Gå direkte til innhold

Slik får du mest mulig ut av hotellfrokosten

Hvordan komponere en perfekt frokost når du har et hav av muligheter? Og når bør du helst ankomme frokostsalen for å få best mulig utvalg? Eksperten fra Thon Hotel Rosenkrantz gir deg sine beste frokostbuffé-tips!

– Vi vet at mange av gjestene våre bor her på grunn av den gode frokosten, sier Terje Christensen.

Han er Food & Beverage Manager på Thon Hotel Rosenkrantz – hotellet som kan smykke seg med utmerkelsen «Oslos beste hotellfrokost»

– Frokost er viktig for folk. Den har alt å si for hvordan resten av dagen blir – energinivået må opp, konstaterer Christensen.

– Frokosten betyr gjerne ekstra mye når man bor på hotell, ettersom det gir deg muligheten til å ta en pause fra den travle hverdagen, bruke god tid, og nyte annen mat enn det man vanligvis spiser.

LANG FARTSTID I BRANSJEN: Gjennom erfaring på steder som Hotel Continental og Bagatelle, ble Terje Christensen raskt overveldet av hvor gode råvarer Norge har å by på, og hvor godt han likte å jobbe med mennesker.

Det er vanskelig å ikke si seg enig. For det er få ting som slår det å kunne hoppe ut av senga og gli rett inn på en bugnende frokostbuffé, fylt til randen av alt ganen kan begjære.

Det er imidlertid fort gjort å bli litt perpleks når man har en hel haug av muligheter. Før du vet ordet av det har du plutselig lagt altfor mange komponenter på tallerkenen – som egentlig ikke passer sammen i det hele tatt.

For at du skal være godt rustet til å kunne starte dagen på aller beste vis neste gang du bor på et av våre mange Thon-hoteller, har vi fått Terje Christensen til å dele sine beste frokost-tips med deg!

BUGNENDE BUFFÉ:  Når det kryr av fristelser på frokostbufféen er det fort gjort å bli litt i villrede. Hvor i alle dager skal du starte? Vi har tipsene til hvordan du fikser biffen med glans! 

1. Finn det perfekte tidspunktet

Valget for når du skal innta frokosten avhenger naturligvis av timeplanen din, men hvis du har mulighet til å være fleksibel er det noen tidspunkter det kan være greit å merke seg.

– Det er viktig å presisere at utvalget av mat og drikke skal være det samme uansett når du kommer, ettersom vi fyller på bufféen kontinuerlig, forsikrer Christensen.  

– Men hvis du er ute etter fredfull stemning og minst mulig kø, er det størst sjanse for det den første halvtimen av frokosten på hverdager, og før klokken 10.00 i helgene.

2. Sett av god tid og få oversikt

Når du først har en herlig frokostbuffé fremfor deg, får du aller mest ut av den hvis du har godt med tid. Da kan du forsyne deg flere ganger og få smakt på mest mulig.

– Det lønner seg å gå en runde for å få et overblikk over hva som finnes på bufféen før du begynner å forsyne deg, tipser eksperten.

– Da gjør du det enklere for deg selv å sette sammen en velkomponert tallerken – i tillegg til at du kan forsikre deg om at du får smakt på alt det du har lyst på.

3. Start med det kalde

– Jeg vil alltid anbefale at man starter med de kalde alternativene på bufféen, sier Christensen.

Grunnen til det, er at de varme rettene bør spises med en gang. Hvis du blander kalde og varme elementer på tallerkenen, så rekker gjerne de varme tingene å kjølne før de havner i munnen.

– Tenk deg et speilegg, for eksempel. Det tar ikke mange minuttene før det har mistet idealtemperaturen sin.

Derfor er det lurt å først sette sammen en porsjon med kalde komponenter, før du går en runde til og fyller tallerkenen med varm mat. 

– Da er det også mindre sjanse for at du forsyner deg av mer mat enn du orker å spise, så dette er også en fin teknikk for å bidra til å redusere matsvinn i samme slengen, påpeker Christensen.

4. Ikke glem det du ikke ser

En ting mange kanskje ikke er klar over når det kommer til buffé-frokoster på hotell, er at du de fleste steder også har mulighet til å bestille retter utover de som står framme.

– Vi tilpasser etter gjestenes ønsker og behov, forteller Terje.

– Har du for eksempel lyst på en omelett med spinat eller en grøt med valgfri topping, er det bare å gi beskjed til personalet, så ordner vi det. Ved å lage slike retter «à la minute» får gjestene helt nylaget mat og akkurat de smakene de måtte ønske seg.

Det samme gjelder selvsagt også hvis du har behov for spesialkost grunnet allergier, medisinbruk eller lignende.

– Vi ønsker at alle gjestene skal få samme opplevelse, uavhengig av hvilke forutsetninger de har. Har du behov for spesielle tilpasninger, råder jeg deg til å gi beskjed i resepsjonen ved innsjekk, slik at vi kan være best mulig forberedt.

5. Få med deg det ferskeste

Det ferskeste er ofte det beste, og mens en del av tilbudet på frokostbufféen naturligvis må forberedes dagen før servering, er det enkelte ting som alltid tillages fra scratch like før frokostsalen åpner dørene. Og de bør du selvfølgelig ikke gå glipp av!

For frokostkokkene og servitørene har dagen nemlig startet lenge før morgengry, for å sikre deg den beste starten på dagen.

Terje Christensen kan fortelle at de på Rosenkrantz lager alle eggprodukter samme morgen. Energishotene presses også i gryningen. All frukt blir skåret opp like før servering, og alt brødet du finner på bufféen er helt fersk.

– I tillegg baker vi en fantastisk varm leverpostei hver morgen, og vi serverer også nystekt bacon rett fra kullgrillen.

6. Sørg for at du ikke mister maten din

Et klassisk scenario på en frokostbuffé er at man plutselig får lyst til å gå for å hente seg litt mer av noe eller fylle opp kaffekoppen. Og da hender det at servitørene har rukket å rydde bort tallerkenen din idet du kommer tilbake til bordet – selv om du ikke var ferdig med å spise. Hvordan unngår man at dette skjer?

Det er veldig enkelt, ifølge Christensen.

– Da legger du bestikket på servietten ved siden av tallerkenen før du forlater bordet. For hvis du legger bestikket i en skrå vinkel til høyre på tallerkenen, så signaliserer du til betjeningen at du er forsynt – og da risikerer du at maten din blir ryddet bort.

7. Prøv deg på nye smaker

Sist, men ikke minst, mener Terje Christensen at du får aller mest ut av hotellfrokosten hvis du våger å smake på noe nytt.

– Vi har alltid de klassiske smakene på bufféen vår, men liker også å utforske og være kreative med sesongens råvarer. Akkurat nå har vi for eksempel gravet laks med rødbete, reinsdyrskav, gravet kveite og mange spennende oster. Så når du er hos oss har du muligheten til å oppleve smakskombinasjoner du trolig ikke har prøvd før.

Menyforslag for frokostfantasten

Les Terje Christensen tips til en velkomponert treretters-frokost på et av våre mange Thon-hoteller.

1. Den kalde runden: Salat med skagenrøre

Start morgenen med en frisk liten salat. Bland sammen de grønsakene du foretrekker, og topp med skagenrøre. (Er du ingen stor skagenrøre-fan, kan du eventuelt bytte den ut med kylling eller sild.) Nytes best med et grovt rundstykke på siden og med en ferskpresset energishot til.

2. Den varme runden: Egg og bacon med venner

Egg og bacon er og blir en frokostfavoritt, og baconet som kokkene på Rosenkrantz steker på kullgrill bør definitivt smakes. Velg den type egg du foretrekker, og suppler med varme grønsaker og eventuelt litt bønner, kjøttboller og pølser om du er ekstra sulten. Den friske eplejuicen fra Egge gård smaker utmerket til!

3. Dessertrunden

Du finner et bredt utvalg av oster på bufféen, så her er det bare å plukke ut fra egen smak og toppe det hele med valgfritt tilbehør – som kjeks, syltetøy, svisker, melon eller druer.

Besøker du Rosenkrantz i høst, bør du se etter den varme Camenberten. Den smaker himmelsk med nøtter og litt honning! Og ifølge Christensen er boblevann ypperlig drikke til ost.

Bestill ditt neste opphold

Frokost er alltid inkludert på alle våre norske hoteller!

Se alle våre hoteller