Utsnitt av husene på bryggen i Bergen

Ting å gjøre i Bergen

På utkikk etter ting å gjøre i Bergen? I Bergen står opplevelsene i kø. Her får du bergensernes beste tips til restauranter, kafeer, utesteder, aktiviteter og andre ting å gjøre når du er i Bergen - enten du er på besøk eller bor i byen.

Verdens vakreste når solen skinner. Flotte naturopplevelser selv når paraplyen må til pers. Bergen byr på fantastiske ferieopplevelser, og stråler uansett vær!

1. Klatreparken Høyt & Lavt Bergen

Klatreparken Høyt & Lavt på Nesttun er Vestlandets største klatrepark. Her befinner du deg oppe i tretopper omkring frodige omgivelser. Klatreparken har totalt 9 spennende løyper med tilsammen 115 utfordrende hindre og over 20 zip-lines. 

Stedet er for både store og små, men vær oppmerksom på at minste høydekrav er på 80 cm. En dag i klatreparken på Nesttun byr på aktiviteter og minner du sent vil glemme. Det er også mulig å kjøpe mat og drikke i Klatrekafeen. Her kan du blant annet glede deg til ferske skillingsboller, noe som kommer godt med i løpet av en aktiv dag i parken. 

2. Bergen Kaffebrenneri

Er du glad i god kaffe, bør du ta turen innom Bergen Kaffebrenneri. Stedet ligger i det gamle verkstedet til skipsverftet Mjellem og Karlsen på Marineholmen i Bergen, og er et uformelt og hyggelig sted med kaker, småretter og fantastisk god kaffe.

3. Inside Rock Café Korskirken

Spør du bergensere, er dette stedet vel verdt et besøk om du har lyst på en skikkelig smakfull burger. Menyen har flere bestselgere, og tar du en titt på kritt-tavlene i baren, vil du se at det også introduseres en ny burger hver måned. Her har kokkene testet ut nye varianter for å sørge for at du aldri skal gå lei.

Hver torsdag arrangeres en av byens best besøkte quizzer fra klokken 20.00. Hvis du liker en utfordring i godt selskap, er det verdt å legge turen hit den dagen!

4. Trekroneren

Er du glad i pølser, så er denne boden for deg. Trekroneren har et rikt utvalg pølser med blant annet reinsdyrspølse, chorizo, bratwurst og ostepølse.

Gratis saft får du med på kjøpet, om du spør. Pølseboden ligger midt i sentrum i Kong Oscars gate 1, og er et populært stoppested på vei hjem fra byen.

5. Fløyen

Fløyen er en av Bergens mest populære turistattraksjoner, og en flott opplevelse som kan anbefales.

Dersom du ønsker utsikten og fjellet for deg selv, kan du i stedet gå eller jogge til toppen - før Fløybanen begynner å gå. Joggeturen tar ca. 30 minutter og ca. en time å gå.

6. Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Bli med inn i Edvard og Nina Griegs verden på Troldhaugen. Troldhaugen består i dag av Villaen, Komponisthytten og ekteparets gravsted. Her finner du også et moderne museumsbygg og konsertsalen Troldsalen.

Villaen hvor ekteparet bodde de siste 22 somrene av Edvards liv, er fylt med fantastiske minner om Grieg. Stedet åpnet i 1928, og har siden den gang blitt et ønskested for Griegelskere fra hele verden.

Les også: Anbefalte aktiviteter i Bergen med barn

7. Lysverket

Lysverket ble i 2017 nevnt i New York Times som restauranten som redfinerer det nordiske kjøkken. Du finner Lysverket  på kunstmuseet KODE 4 ved Grieghallen - midt i Bergen sentrum. Her har du utsikt over Rasmus Meyers Allé, Lille Lungegårdsvannet, Festplassen, Fjellsiden & Fløyen. 

Lysverket er både en restaurant og bar. Her tilbys lunsj og middag med fokus på moderne, norsk sjømat fra Vestlandet. Du finner samtidig et godt utvalg av kjøtt- og vegetarretter på menyen. For et lettere måltid finnes også en barmeny med småretter som bergensk fiskesuppe, sjokoladekake med brunost og avkjølt sjøkreps, multer, grønnkål og akkarblekk.

8. Nordnes sjøbad

Vil du komme deg litt ut av byen og få ordentlig sommerfølelse bør du ta en tur til bydelen Nordnes. Det er kun en liten spasertur fra Torgalmenningen, og er den bydelen i Bergen med mest tilknytning til sjøen. Gå gjennom de trange smugene på vakker brostein og se på de koselige gamle trehusbebyggelsene.

Når du først befinner deg på denne siden av byen kan du kaste deg ut i Nordnes Sjøbad, som åpnet for første gang i 1910. Bassenget er et utendørs 25-meters saltvannsbasseng som vanligvis holder 25 grader, og åpner vanligvis i slutten av mai hvert år.

Sjøbadet er lite og sjarmerende, og tilbyr et eget barnebasseng til de minste. Når det er fint vær forlenges åpningstiden på kvelden til kl. 19. Er det dårlig vær, kan man heller gå tur i Nordnesparken som ligger like ved.

9. Fjordsightseeing

Padle i kajakk

Det er flere måter å oppleve de vakre fjordene i Bergen. Hva med en guidet kajakktur gjennom Bergens historie? Ta med hele familien ut i sola i Sandvikens havneområder, og opplev hva sjøfarten har betydd for byen helt fra 1600-tallet. Norges Fiskerimuseum står for guide, og leier også ut kajakker.

Stup ut i Sandviken Sjøbad

Cirka 20 minutter til fots unna Fiskerimuseet finner du også Sandviken Sjøbad, dersom du er mest glad i å oppleve fjorden på kloss hold. Her finner du en brygge, stupetårn, stupebrett og flytebrygge. Stedet har både grillplass og en plen å ha piknik på, så husk å ta med litt medbrakt mat!

Fjordsightseeing med Rødne

Dersom du er på utkikk etter en skikkelig sightseeing-opplevelse drar et av cruisene til FjordCruise, Rødne, fra Zachariasbryggen, like ved det kjente Fisketorget. Denne tar deg til Mostraumen og tilbake. I løpet av turen som varer i tre timer er opplevelsene mange. Her får du se flotte fjorder, bratte fjell og livlige fosser. Er vannføringen stor, kan man møte på fossefall som gir en oppkvikkende dusj i ansiktet. Før man snur og opplever det vakre landskapet på nytt, stoppes det opp ved en foss for å smake det kalde fjellvannet. En uforglemmelig fjordtur for både store og små.

Nyt solen på USF på Verftet

Lokalbefolkningen anbefaler også å se på fjorden med et glass i hånden, når Hurtigruten legger til. Til dette anbefaler de uteserveringen ved kaien på USF på Verftet. 

Lyst til å oppleve mer av Bergens vakre natur? Se Norge fra sitt vakreste herfra

10. Bien Restaurant

I superkule Art Deco-lokaler til det som tidligere var et apotek i gamle dager ligger Bien Restaurant som er både en kafé, bistro og restaurant. I snackbaren serveres retter som hamburger, blåskjell, østers og fish & chips.

I restauranten varierer menyen etter sesongens råvarer, men en lokal favoritt er husets egen pasta med oksehaleragu. Bien ligger i Fjøsangerveien 30 på Danmarksplass.

11. Skostredet

Gaten Skostredet er en liten perle i Bergen, fylt med sjarmerende nisjebedrifter og hyggelige restauranter, kaféer og en iskrembutikk.

Er du på utkikk etter noe ingen andre eier, finner du det her. Blant annet ligger det en vintagebutikk kalt secondLove i denne gaten. Her selges unike skatter fra både inn- og utland, til garderoben så vel som til hjemmet.

12. Stoltzenkleiven

Klar for skikkelig trim? Stoltzekleiven, som også bare kalles Stoltzen, er en av Bergens mest populære turstier. Her kan man gå, jogge eller løpe opp bratte steintrapper med omtrent 900 trappetrinn. Vel fremme på toppen kan du føle på god samvittighet og nyte flott utsikt over Bergen sentrum.

13. Småpudden bro

Broen Småpudden åpnet i 2014 og er en gangbro som går mellom bysiden og Løvstakksiden. Den er formet som en Z og gir gode fotomotiver om du er glad i å ta bilder. Fra broen kan du gå tur videre gjennom Nygårdsparken inn til byen.

14. Zipline på Ulriken

Kjenn pulsen stige i det du kaster deg utfor Norges raskeste zipline fra Bergens høyeste byfjell! Her svever du over vakre Bergen langs den 300 meter lange ziplinen. Zipline-instruktører fra begge ender sørger for en trygg tur fra start til slutt. 

15. Cornelius Sjømatrestaurant

På Holmen like utenfor Bergen, ligger sjømatrestauranten Cornelius helt inntil vannkanten. Her har du en fantastisk utsikt til fjord, fjell og sjø, samt passerende båter og skip. Restauranten er åpen uansett sesong. I strålende sommervær åpnes skyvedører, hvor det dekkes på bord på kaien. Er været dårligere skapes en hyggelig stemning innendørs med fyr i peisen og levende lys. 

Cornelius er kjent for sin meteorologiske 5-retters meny, hvor maten inspireres av dagens vær. Båttransport er inkludert i prisen, og turen over er en opplevelse i seg selv. 

16. Vestkanten opplevelser

Vestkanten Storsenter er størst i Norge på shopping og opplevelser. Her finner du alt fra spa-avdeling og Bergens eneste badeland til bowling, innendørs minigolf, curling og skøytebane – kun 10 minutter fra Bergen sentrum med buss. Storsenteret huser også over 110 butikker og restauranter, så her er det noe for enhver smak. 

Om du har bil, finnes det gratis parkering i tilknytning til senteret. 

Relatert innhold