Ting å gjøre i Lofoten

Gå fjelltur i midnattssol eller opplev Lofoten fra hesteryggen. Lofoten byr på uforglemmelige naturopplevelser. Vi har samlet våre beste tips til opplevelser og aktiviteter du kan gjøre når du er på besøk.

Mat og drikke

Besøk Henningsvær – Norges eldste fiskevær

Henningsvær ligger ca. 30 minutter biltur fra Svolvær, og er et av Norges eldste fiskevær. Tettstedet ligger helt ytterst i havgapet og er omkranset av høye fjell og vakker natur. Her finner du sjarmerende trange gater, små lokale butikker, koselige spisesteder og en havn full av fiskebåter. Henningsvær er også kjent for sin gode fiskesuppe og deilige kanelboller.

Anitas Sjømat på Sakrisøy

Vil du smake verdens beste fiskeburger, må du ta turen til Anitas Sjømat på Sakrisøy. Burgeren er toppet med reker og laks, og kan nytes i sjømatbaren til fantastisk utsikt i lune og varme omgivelser. Anitas Sjømat tilbyr også et stort utvalg av lokalprodusert sjømat – alt fra tørrfisk, klippfisk, røkelaks og kaviar – som du kan kjøpe med deg hjem.

Museum og attraksjoner

Kunst i Lofoten

Med gallerier, kunstutstillinger og håndverksbutikker på hvert nes, er Lofoten et skattekammer for kunstinteresserte. Den storslåtte naturen har lenge vært en stor inspirasjon for kunstnere og håndverkere verden over. Det sies at Lofoten er et av stedene i Norge med flest kunstnere per innbygger, noe som gjenspeiler seg i stedets mange gallerier, verksteder og utsalg. Mange av disse er åpne for publikum og det er ikke uvanlig at du får møte kunstneren selv. Velg deg ut et galleri du vil besøke eller bruk dagen til å besøke flere ulike gallerier, kunstutstillinger og verksteder. Hva med å besøke Kaviar Factory i Henningsvær, eller kanskje Galleri Lofoten, Nordnorsk Kunstnersenter eller Galleri Dagfinn Bakke kunne vært noe for deg?

Vikingmuseet

På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø. Her finner du verdens største Langhus fra vikingtiden. Langhuset var gjemt og glemt i mer enn 1000 år, helt til en bonde ved en tilfeldighet fant vakre glasskår og sjelden keramikk i plogfurene bak traktorene i 1981. Siden den tid har langhuset blitt rekonstruert i full størrelse, og er i dag åpent for alle som ønsker å se håndverk, utsmykninger og arkitektur fra vikingtiden.

Gårdsbesøk

Osteproduksjonen i Lofoten er verdenskjent og flere av ostene har vært på pallen i Oste-VM. Vil du oppleve osteproduksjon på nært hold, er Aalan Gård og Lofoten Gårdsysteri flotte alternativer. På Aalan Gård finner du blant annet et mangfoldig gårdsbruk med osteproduksjon, urtehage og forskjellige dyr. Du kan også kjøpe produktene i gårdskafeen, samt spise her på sommeren. Lofoten Gårdsysteri driver økologisk og ligger vakkert til under et lofotfjell. Gården tar imot gjester som vil kjøpe ost, pølse og kjekjøtt.

Fjellturer

Topptur på ski

Fjellene i Lofoten er et yndet mål for skientusiaster – og det med god grunn. Utsikten fra toppene og nedkjøringene er fantastiske, og du kan mange steder neste stå på ski ned til vannkanten. Fjellene i Lofoten er heller ikke de høyeste, og passer derfor perfekt for både nybegynnere og mer erfarne skikjørere. Vi anbefaler likevel å bruke guider som kjenner til forholdene og vet hvor man kan ferdes på en trygg og sikker måte.

Fjellturer på sommeren

Lofoten er et eldorado for deg som liker å gå i fjellet. Utsikten er fantastisk, og fjelltoppene ligger på rekke og rad – den ene finere enn den andre. En fjelltur i Lofoten går stort sett fra havoverflaten og «rett opp». Mange turer er ikke lange i form av kilometer, men det tar de igjen i bratthet. I nærheten av Svolvær er det flere turer i gangavstand fra Thon Hotel Svolvær og Thon Hotel Lofoten.

Sherpatrappa i Svolvær

Sherpatrappa ble ferdig høsten 2019 og har blitt veldig populær både blant byens befolkning og turister. Trappen er bygget fint inn i fjellsiden, rett bak kirkegården i Svolvær. På toppen av trappa blir man belønnet med en flott utsikt over Svolvær.

Djevelporten og Fløya (590 moh.)

Vil man gå en lenger tur enn til toppen av sherpatrappa, kan man fortsette på stien over heia mot Djevelporten og fjellet Fløya. Djevelporten er stor steinblokk som er kilt fast mellom fjell på hver side. Fra Djevelporten kan man fortsette videre opp til «Fløya». På toppen av denne fjellryggen har du 365 graders utsikt så langt øyet kan se.

Skrovafjellet (258 moh.)

Fra Svolvær går det ferge til øya Skrova. Skrova ligger midt i Vestfjorden og er et sjarmerende lite samfunn og absolutt verdt et besøk. Her finner du noen av de fineste hvite strendene og fra Skrovafjellet, eneste fjelltoppen på øya, er utsikten fantastisk. Fergeturen fra Svolvær tar ca. 30 minutter.

Med bil har man lett tilgang til flotte fjellturer i hele øyriket. Her er noen av Lofotens klassikere:

Festvågtind (541 moh.)

Turen opp til Festvågtind starter et lite stykke før man kjører over den første broen til Henningsvær. En bratt og luftig tur, med flott utsikt over Henningsvær og vestover.

Mannen (499 moh.)

Mannen ligger rett ved Hauklandstranda som er kåret til Europas fineste strand av Lonely Planet. Turen er til tider bratt og litt eksponert, men det er en av Lofotens mest populære turer, så det er tydelig sti hele veien opp. Utsikten er fantastisk som et vakkert postkort med grønt vann, hvite strender og fjell.

Ryten (543 moh.)

Ryten er en av de mest besøkte toppene i Lofoten og kan nås fra flere utgangspunkt – enten ved å gå over til Kvalvika og så fra stranda i Kvalvika videre opp til toppen. Du kan også begynne i Indresand, et lite stykke etter Fredvangbruene. Utsikten fra toppen av Ryten er spektakulær med utsyn over Kvalvika, åpent hav og spisse fjell.

Reinebringen (448 moh.)

Reinebringen har den mest ikoniske og fotograferte utsikten i Lofoten, og den toppen alle drømmer om å stå på når de er på besøk. Opp til Reinebringen er det bygd en flott sherpatrapp med ca. 1600 trappetrinn. Fra toppen er utsikten magisk over Reinefjorden, Reine og videre utover fjell og hav så langt du kan se. Trappen går opp på «baksiden» av fjellet, men du parkerer i Reine.

Aktiviteter på vann

Kajakkpadling

Et par minutters spasertur fra våre hoteller, langs kaipromenaden i Svolvær sentrum, kan du bli med på en uforglemmelig padletur. Fra vannet får du virkelig sett den flotte naturen Lofoten har å by på. Nyt den friske luften, mens du padler deg dit du vil.

Ribsafari

Er du glad i fart og spenning, bør du ta en tur ut med rib. Se den majestetiske Trollfjorden, hvalfangerøya Skrova og de mange kritthvite strendene i området rundt Svolvær. Er du heldig, kan det hende du ser en havørn på nært hold. 

Surfing

Strendene i Lofoten har lenge vært en favoritt blant profesjonelle surfere så vel som nybegynnere. De mest populære strendene finner du på Unstad og Flakstad, omringet av kjente fjelltopper. Er du nybegynner kan det være lurt å besøke strendene i sommerhalvåret, da midnattssolen gjør dagene lengre. Her kan du leie både utstyr og få opplæringen du trenger. For mer erfarne surfere er perioden fra august til november den beste tiden å surfe på. 

Skreifiske

Fiske er en viktig del av historien i Lofoten og et absolutt must å få med seg dersom du er i Svolvær. Byen tilbyr en rekke organiserte fisketurer, og på Thon Hotel Svolvær har du mulighet til å fiske din egen fisk, samt lære deg hvordan du sløyer og filetere dagens fangst på hotellets eget fiskebruk. Som om ikke det er nok, kan du velge om fisken skal vakuumpakkes, fryses og tas med hjem eller tilberedes der og da. Hotellet tilbyr da kokkekurs hvor du selv tilbereder maten.

Aktiviteter på land

Se Lofoten fra hesteryggen

Ri langs kritthvite strender og nyt den vakre naturen fra hesteryggen. Hov Gård på Gimsøy, som ligger ca. 45 minutter med bil fra Svolvær, tilbyr rideturer i Lofoten hele året – enten du vil ri under midnattssol på sommeren eller nordlys om vinteren. Hva med å oppleve Lofoten på Islandshest, eller kanskje en heldagstur til Vinjedalen høres mer fristende ut? På Hov Gård tilpasser de både hest og tur etter dine ferdigheter.

Spill golf i midnattssol

Vil du spille golf med fritt utsyn mot nord og midnattssola? På Lofoten Links på Gimsøy kan du gjøre nettopp det. Banen er tidligere omtalt av New York Times og er kåret til å være en av de beste golfbanene i verden. Her blir havet brukt som vannhinder, mens sandstrendene fungerer som naturlige sandbunkere. På grunn av midnattssolen er banen døgnåpen fra midten av mai til slutten av juli. Som en bonus er golfbanen et av de beste stedene å oppleve nordlyset i slutten av august.

Nordlyssafari

Lofoten ligger under nordlysovalen og her kan man være heldig å se nordlyset selv ved veldig lav aktivitet. Nordlyssesongen i Lofoten er fra slutten av august til midten av april. I denne perioden vil du på klare, fine kvelder og netter se nordlyset i Lofoten. Bor du på et av våre hoteller i Svolvær vil du kunne se nordlyset fra rommene, selv om det er enklere å se nordlyset om man er på steder med mindre lysforurensing enn det for eksempel er i Svolvær sentrum.

Gimsøya og Laukvika er steder i nærheten av Svolvær hvor det er lite lysforurensning og ingen fjell som blokkerer for utsikten. Dette er gode utgangspunkt for å se det magiske lyset danse over himmelen.

Opplev midnattssol

Lofoten har midnattssol fra slutten av mai til slutten av juli. Vil du oppleve midnattssol, må du befinne deg på yttersiden av Lofoten. Her kan du se solkula nærme seg havoverflaten – uten å forsvinne – for så å stige opp igjen. Det finnes mange fine steder på yttersiden av Lofoten hvor man kan oppleve dette, både strender og fjelltopper. Fra Svolvær er Gimsøya, Brenna, Laukvika og Delp de nærmeste stedene å kjøre til.

Gruppeaktiviteter

Natursafari

Er dere glad i fart og spenning bør dere bli med på en ribtur gjennom majestetiske Trollfjorden. Kjenn sjøsprøyten i ansiktet og få mulighet til å se havørn på nært hold. En slik tur tar omtrent 2 timer og kan bookes på xxlofoten.no.

Kajakkpadling

Et par minutters spasertur fra våre hoteller, langs kaipromenaden i Svolvær sentrum, kan du bli med på en uforglemmelig padletur med xxlofoten. Fra vannet får dere virkelig sett den flotte naturen Lofoten har å by på. Nyt den friske luften, mens dere padler dere dit dere vil.

Som nybegynner er man også velkommen til å ta årene fatt. Turen er tilpasset ferdighetsnivå, og all nødvendig instruksjon og utstyr blir gitt før turen starter. 

Skreifiske

Fiske er en viktig del av historien i Lofoten og et absolutt must å få med seg dersom du er i Svolvær. Byen tilbyr en rekke organiserte fisketurer for grupper, og på Thon Hotel Svolvær har du mulighet til å fiske din egen fisk, samt lære deg hvordan du sløyer og filetere dagens fangst på hotellets eget fiskebruk. Som om ikke det er nok, kan du velge om fisken skal vakuumpakkes, fryses og tas med hjem eller tilberedes der og da. Hotellet tilbyr da kokkekurs hvor du selv tilbereder maten.

Se nordlyset danse

Har du aldri sett nordlys før, er dette en opplevelse du vil huske resten av livet. Opplev nordlyset på tur med profesjonelle guider. På disse turene blir du fraktet fra Svolvær i bil på jakten etter nordlyset. Turer kan bookes via resepsjonen på hotellet.

VIL DU HA HJELP MED Å PLANLEGGE EN UFORGLEMMELIG TUR?

Når du bor på et av våre hoteller i Lofoten kan du kombinere oppholdet med en rekke uforglemmelige aktiviteter. Vi hjelper deg gjerne dersom du har spørsmål eller ønsker å arrangere turer. 

Ta kontakt med eller

Opplevelser i Lofoten

Relevante artikler

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.