Ting å gjøre i Brussel

Belgiske vafler, fries, blåskjell og øl – Brussel er en by det smaker godt av! Men det er også mye mer enn mat å oppleve i byen som blir kalt «Europas hjerte».

For mange er Belgia sin hovedstad kanskje mest kjent for å være hovedsete for EU og sete for generalsekretariatet i NATO. Men visste du at Brussel også er Europas uoffisielle ølhovedstad, og er regnet for å ha et av Europas beste uteliv? 

Med en rik historie vil også historieinteresserte og arkitekturglade trives i Brussel, og de matglade kan fråtse i alt fra sjømat til rykende ferske vafler – begge typiske for det belgiske kjøkken. Som en av Europas grønneste byer er det også lett å finne roen, og en tur eller piknik i en av byens mange hager, parker eller skoger bør absolutt stå på lista. 

Thon Hotels har fem hoteller og tre leilighetsbygg i Brussel. Thon Hotel Brussels Airport ligger ved den internasjonale flyplassen, mens resten ligger i sentrum. Se alle overnattingsmuligheter her.

Enten du skal på jobbreise eller på ferie, og uavhengig av om du har et par dager, en langhelg eller en uke eller to, byr Brussel på det du måtte trenge for en herlig storbyopplevelse. Her er tips til ting å gjøre når du besøker Brussel.

Attraksjoner, festivaler og severdigheter

Grand Place

Et besøk til Grand Place, som regnes som en av Europas vakreste plasser, er nærmest obligatorisk når du tar turen til Brussel. Det verdensberømte torget, omringet av blant annet  overdådige laugshus og rådhuset bygd mellom 1402 og 1455, er byens største turistattraksjon. Torget har siden 1998 stått på UNESCOs verdensarvliste takket være sin vellykkede blanding av arkitektoniske og kunstneriske stilarter, og det sies at det å traske ut på Grand Place er litt som å reise tilbake i tid. 

Tips! I midten av august annethvert år dekkes Grand Place av et gigantisk blomsterteppe med flere hundre tusen fargerike begoniaer. Tradisjonen startet i 1971, og fortsatt strømmer massevis av mennesker til for å se det vakre blomsterhavet.

Manneken Pis 

Oslo har Sinnataggen, København har Havfruen og Brussel har Manneken Pis. Skulpturen av den lille gutten som tisser har blitt et kjennetegn for den belgiske hovedstaden, og fontenen han står ved er en av de mest populære turistattraksjonene i byen. Originalen, som i dag befinner seg på Brussel Bymuseum, ble laget allerede i 1619, men kopien finner du fortsatt på hjørnet mellom gatene Rue de l'Etuve og Rue des Grands Carmes, omtrent fem minutters gange fra Grand Place. Er du heldig finner du også skulpturen kledd opp i kostyme, noe som har vært en tradisjon under spesielle begivenheter i byen siden 1700-tallet. 

Det grønne Brussel

Om du blir lei av storbyens kjas og mas er det bare å ta turen til Brussels mest populære frilufts- og rekreasjonsområde – Bois de la Cambre. Den store parken, som ligger sør for sentrum, byr på både fine fotturmuligheter, sykkelstier og et stort tjern med både ender og svaner. Pakk med piknikkurven, lei en sykkel eller ta turen til den trendy kafeen og baren Le Flore eller restauranten Le Chalet Robinson, som ligger ute på en liten øy. 

Tips! Andre fine alternativ for parkliv og frisk luft er Cinquantenaire, en flott park omringet av flere museer som The Royal Military Museum og Autoworld, og Soignes-skogen i utkanten av Brussel, som siden 2017 har vært innlemmet på UNESCOs verdensarvliste. 

Atomium

Hørt om Brussels Eiffeltårn? Det 102 meter høye byggverket Atomium, som står på Heyselplatået nord i byen, består av ni stålkuler som forestiller enhetscellen til krystallisk jern forstørret 165 milliarder ganger. Monumentet, som ble bygget til Verdensutstillingen i Brussel i 1958, er i dag en av byens mest kjente turistattraksjoner og en av Belgias viktigste landemerker. Årlig tar over 600 000 turen for å sjekke ut det majestetiske byggverket og nyte  utsikten fra panoramaplattformen, hvor du på godværsdager skal kunne se helt til Antwerpen. Her finner du også en egen restaurant og Brussels eget designmuseum.

Europa i miniatyr

Du trenger ikke reise rundt i hele Europa for å krysse av bucketlisten – det holder å dra til Brussel! I fornøyelsesparken Mini-Europe i Bruparck finner du nemlig over 350 av Europas severdigheter og monumenter i forminsket versjon – fra Nyhavn i København til Big Ben, Akropolis og Eiffeltårnet. Du kan også lære mer om EUs medlemsland og Storbritannia gjennom interaktive spill og utstillinger. 

Ølfestival

Om du virkelig vil få en smak av den belgiske ølkulturen bør du få med deg en av de mange ølfestivalene som arrangeres i byen. Under ølfestivalen Belgian Beer Weekend, som går av stabelen på Grand Place i september, kan du smake på over 400 forskjellige øl fra noen av Belgias beste bryggerier. Festivalen sparkes i gang med en feiring av bryggernes skytshelgen og velsignelse av ølet i katedralen, før både et opptog av historiske bryggerivogner og ulike musikkopplevelser står på programmet. Sjekk også ut ølfestivalen BXL Beer Fest som arrangeres i august.

Hortamuseet

I bydelen Saint-Gilles kan du besøke museet tilegnet den belgiske jugendarkitekten Victor Horta og lære mer om hans liv og virke. Hortamuseet ligger i hans tidligere hjem og atelier, som forøvrig er tegnet av Horta selv, og har en permanent utstilling av møbler, verktøy og kunst. Den typiske Art Nouveau-bygningen regnes som en av de mest banebrytende innenfor arkitektur på slutten av 1800-tallet, og har siden 2000 stått på UNESCOs verdensarvliste. 

I tegneserienes verden 

Tintin, Smurfene,  og Sølvpilen – tegneserier er nærmest like kjært for belgierne som brunosten er for oss, og hos Belgian Comic Strip Center kan du lære mer om landets rike tegneserietradisjon. I de permanente utstillingene kan du blant annet lære mer om tegneseriens opprinnelse, bli med inn i Smurfehuset og utforske biblioteket som huser tusenvis av ulike tegneseriemagasiner og -album. Du finner forøvrig tegneserier overalt ellers i byen, i alt fra interiøret hos restaurantene til gatekunst. Sa vi at belgierne elsker tegneserier? 

Sjokoladeparadiset

Brussel er også søtmonsens by – belgisk sjokolade er jo tross alt kjent for å være blant verdens beste. På museet Choco-Story Brussels kan du lære mer om hvordan den eksklusive godbiten blir til, og hele dens historie fra starten med mayaenes kakaotrær til kakaobønnens inntog i Europa. Og selvfølgelig er smaking en del av opplevelsen! Sjokolademuseet ligger kun tre minutter til fots fra Grand Place. 

Tips! En smak av sjokoladehimmelen får du også hos Belgian Chocolate Village

Magritte-museet

Hørt om kunstneren René Magritte? Belgieren, som levde fra 1898 til 1967, regnes som en av de største surrealistiske kunstnerne gjennom tidene, og ble kjent for sine oppsiktsvekkende og vittige verker, som utfordrer vår oppfatning av virkeligheten. Musée Magritte Museum, som er en del av museene til Royal Museums of Fine Arts of Belgium, huser verdens største samling av hans verker, med over 200 malerier, skulpturer, fotografier og tegninger. Museet ligger ti minutters gange fra Grand Place. 

Øl-museum 

De fleste vil nok smake på en belgisk øl eller to under Brussel-besøket, men ønsker du også å lære mer om Belgias rike ølbryggerhistorie kan du ta turen til det lille museet Belgian Brewers Museum, som ligger ved Grand Place. Her kan du blant annet se en samling av gamle redskaper og bryggebaljer, samt antikke ølkrus og karafler. Om du skulle bli øltørst etter besøket kan du ta turen til museets egne kafé – eller ta turen til nærmeste bar. Dem finnes det nemlig mange av i ølhovedstaden Brussel. Museet har åpent fredag og lørdag. 

Tips! Brussel kryr av spennende museer og gallerier – sjekk også ut Autoworld, Train World, Huberty & Breyne-galleriet, Brussels bymuseum, Belfius kunstgalleri og Belgian Chocolate Village, eller se full liste over byens museer her.  

Aktiviteter

Byvandring

Ta  på deg et par gode sko og utforsk Brussel til fots! Byen er oppdelt i ulike bydeler, så du kan enkelt velge ut én – eller flere – å virkelig gå i dybden. Det historiske sentrum med Grand Place er et godt utgangspunkt, og kanskje det mest populære blant turister, mens for eksempel Saint Gilles er kjent for sine gallerier og jugendbebyggelse. Er du i humør for shopping kan du vende snuta mot handlegatene Avenue Louise og Rue Neuve, mens restaurantgaten Rue des Bouchers er et godt stopp om sulten skulle melde seg. Det er forøvrig også enkelt å ta seg rundt i byen med kollektiv transport, med både undergrunn og flere trikke- og busslinjer. 

Tips! Om du foretrekker å utforske byen med guide finnes det mange muligheter. Se Visit Brussels for oversikt. 

Oppdag byen på to hjul 

Sykkel er en fin måte å oppdage Brussel på – spesielt om du ønsker å komme deg litt bort fra turistgryta og oppleve de skjulte perlene! Et dagspass for bysykkelen Villo! koster under 2 euro, mens el-syklene fra Billy Bike enkelt låses opp med en app på mobilen og kan plukkes opp og parkeres hvor som helst i byen. Om du har lyst til å få med deg byens høydepunkter på guidet sykkeltur, arrangerer blant annet  Groovy Brussels en 3,5 timers tur som tar deg til blant annet Grand Place, Manneken Pis, Atomium og Cinquantenaire-parken. Underveis blir det også stopp for påfyll av belgisk tradisjonsmat, nemlig fries og øl hos velkjente Maison Antoine. Sjekk også ut Pro Velo for turer og sykkelutleie i Brussel. 

Brussels Beer Bus 

Lyst til å se byens historiske og kulturelle høydepunkt i en ambulanse fra andre verdenskrig? Eller leie deres private vintage buss med guide som tar dere rundt i byen – samtidig som dere får smake på Belgias gull? Brussels Beer Bus har flere ulike turer som passer for grupper fra 1-100 personer, inkludert både guide og ølsmaking. Så fest setebeltet og gjør deg klar for rullende moro! 

Tips! Visit Brussels har en fin oversikt over flere øl– og sjokoladeturer i Brussel. 

På sporet av tegneserieheltene
Det er ikke bare i bokhyllene og på museer du finner tegneseriefigurer i Brussel, her finnes de nærmest overalt – i form av street art på byens vegger og gatehjørner. Blir du med Bravo Discovery på privat guidet tur, som tilpasser turen etter dine ønsker, får du både se og lære mer om flere av tegneserieverdens største helter. Tur kan bookes daglig.

Lag din egen sjokolade

Om du ikke får nok av belgisk sjokolade og kunne ønske du kunne lage den selv, bør du melde deg på sjokoladekurset til The Belgian Chocolate Makers. De arrangerer workshops daglig, der du blant annet får lære hvorfor belgisk sjokolade er så kjent og smake den «nye» sjokoladen Ruby. Den rosa sjokoladen er en utfordrer til de tre variantene vi kjenner fra før – nemlig mørk, lys og hvit – og er skapt av Barry Callebaut. Du får også lage din egen sjokolade og trøfler, og selvfølgelig får du ta med deg det du selv lager hjem! 

Tips! Lyst til å lære å lage belgiske vafler i stedet? Sjekk ut Viatours, som har flere alternativer. 

Mat og drikke

Comme Chez Soi

Om du vil slå på stortromma i Brussel, og få en matopplevelse verdt turen i seg selv, er Comme Chez Soi stedet å dra. Restauranten åpnet i 1926, fikk sin første Michelin-stjerne i 1953 og kan i dag smykke seg med to stjerner i den gjeve guiden. På menyen finner du klassiske retter blandet med innovative kreasjoner komponert av kokken Lionel Rigolet, og du kan velge mellom a la carte-meny og 5-7-retters-menyer. Og du – tar du turen kan det godt hende at det befinner seg en kongelig, kjendis eller president på nabobordet. 

Le Zinneke 

Blåskjell er et must i Belgia! Faktisk er moules-frites belgiernes nasjonalrett på lik linje med vår fårikål. Et godt alternativ for å prøve den tradisjonsrike retten er den autentiske restauranten Le Zinneke, som serverer blåskjell på over 70 ulike måter når de er som best i sesong. Gå for klassikeren tilberedt med hvitvin, sjalottløk og persille eller hva med å prøve enten den med belgisk hveteøl eller curry og fløte? Restauranten ligger i Shaerbeek, omtrent 20 minutter unna Grand Place med kollektivtransport. Flere gode alternativer for deg som har lyst på blåskjell er Chez Leon, ca. tre minutters gange fra Grand Place, og bistroen In’t Spinnekopke, rundt 10 minutters gåtur unna. 

Maison Dandoy

Alle søtmonser vil garantert trives i Brussel – her finner du nemlig den velkjente belgiske vaffelen på omtrent hvert et gatehjørne. Hos populære Maison Dandoy, som har flere utsalg i byen, serveres både den fluffy klassikeren og den mer sprø varianten kalt Liège-vaffel. Som topping kan du velge blant annet belgisk sjokolade, ferske bær og krem. Nam!  Sjekk også ut blant annet Gaufres and Waffles, spesielt kjent for sine salte toppinger som tartar, laks og and, og The Sister Brussels Café med fokus på økologiske og veganske varianter. 

Middag i høyden 

Ute etter en luftig og høytsvevende matopplevelse? Da er kanskje konseptet «Dinner in the sky» noe for deg! Booker du bord på denne «restauranten» blir du nemlig heist opptil 50 meter opp i luften, trygt stroppet fast i et sete. På toppen blir det servert en femretters meny laget av toppkokker fra byens beste restauranter – slik at du kan nyte både mat og utsikt til det fulle. Plattformen har plass til 32 personer fordelt på åtte bord, og du må booke bord på forhånd. Om du er sulten på flere luftige matopplevelser kan du også sjekke ut gourmetrestauranten La Villa in the Sky, som ligger oppe i en 120 meter høy bygning med fantastisk utsikt. 

En (tog-)reise i gastronomiens verden

Hopp om bord gourmettoget og gjør deg klar for en velsmakende tur! Tram Experience er enkelt forklart en gourmetrestaurant på skinner, der du kan reise rundt i Brussels gater samtidig som du får servert en seks- eller syvretters. Menyene er komponert av kokker fra flere av byens beste restauranter med sjefskokk på Michelinrestauranten Comme chez Soi i spissen, så her er du garantert en god matopplevelse litt utenom det vanlige. Toget har avgang hver dag unntatt mandager. 

Ballekes 

Det er ikke bare svenskene som er glade i kjøttboller – kjøttkakens lillebror er også et fast innslag i det tradisjonelle belgiske kjøkken. Hos Ballekes serveres kjøttbollen stykkvis etter hvor sulten du er, akkompagnert av forskjellige sauser etter oppskrift fra kokkens bestemor. På menyen finner du også belgiske fries – nok en klassiker og et must å smake om du besøker Brussel. PS. Om du kun har lyst på belgiske fries på farten er blant annet Maison Antoine og Frit Flagey andre gode alternativ. 

Delirium Café

Ingen Brusseltur er komplett før du har smakt belgisk øl. Og da er Delirium Café et godt utgangspunkt – her finner du nemlig over 2000 ulike ølsorter. Det er så mange at baren holder Guinnes-rekorden i antall ølsorter, så her vil nok enhver ølhund finne sin favoritt. Velg blant trappistøl, fruktøl eller belgisk hveteøl, eller gå for en mer spenstig variant som sjokoladeøl, kokosøl eller en tilsmakt pepperkake eller banan. Besøker du baren på en torsdag får du livemusikk med på kjøpet. Du finner ølparadiset tre minutters gange fra Grand Place. 

Bar Arthur Orlans

Om ikke øl er helt din greie, byr Brussel også på cocktailbarer av beste sort. Hos Bar Arthur Orlans, som ligger i Dansaert-kvarteret, får du servert håndlagde drinker skreddersydd etter ditt ønske. Cocktailbaren ligger i en en gammel skredderbutikk, og gir deg et nostalgisk tilbakeblikk til barokkens tidsalder med mønstrete tapet, skinnsofaer og gammeldags nips. PS. For å komme må du ringe på dørklokken. 

MOK Specialty Coffee Roastery & Bar

Om du blir fysen på en kopp kaffe kan du vende snuta mot kaffebaren MOK, som sies å ha blant byens beste kaffe. Faktisk har grunnleggeren blitt belgisk baristamester to ganger, og kafeen har blitt kåret til nest beste brenneri i Europa og Midtøsten i kategorien spesialkaffe. På menyen finner du både kafeens egen håndbryggede kaffe, filterkaffe og espresso, alle brent med kvalitetsbønner som kommer fra bønder som sikrer bærekraftig og økologisk produksjon. Kafeen serverer også vegetarisk frokost og lunsj, samt nybakte kaker og søtsaker. 

Oppdag byen på to hjul 

Sykkel er en fin måte å oppdage Brussel på – spesielt om dere ønsker å komme dere litt bort fra turistgryta og oppleve de skjulte perlene! Et dagspass for bysykkelen Villo! koster under 2 euro, mens el-syklene fra Billy Bike enkelt låses opp med en app på mobilen og kan plukkes opp og parkeres hvor som helst i byen. Om dere har lyst til å få med dere byens høydepunkter på guidet sykkeltur arrangerer blant annet  Groovy Brussels en 3,5 timers tur som tar dere til blant annet Grand Place, Manneken Pis, Atomium og Cinquantenaire-parken. Underveis blir det også stopp for påfyll av belgisk tradisjonsmat, nemlig fries og øl hos velkjente Maison Antoine. Sjekk også ut Pro Velo for turer og sykkelutleie i Brussel. 

Brussels Beer Bus 

Lyst til å se byens historiske og kulturelle høydepunkt i en ambulanse fra andre verdenskrig? Eller leie deres private vintage buss med guide som tar dere rundt i byen – samtidig som dere får smake på Belgias gull? Brussels Beer Bus har flere ulike turer som passer for grupper fra 1-100 personer, inkludert både guide og ølsmaking. Så fest setebeltet og gjør dere klar for rullende moro! 

Tips! Visit Brussels har en fin oversikt over flere øl– og sjokoladeturer i Brussel. 

Lag deres egen sjokolade

Om dere ikke får nok av belgisk sjokolade og kunne ønske dere kunne lage den selv, bør dere melde dere på sjokoladekurset til The Belgian Chocolate Makers. De arrangerer workshops daglig, der dere blant annet får lære hvorfor belgisk sjokolade er så kjent og smake den «nye» sjokoladen Ruby. Den rosa sjokoladen er en utfordrer til de tre variantene vi kjenner fra før – nemlig mørk, lys og hvit – og er skapt av Barry Callebaut. Dere får også lage deres egen sjokolade og trøfler, og selvfølgelig får dere ta med dere det dere lager hjem! 

Tips! Lyst til å lære å lage belgiske vafler i stedet? Sjekk ut Viatours, som har flere alternativer. 

På sporet av tegneserieheltene

Det er ikke bare i bokhyllene og på museer dere finner tegneseriefigurer i Brussel, her finnes de nærmest overalt – i form av street art på byens vegger og gatehjørner. Blir dere med Bravo Discovery på privat guidet tur, som tilpasser turen etter deres ønsker, får dere både se og lære mer om flere av tegneserieverdens største helter. Tur kan bookes daglig. 

Ølfestival

Om dere virkelig vil få en smak av den belgiske ølkulturen bør dere få med dere en av de mange ølfestivalene som arrangeres i byen. Under ølfestivalen Belgian Beer Weekend, som går av stabelen på Grand Place i september, kan dere smake på over 400 forskjellige øl fra noen av Belgias beste bryggerier. Festivalen sparkes i gang med en feiring av bryggernes skytshelgen og velsignelse av ølet i katedralen, før både et opptog av historiske bryggerivogner og ulike musikkopplevelser står på programmet. Sjekk også ut ølfestivalen BXL Beer Fest som arrangeres i august. 

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.