Ting å gjøre i Alta

Thon Hotel Alta er i sentrum av opplevelsene, med gode sjanser for å se nordlys om vinteren og midnattssol om sommeren.

Nordlys over Nordlyskatedralen i Alta.

Thon Hotel i Finnmarksbyen Alta befinner du deg midt i byen, på toppen av kjøpesenteret AMFI. En spasertur unna ligger den flotte Nordlyskatedralen og Alta museum med sine berømte helleristninger. 

Men selv om Alta har hatt bystatus siden 2000, er det først og fremst naturen som gjør byen verdt et besøk. 

I Alta står naturopplevelsene i kø. Du finner Nord-Europas største dalføre her, samt Finnmarks rikeste furuskog. Landskapet som omringer byen er svært variert, og du kan oppleve fjord, fjell, vidde og skog uten å trekke særlig langt ut av sentrum. Med base på Thon Hotels Alta kommer du deg enkelt rundt, enten du skal på topptur, kjøre hundespann eller jakte på nordlyset.

Naturopplevelser

Over viddene på scooter

Drar du til Alta om vinteren er snøscootertur vanskelig å motstå. Enten det er på egen scooter eller som passasjer, står en rekke turoperatører i kø for å ta deg med over de snødekte viddene. Det ligger i navnene at både Alta Adventures og Finnmark Adventures tilbyr turer du sent vil glemme. Du trenger bare å ta steget utenfor hotellet, så plukker arrangøren deg opp og tar deg med over det vakre Finnmarksplatået eller fjelldraget Beskades. 

La hundene dra deg med

Vil du ut på et roligere eventyr, kan en tur med hundespann være tingen. Først er hundene viltre og ivrige etter å trekke deg av gårde, men når de kommer i gang senker stillheten seg og du kan nyte naturen mens du glir gjennom landskapet. Glem tid og sted på tur med Horisont Husky eller få en genuin reise gjennom skog og over fjell med hundene til Trasti og Trine.

På nordlysjakt i Nordlysbyen

Turister fra hele verden valfarter til høyere breddegrader for å oppleve nordlyset. Det grønne lyset som danser over himmelen på vinterstid har fått det vakre navnet Aurora Borealis, og med sin arktiske natur er Alta et perfekt utgangspunkt for å dra på nordlysjakt – faktisk så perfekt at byen kalles Nordlysbyen.

Kle godt på deg og bli med Glød på kombinasjonstur med enten hundespann, fatbike eller terrengsykkel. Hvis du heller vil ta en rolig nordlystur, kan du bli med Alta Adventures. De henter deg med bil utenfor hotellet og kjører deg ut på vidda eller langs Altafjorden, der det er størst sjanse for å se nordlys akkurat den natten. Nyt nordlyset og kveldsmaten på reinsdyrskinn rundt bålet.

Midnattssol

Fra midten av mai til slutten av juli kan du oppleve midnattsola i Alta. Lyset kan gjøre selv den mest hardføre turist døgnvill, men før du trekker rullegardinen ned for kvelden, bør du ta deg en tur ut i sola. Selv om det er den samme du så om dagen, er det nemlig noe helt spesielt med sola midt på natten. Opplev midnattsola fra et av byens utsiktspunkt, eller på en spasertur langs elva.

Sykkelturer

Det lave bølgelandskapet gjør Alta til en perfekt sykkelby. Om det så er naturen eller byen du vil utforske på to hjul, står flere sykkelutleiere klare med terreng- og el-sykler. Bli med på arrangert sykkeltur langs Altafjorden eller utforsk byens mange sykkelstier på egenhånd. I Alta er ikke vinteren noe hinder for sykling. Alta Event er blant aktørene som inviterer til fatbiketur i spektakulære løyper. 

Museum og attraksjoner

7000 år tilbake i tid

Det er ikke for ingenting Alta museum har fått navnet Verdensarvsenteret for bergkunst. Byen har en av Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst, og i sommerhalvåret, når berget ikke er skjult under snøen, kan du se flere tusen år gamle helleristninger. Siden 80-tallet har helleristningene i Alta vært på UNESCOs verdensarvliste, og noen av dem antas å være så gamle som 7000 år.

Skifernæringen

Visste du at skifer – den lettdelte, men samtidig slitesterke steinen som brukes til tak, gulv og mur – er en viktig næring i Alta? Altaskifer utvinnes gjennom gamle håndverkstradisjoner og leveres over hele verden. På Alta museum kan du lære mer om skifernæringen, mens restauranten Stakeriet har viet et helt rom til skifernæringens lange tradisjoner.

Krigshistorie

Er du interessert i nyere historie kan du besøke Tirpitz Museum i Kåfjord, en kort kjøretur fra Alta sentrum. Under andre verdenskrig holdt det tyske krigsskipet Tirpitz til på fjorden. Krigsmuseet forvalter en enorm samling av gjenstander fra skipet som først ble angrepet i Altafjorden før det senere ble senket utenfor Tromsø i 1944.  

Nordlysets egen katedral

I enden av Markedsgata i Alta sentrum ligger Nordlyskatedralen. Kirken fikk navnet sitt enstemmig vedtatt da den sto ferdig i 2012, og har siden den gang vært et åpent samlingssted for både byens menighet og for turister. Kirkens spesielle tårn slynger seg opp mot himmelen og er verdt et besøk i seg selv. Katedralen huser imidlertid også utstillingen Borealis Altas, som gir deg et innblikk i nordlysets betydning for byen og byens betydning for forskningen på nordlyset som fenomen.

Mat og drikke

Et skifermåltid

Er du i Alta og har lyst på et skikkelig måltid som ikke koster skjorta, bør du besøke Stakeriet Mat & Vinhus. Restauranten, som ligger rett rundt hjørnet for Thon Hotels, tilbyr ikke bare nordisk tapas tilberedt av kortreiste råvarer – den serverer også historier om Altaelva og dens betydning for skifernæringen som fortsatt spiller en viktig rolle i byen. 

Kortreist gourmet 

Litt utenfor sentrum finner du Trasti & Trine, restauranten der du kan velge mellom «fine dining» og husmannskost basert på sesongens råvarer. Uansett hvilken årstid du besøker restauranten, garanterer de en kortreist og smakfull matopplevelse. Maten kan for eksempel være basert på bjørkesaft om våren, vill-lam om høsten, skater rett fra Lopphavet om vinteren og vekster fra egen hage om sommeren.

Tradisjonelt og velsmakende

Har du lyst til å oppleve nordnorsk kultur og tradisjon gjennom et kulinarisk måltid bør du besøke restauranten Lavvu. Den er formet som en lavvo og kan friste med de flotteste retter inspirert av nordnorske tradisjoner. 

Italiensk pizza

Det spiller ingen rolle hvor i verden man befinner seg, av og til har man bare lyst på en skikkelig autentisk italiensk pizza med tynn bunn og sprø skorpe. I Alta er det Alattio som gjelder. Restaurantens italienske kokk steker pizzaen slik den bør stekes: i vedfyrt steinovn.

Gruppeaktiviteter

Jakt på nordlyset

I Alta står turarrangørene klare for å ta med deg og reisefølget ditt på turer dere sent vil glemme. Å jakte på nordlys er en aktivitet som passer for alle. Dra på en rolig nordlystur med Alta Adventure, eller bli med på en actionfylt nordlyssafari på fatbike eller terrengsykkel med Glød. Begge arrangørene har mange års erfaring og vet å finne de beste stedene med størst sjanse for nordlys. Ta på dere ullgenserne og forbered dere til møtet med «den grønne damen». 

Snøscooter på vidda

Fra slutten av november til midten av januar når ikke sola over byens horisont. Men vinterlyset, eller blåtimen, byr på slående vakkert lys. Ta med reisefølget ut på snøscootertur og opplev blåtimen i full fart over vidda. Følg den gamle handelsveien mot Karasjok, stopp for en matbit på tradisjonsrike Jotka fjellstue, oppdag spor fra rev, rype og gaupe på veien, og se vidda bade i det helt spesielle lyset.

Fjelltur i midnattssol

Man kan ikke dra hjem fra den nordnorske sommeren uten å ha tatt en tur i midnattsola. Fra midten av mai til slutten av juli legger den døgnville sola til rette for gåturer hele natta. Hvis dere likevel vil være i seng til rimelig tid, er en kort fjelltur ikke langt unna. På under en time kan dere bestige en av toppene i umiddelbar nærhet til Alta sentrum, og få et spektakulært syn når klokka passerer midnatt og sola fortsatt står over horisonten. 

Opplev Alta fra fjorden

Bli med på en historierik og fartsfylt opplevelse på Altafjorden! Æventyr tilbyr ulike aktiviteter som egner seg svært godt for grupper. Bli med på RIB-tur med full fart og stø kurs mot historiske boplasser og helleristninger som er opptil 6000 år gamle. Turguidene kan også fortelle om fjordens nyere historie, for eksempel spilte den en betydelig rolle under andre verdenskrig. 

Familieaktiviteter

Gøy i høyden

Booker du familierom på Thon Hotels Alta, bor barna gratis. Ta med familien til klatreparken Sarves Alta, en liten halvtime fra hotellet. Klatreparken, som faktisk er verdens nordligste klatrepark, har flere ulike klatreløyper for både store og små. Og med intet mindre enn ti zip-lines er det duket for at familien kan slenge seg mellom furutrærne. 

Samisk moro

De samiske tradisjonene er lange i Finnmark, og i Alta er det flere arrangører som med glede tar deg og familien din ut i genuine samiske omgivelser. Bli med Sami Siida ut på reinsdyrsleden og få en innføring i samenes historie og kultur. 

Lek i bassenget

Rett ved siden av Thon Hotels Alta finner du Nordlysbadet. Her kan du og familien boltre dere i et bassenganlegg på over 800 kvadratmeter. Med sklie, klatrevegg, stupeberg og strømkanal er Nordlysbadet mye mer enn et badebasseng. Badet har også treningsrom, velværeavdeling og i ferier og helger er det største bassenget fylt av store badeleker.

Opplevelser i Alta

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.