Gå direkte til innhold
Et buffetbord hos Thon Hotels

Slik lager du hotellfrokost hjemme

Vi viser deg hvordan du kan dekke opp til en ekstraordinær frokost og gjenskape litt av hotellfølelsen på hjemmebane.

Vi i Thon Hotels er over snittet opptatt av frokost, og med et håp om at hjemmehelgene fortsatt skal være et deilig avbrekk fra hverdagen forteller vi deg nå hvordan du kan snekre sammen en ekstraordinær helgefrokost for å gjenskape litt av hotellfølelsen hjemme.

 

Forberedelser er nøkkelen

Noe av det beste med å bo på hotell, er at du kan stå opp til dekket bord. Så se til å gjøre alle de forberedelsene du kan kvelden i forveien.

Dekk bordet – og gjør deg ekstra flid. Finn fram det fineste serviset og bestikket du har, lys i flere fasonger og store tøyservietter. Dersom du ikke har tøyservietter kan fine kjøkkenhåndklær fungere like godt. Sett fram store tallerkener og små skåler, og spar gjerne en avis som kan ligge klar å vente på deg.

Gjør også klart det du kan av mat og drikke. Svelerøre, smoothie, chiagrøt og skagenrøre er eksempler på ting som med fordel kan lages kvelden i forveien.

Stemningstips!

Sett på en passende spilleliste i bakgrunnen for å sette stemningen. Prøv for eksempel «Jazzy Morning» på Spotify eller albumet «Raconte-Moi» av Stacey Kent.

 

Hemmeligheten bak en ekte hotellfrokost

Hva er det ellers som kjennetegner den høyt elskede hotellfrokosten?

Det er i stor grad utvalget! Bufféer som bugner over av godsaker, kombinasjonen av varm og kald mat, og deilig drikke i ulike former og farger. Og for ikke å snakke om søtsakene! Det å tillate seg en dessertrunde etter at den vanlige frokosten er fortært, er en herlig luksus når du bor på hotell.

Du kan selvfølgelig ikke diske opp en like stor buffé på hjemmebane – men du kan gjøre det i mindre skala. Så lenge du sørger for et litt større utvalg enn ellers og inkluderer noen luksuriøse innslag, skal du se at dette blir bra.

Kaffetips!

På våre hoteller serverer vi alltid økologisk traktekaffe. Se hva du finner på butikken – vi er for eksempel glade i «Green World» sin variant.

 

Sett farge på frokostbordet

Hemmeligheten bak en god hotellfrokost er å strekke seg litt lenger, og overraske med noe litt utenom det vanlige. Her er noen forslag til komponenter som skaper hotellfølelsen på frokostbordet: 

  • Nytraktet kaffe eller rykende varm te i favorittkoppen.
  • Noe kaldt og friskt å drikke – som en smoothie eller juice. Tilby gjerne å servere det i et stettglass med isbiter.
  • Ferskt brød eller nystekte rundstykker hever enhver frokost - men også ristet brød kan sette prikken over i-en.
  • En god røre eller salat som egner seg som pålegg – for eksempel skagenrøre eller tunfisksalat.
  • En ekstra god ost med mye smak.
  • Et mykt og godt smør – gjerne en smaksatt variant.
  • Egg slik dere liker dem – gjerne supplert av bacon.
  • Fersk frukt og fargerike bær –som druer, jordbær, melon eller bringebær.
  • Oppskårede grønnsaker som tomat, agurk og paprika er godt for helsa. Du kan også steke opp poteter og sopp, eller bake rotgrønnsaker i ovnen dersom du vil teste noe nytt!
  • En deilig yoghurt – eller kanskje en sunn grøt?
  • Spekeskinke eller røkelaks er godt som pålegg!
  • En varmrett løfter inntrykket betraktelig. Hva med sveler, pannekaker eller kyllingkjøttboller?
  • Noe søtt til å runde av med, som ost og syltetøy, croissanter eller fruktkompott.

Serveringstips!

Dandér pålegg og tilbehør på fine anretningsfat, og servér gjerne noe av maten i porsjonsskåler. Et eksempel kan være å legge chiagrøt med pasjonsfrukt klart i et Norgesglass. Ta på deg vertskapsrollen ved å skjenke kaffe, tilby ulike drikker og pynte bordet med en frisk bukett.

Oppskrifter

Nedenfor gir vi deg våre egne oppskrifter på noen av favorittene fra frokostbufféen. Oppskriftene er så enkle at også barna kan ta ansvar for tilberedelsene!

sveler

Dette trenger du til fire personer:

  • 2 egg
  • 125 g sukker
  • 60 g smør
  • 5 dl kulturmelk
  • 375 g hvetemel
  • 1 ts natron

Slik gjør du:

  • Pisk egg og sukker til eggedosis
  • Smelt smør og bland det inn i eggedosisen
  • Ha i kulturmelken
  • Bland inn hvetemel (litt av gangen)
  • Tilsett natron og rør alt til en klumpfri røre
  • Stek svelene på begge sider i en stekepanne på middels varme
  • Server dem nystekte, gjerne med bær, syltetøy eller rømme
 

Eggerøre eller -muffins

For å få en annerledes vri på eggerøren under kan du helle eggerøren i silikonformer eller et muffinsbrett. Da får du supergode eggemuffins! Smør i så fall formene med litt olje, og topp gjerne muffinsene med ost, skinke og løk. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter.

Dette trenger du til to personer:

  • 2 egg
  • 2 ss helmelk
  • 1 ss creme fraiche
  • Salt og pepper
  • Litt smør til steking

Slik gjør du:

  • Pisk eggene godt sammen med salt og pepper med en gaffel
  • Visp inn melken
  • Sett en gryte eller panne på middels temperatur og ha i litt smør
  • Hell blandingen i gryta/panna når smøret er varmt. Rør kontinuerlig med en sleiv eller stekespade til den er ferdig (ca. 10 min.)
  • Tilsett creme fraiche helt til slutt
 

Mangosmoothie

Dette trenger du:

  • 500 g fryst mango
  • 1 halv banan
  • 4 dl appelsinjuice

Kjør alt i en blender til ønsket konsistens.

Tips!

Et godt alternativ eller supplement til juice eller smoothie, er smaksatt isvann. Smaksett med for eksempel sitron, agurk og rosmarin, jordbær og mynte eller appelsin og basilikum.

 

chiagrøt

Dette trenger du til fire personer:

  • 4 dl mandelmelk (eventuelt havremelk, kokosmelk e.l.)
  • 6 ss chiafrø
  • 1 pasjonsfrukt
  • Ristede kokosflak (ferske eller tørkede)

Slik gjør du:

  • Hell mandelmelk i et glass eller en liten bolle
  • Ha i chiafrø og rør godt
  • Dekk til med plastfolie og sett glasset/bollen i kjøleskapet i minst tre timer – gjerne over natten.
  • Topp grøten med pasjonsfrukt og kokosflak rett før servering
 

Olivensmør

Dette trenger du:

  • 50g saltet smør
  • 1 ss finhakkede kalamataoliven
  • 1 ts olivenolje

Slik gjør du:

  • Hakk oliven i biter
  • Pisk sammen med temperert smør og olivenolje til du får en luftig konsistens

Husk!

For å unngå matsvinn anbefaler vi at dere lager akkurat nok til at dere blir mette, eller sparer restene i kjøleskapet slik at dere slipper tilberedingen dagen etter. Bon appétit.

 

Relatert innhold