Overnatting og ting å gjøre i Arendal

Skal du besøke Arendal? Her er tips til hotell, overnatting, opplevelser og spisesteder i en av landets eldste sjøfartsbyer.

Havnen i Arendal med hus og båter langs bryggekanten

I sjøfartstiden på 1700-tallet var Arendal en av Nordens største sjøfartsbyer. Det var her de store rederiene holdt til, noe som spilte inn på byens vekst og velstand. Den dag i dag er Arendal en velholdt og vakker sørlandsby der den ligger trygt plassert mellom Tvedestrand og Grimstad, spredt utover fastland og holmer i havgapet.

La deg inspirere av byens myldrende kunst- og kulturliv, og reis tilbake i tid med fergen over til Merdø – øya helt uten biler og med eldre, små trehus og smale stier. Eller ta en vandring langs byens bryggekant, rundt Tyholmen – byens eldste og best bevarte bydel, og videre ut på idylliske kyststier. 

Her er nyttig informasjon til deg som skal besøke Arendal:

Ting å gjøre i Arendal

Vitensenteret Sørlandet

Besøker du Arendal sammen med barn, bør dere ta en tur innom Vitensenteret, et opplevelsessenter i sentrum av byen. Her kan dere blant annet teste reaksjonsevnen deres og produsere strøm ved å løpe i et digert hamsterhjul! I helger og skoleferier arrangerer senteret dessuten en rekke aktiviteter og eksperimenter, så her er det bare å følge med!

Arendalsuka

Siden oppstarten i 2012 har Arendalsuka blitt et årlig høydepunkt for samfunnsengasjerte i landet. Festivalen, som omtales som en demokratisk møteplass, varer i fem dager, og består av over tusen arrangementer som finner sted rundt omkring i Arendal sentrum. Alle arrangementene er gratis og åpne for alle, så her er det bare å stikke innom en debatt eller to, hvis du befinner deg på disse kanter i august.

Arendal kino

I et stilig funkisbygg fra 1938, vegg-i-vegg med Thon Hotel Arendal, finner du Arendal kino. I kinoens fire saler vises alt fra populære storsatsninger til smalere filmer. Før kinoen begynner, kan du ta deg en tur rundt kvartalet til Arendal Kunstforening, som holder til i et historisk trehus på andre siden av kvartalet. I galleriet er det jevnlige utstillinger og kunst av lokale kunstnere til salgs. 

Arendal kulturhus

Det går ikke mange dagene mellom forestillingene på Arendal kulturhus. Faktisk er kulturhuset et av Sørlandets største, og arrangerer hele 200 arrangementer årlig. Blant dem finner du teaterforestillinger, barneforestillinger, humorshow, revyer og konserter. Bla opp i programmet og finn noe som passer deg og gjengen din! 

Sulten på flere kulturopplevelser? Da kan du blant annet sjekke ut KUBEN Arendal, hvor du kan oppleve områdets rike historie gjennom spennende utstillinger, og Kløckers hus  – Arendal bymuseum. 

Maritime opplevelser

At Arendal er en gammel sjøfartsby er lett å skjønne på aktivitetstilbudet i byen. Her står arrangører klare for å ta deg og reisefølget med på sjøen i form av alt fra fartsfylte RIB-eventyr til fisketurer med eldre fiskeskøyter. Den sjarmerende Skilsøferga lar deg oppleve overfarten fra Tyholmen til Hisøy eller Tromøya utenfor sentrum, der det er gode turmuligheter. Vil du oppleve den sørlandske skjærgården på virkelig nært hold, kan du leie en kajakk hos Wannado på Tromøya, og padle fra fyr til fyr. 

Glassheisen

I sentrum av Arendal ligger høyden Fløyheia med fantastisk utsikt over byen og skjærgården. Fløyheia har etter hvert blitt en egen bydel, og i 2021 ble Glassheisen, som  knytter bydelen sammen med bysentrumet på elegant vis, åpnet. Heisen har vært omdiskutert fordi den ble dobbelt så dyr som først anslått, men er en publikumssuksess med flere hundre tusen besøkende i året.

Populære spisesteder og restauranter i Arendal

På idylliske Tyholmen er det mange og varierte spisesteder. Bor du på Thon Hotel Arendal trenger du ikke gå langt for å få deg en matbit. Hotellet ligger nemlig vegg-i-vegg med restauranten Egon. En rusletur nedover gaten ligger også Tyholmen Kolonial med lokale fristelser, og rundt kvartalet finner du det urbane street food-konseptet Streetfood Arendal i den gamle bankgården.

Om sommeren myldrer det av restaurantliv rundt havnebassenget Pollen. Her er det flust av uteserveringer som serverer alt fra lokale fiskeretter til kontinentale favoritter. I havnen finner du også Strand Kafé som er kjent for sine legendariske «munker». Én ting du kan være sikker på å bli servert uansett hvor du velger å sette deg, er utsikt over et yrende båtliv. 

Overnatting i Arendal

Midt på Tyholmen, den eldste bydelen i Arendal, ligger Thon Hotel Arendal. Det moderne og fargeglade hotellet ligger mellom Arendal kino og restauranten Egon. Her er det rom for alle som vil oppleve Arendals hyggelige atmosfære med kort vei til havnebassenget Pollen og byens natur- og kulturliv. Det er også kun tre minutter å spasere til kjøpesenteret Alti, som byr på over 70 butikker og spisesteder i Arendal sentrum. Om sommeren kan du nyte den gode hotellfrokosten til utsikt over skjærgården fra hotellets takterrasse.

Visste du dette om Arendal?

  • En person fra Arendal blir kalt «arendalitt».
  • Byen lå opprinnelig på syv holmer, og ble derfor kalt «Nordens Venedig». Etter som tiden gikk, ble sjøen rundt holmene fylt igjen.
  • Arendal har vært en av Nordens største sjøfartsbyer.
  • Hele Arendals kyststripe inngår i den sørlandske nasjonalparken, Raet.
  • Hver sommer arrangeres musikkfestivalen Canal Street på ulike scener i byen og skjærgården.
  • De to kjente forfatterne Gabriel Scott (1875 - 1958) og Karl Ove Knausgård (1968 -) er fra Arendal.

Opplevelser i Arendal

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.