48 timer i Trondheim

Skal du på helgetur til Trondheim? Slik tilbringer du 48 timer i byen best mulig.

Solsiden i Trondheim med kjøpesenter og restauranter langs TMV-kaia.

Trondheim, Nidaros, bartebyen og Trønderhovedstaden – byen, som ligger omtrent midt mellom nord og sør i landet, byr på like varierte opplevelser som kallenavn. 

Byen er en skattkiste for kultur- og historieinteresserte, og dem som er ute etter en herlig blanding av storby og småbysjarm. Men hit bør du også komme sulten. Trondheim er Norges nye mathovedstad, og byr på en rekke kulinariske høydepunkter – fra Michelinrestauranter til ekte, lokal trønderkost. 

Her er tips til hvordan du kan tilbringe 48 timer i Trondheim: 

Hoteller i Trondheim

Thon Hotels har to hoteller i Trondheim, Thon Hotel Nidaros og Thon Hotel Trondheim. Begge ligger i sentrum med kort vei til byens fornøyelser.

Thon Hotel Trondheim ligger kun 50 meter unna Torvet, midt i hjertet av byen. Hotellet har 107 rom, kjøpesenter i samme bygg og selvfølgelig frokostbuffé inkludert.

Thon Hotel Nidaros ligger midt i byens forretningsstrøk, i nærheten av Trondheim sentralstasjon. Hotellet har 163 rom, og byr blant annet på gratis aviser, skopuss og frokostbuffé.

Kl. 15-18: Kunst og kaffe  

Vel fremme og innsjekket på hotellet er det klart for å utforske Trondheim by. Er du i det kulturelle hjørnet bør du nå ta turen til K-U-K, Kjøpmannsgata Ung Kunst. Kunstgalleriet åpnet dørene i 2021 og har på kort tid etablert seg som en viktig kulturinstitusjon i byen, og er et must å sjekke ut.

Galleriet ligger kun fem minutter å gå fra Thon Hotel Nidaros, og på veien kan du stikke innom Jacobsen og Svart eller Onkel Svanhild om det frister med en kopp håndbrygget kaffe eller nystekte boller først. 

Kl. 18: Fra gøyal gourmet på Gubalari til tacofredag hos Bror

I samme bygg som K-U-K finner du en av byens mest gøyale restauranter, Gubalari. Her venter kul kunst på veggene, en discopung hengende i taket og mat inspirert av hele Norges fjernsynskokk og kokebokforfatter Ingrid Espelid Hovig. 

Frister det mer med italiensk middag? Da er Frati en kjent klassiker i byen, mens Bror serverer gode burgere og meksikansk, for dem som sverger til tacofredag. 


Kl. 21: Prisbelønte cocktails 

Om kvelden ennå er ung, og hotellsengen ikke frister for mye, kan du stikke innom cocktailbaren Raus på veien hjem. Baren ligger ett minutt å gå fra Thon Hotel Nidaros, og er kjent for sine gode og kreative cocktails. Så gode at Raus har vunnet flere priser.

Lørdag

Kl. 10-13: Morgenbad på Munkholmen eller gli ned Nidelva

Lyst på en forfriskende start på dagen? Ta et morgenbad på Munkholmen. Den historiske øya i Trondheimsfjorden har vært hjem for både kloster, festning, forsvarsanlegg og fengsel gjennom historien, men er i dag et populært reisemål for både badeløver og historieinteresserte. Om sommeren går det båt hit daglig, som tar rundt en halvtime fra Ravnkloa i sentrum.

Ønsker du mer action og vil komme tettere på vannet kan du bli med Trondheim Kajakk på padletur langs Nidelva. De arrangerer flere ulike turer året rundt, blant annet en med avreise kl. 10:00 daglig. De leier også ut utstyr om du heller vil utforske Trondheims vannveier på egen hånd. 

Er det dårlig vær kan du ta turen til Rockheim, Norges nasjonale museum for  populærmusikk, for et spennende og interaktivt innblikk i rockemusikkens historie i Norge.

Og besøker du Trondheim på vinterstid, kan kanskje skøytebanen på Solsiden være et fint alternativ? 

 

Kl 13: Sellanraa Bok & Bar eller en smak av verden hos Lager11

Om du vil kombinere lokal mat, kaffe og bøker til lunsj kan du ta turen til Sellanraa Bok & Bar som byr på det de selv kaller «bistronomi», en blanding av gastronomiske opplevelser og bistrosjarm.

Frister det med en smak fra hele verden, kan du derimot hoppe på bussen ut til Sluppen. Der venter mathallen Lager11, som byr på matboder med godbiter fra blant annet Chile, India, Hellas og Mexico. 

Kl. 15-19: Kultur og shopping 

Ønsker du å se mer kunst kan du vie ettermiddagen til å besøke Kunsthall Trondheim, som ligger rett ved Sellanraa Bok & Bar, eller Trondheim Kunstmuseum, rundt ti minutter unna. Eller du kan ta turen ut til Ila der fargerik gatekunst venter. 

Om du heller vil la kortet gå varmt i en av Trondheims mange butikker, og bruke ettermiddagen på shopping, er Midtbyen et godt utgangspunkt. Her finner du både nisjebutikker og flere kjøpesentre.

Kl. 19: Fra Michelinmat til grenseløs gourmet 

Om du virkelig vil slå på stortromma i mathovedstaden, kan du bestille bord på Michelinrestauranten Fagn. Her kan du velge mellom liten og stor smaksmeny, der hver rett er nøye komponert og forteller en historie, som virkelig byr opp til en gastronomisk helaften. Restauranten har også en litt rimeligere bistro i andre etasjen, der du kan velge mellom a la carte, 3- og 5-retters meny. 

Et annet godt alternativ er Bula Neobistro, der Trondheimskokken Reneé Fagerhøi disker opp til en kveld full av overraskelser, med hemmelig meny og kreativ og grenseløs gourmetmat, mens To Rom og Kjøkken serverer middelhavsinspirert mat basert på lokale råvarer fra Trøndelag. 

Kl. 22: Ut på byen 

Trondheim er kjent for sitt levende uteliv, så her er det ingen grunn til å ta kvelden helt ennå. 

Er du i humør for naturvin, cocktails og god musikk kan du sjekke ut de lokales favoritt: TYVEN, en slags blanding av bar, nattklubb og musikkscene, kun tre minutter unna Thon Hotel Trondheim. Vinentusiaster kan også sjekke ut Spontan Vinbar og NB6, ølhunder bør se til ØX Tap Room, Den gode nabo eller Habitat, mens Antikvariatet ofte byr på livemusikk og gode drinker. 


Tips! Om det blir en sen kveld og du blir fysen på nattmat, serverer Istanbul Döner Chef det som sies å være byens beste kebab og falafel frem til klokken 03:00.   

Søndag

Kl. 9-11: En god start på dagen 

Kanskje du foretrekker å sove lenge og nyte en lang og deilig frokost på hotellet, men om du er morgenfugl, og har lyst til å starte dagen ute i det fri, har Trondheim mange fine turalternativer. 

Hva med å starte dagen med å vandre langs Nidelva, eller ta turen til Kuhaugen som byr på fin utsikt over byen? Eller så kan du ta fatt på den populære Ladestien og ta turen innom Botanisk hage og Ringve Musikkmuseum på Ringve, eller gå Forsvarsrunden og lære om Trondheims krigshistorie.

På veien kan du også stikke innom Dromedar Kaffebar, som har flere utsalg i byen, om du trenger en kopp kaffe for å kickstarte dagen.

Kl. 11-13: Historisk sightseeing

Ingen storbytur er komplett uten litt sightseeing. Trondheims kanskje største turistattraksjon og juvel finner du omtrent ti minutters gange fra Thon Hotel Trondheim, Nidarosdomen, som er verdens nordligste, gotiske katedral, sto ferdig rundt år 1300, er bygget på gravstedet til Olav den hellige, og er et vakkert syn der den ruver over byen. 

Derfra kan du spasere over Gamle Bybro, som ble oppført allerede i 1681, som tar deg over Nidelva og over til bydelen Bakklandet, Trondheims idylliske «gamleby». Her kan du først sjekke ut verdens første sykkelheis Trampe, som frakter syklister opp Brubakken, der du fra toppen kan gå eller sykle videre opp til Kristiansten Festning

Og ikke glem å utforske Bakklandets sjarmerende trehus og livlige gater, fylt med hyggelige kafeer og små nisjebutikker, i det som blir omtalt som byens koseligste og kuleste nabolag. 

Kl. 13-15: Et smakfullt farvel på Bakklandet

Før du tar farvel med Norges nye mathovedstad bør du fylle magen en siste gang. Har du beveget deg over til Bakklandet, er Baklandet Skydsstation et godt alternativ for lunsj, spesielt om du er sulten på tradisjonsmat som «klappkak», fiskesuppe og reinsdyrsgryte, servert i koselige lokaler. 

Om du er fysen på et godt smørbrød eller småretter er Kalas & Canasta stedet, mens italienske Blomster og Vin serverer pizzavarianten Pinsa Romana. Begge to finner du også på Bakklandet.

Når det er tid for å reise hjem, er det bare en ting å gjøre: si farvel, og vi sees igjen.

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.