Biltur i Hardanger: Se Norge på sitt vakreste

En av verdens lengste fjorder byr på alt fra isbrevandring til sidersafari, fjordcruise og sjokoladesmaking. Her er fem flotte stoppesteder på bilturen.

Et menneske sitter ytterst på Trolltunga og nyter utsikten

Hardanger er et av Norges mest populære reisemål, med attraksjoner som Folgefonna, Vøringsfossen og Trolltunga på repertoaret. I tillegg til vakre fosser, isbreer og utsiktspunkter, kan Hardanger skilte med over 600 000 frukttrær som blomstrer om våren. Langs fjorden finner du alt fra søte kafeer til isbarer, siderprodusenter, ølbryggerier og restauranter. Og skulle du få lyst til å spenne på deg skiene, så er Fonna skisenter åpent hele sommeren. Den nasjonale turistveien i Hardanger gjør det enkelt å besøke området med bil, og det finnes utallige steder å utforske langs fjorden. 

Her er fem stoppesteder på veien: 

Yrende liv i Norheimsund

Kun en times kjøretur fra Bergen, ligger idylliske Norheimsund. Her finner du et yrende liv sommerstid, med gjestehavn, strandpromenade og flere steder å spise og drikke. Havnelangs ligger ærverdige Thon Hotel Sandven, som har huset turister siden 1857. Fra hotellet tar det 30 minutter å gå til Steinsdalsfossen, som er kjent for å kunne sees «innenfra». Her kan du gå tørrskodd bak fossen, noe som gir en flott utsikt. Det går i tillegg mange organiserte båtturer fra gjestehavna, som tar deg til Fyksesund, der det er mulig å se havørn.

Isbrevandring over Folgefonna

Sør for Norheimsund finner du Folgefonna, Norges tredje største isbre på fastlandet. Å gå over Folgefonna er en opplevelse for store og små, og det finnes en rekke turoperatører i området som sørger for at dere kommer trygt frem. Sjekk ut Folgefonna Glacier Hike og Folgefonni Breførarlag. Det er også mulig å stå på ski på Folgefonna om sommeren – i shorts! Skisenteret Fonna er et av Europas fremste sommerskisentre, med skiheis og alpinløyper for familien. Folgefonna ligger bare 15 kilometer fra kulturbyen Odda, der du blant annet finner Sentralbadet litteraturhus.

Fjelltur til Trolltunga

Lenger inn i Sørfjorden venter berømte Trolltunga. Fjellutspringet «henger» 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal, og byr på en av Hardangers flotteste utsikter. Fotturen tar cirka 5-6 timer én vei, og er på 23 kilometer. Rikelig med mat og drikke, riktig turtøy og førstehjelpsutstyr er viktig. Mange begynner turen fra Skjeggedal, via Mågelitopp. Fjord Tours tilbyr også guidet tur langs Via Ferrata. Trolltunga nås først når snøen har smeltet, vanligvis i midten av juni til midten av september. Unngå å gå til Trolltunga når det er sterk vind og nedbør.

Fossefall og søte fristelser i Eidfjord

Vøringsfossen er en av Hardangers største attraksjoner, med et fall på hele 182 meter. For å komme til Vøringsfossen, kjører du gjennom Måbødalen, også kjent som Norges svar på Grand Canyon. Den skrekkinngytende gangbrua over fossen gjør opplevelsen komplett. Eidfjord sentrum er også vel verdt et besøk, spesielt for deg med sans for søte fristelser. Fjåk er en liten sjokoladefabrikk, som lager alt fra bunnen av, til og med sine egne kakaobønner. Sjekk også ut Dolcevidda for ekte italiensk is med en norsk tvist. Hvis du er ute etter en bedre middag, bør du ta turen til den hyggelige restauranten Sjel & Gane, som holder til i et 300-år gammelt øltapperi.

Sidersmaking langs Hardangerfjorden

Hardanger er eplenes hjemby, og den norske siderens arnested. «Sider fra Hardanger» er en beskyttet geografisk betegnelse, akkurat som «Champagne» i Frankrike, og Hardanger feirer sideren sin ved flere anledninger gjennom året. Hardanger Internasjonale Siderfest foregår om våren, mens siderfestivalen i Øystese går av stabelen i oktober. Det finnes en rekke siderprodusenter over hele Hardanger, og flere tilbyr guidede turer året rundt. Sjekk for eksempel ut De Historiske eller Taste Hardanger.

Relatert innhold

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.