange fra Thon Hotel Stavanger, nærmest et must. Her kan du lære mer om vår over 50 år lange olje- og gassvirksomhet og hvordan dette ble Norges viktigste industri.

Vil du heller få et innblikk i byens levende kulturscene, er Tou stedet. Dette er en av landets største uavhengige kulturinstitusjoner, som byr på et variert program innen et bredt spekter av kunstformer. 

Kl. 13:00 En siste smak av Stavanger 

På bryggen til Norsk Oljemuseum finner du restauranten Bølgen & Moi, som kan friste med både smørbrød, blåskjell, dagens fangst, salater og hjemmelagde kaker til lunsj. 

Tar du turen til Tou, kan du få en smak av gatemat fra hele verden hos Fortou og håndverksøl hos baren Øst, som begge setter et smakfullt punktum for helgeturen til Stavanger.

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.