Gå direkte til innhold
Fjellutsikt over Reine i Lofoten

Opplev det sørvestlige Nord-Norge med bil

Nord-Norge er den minst befolkede, men geografisk største, delen av landet vårt. Vi anbefaler derfor å beregne god tid på denne ruten, da du fra idylliske Brønnøysund i sør til den urbane byen Tromsø i nord vil legge bak deg omtrent 140 mil - og trolig ønske å stoppe rundt hver eneste sving.

Ruteforslag: Brønnøysund - BodøLofotenAndenesHarstadNarvik - Tromsø

Ruteforslaget omfatter de sørvestlige delene av Nord-Norge, og snor seg fra Brønnøysund i sør til Tromsø i nord. Forbered deg på råe naturopplevelser i et variert klima, og en utsikt som tar pusten fra deg. Området du vil dras igjennom er spesielt kjent for høye fjell kombinert med urbane bymiljøer, fantastiske panoramautsikter og et rått kystlandskap. Aktivitetene langs veien kan tilpasses til både årstid og klima, så mulighetene for spennende opplevelser er uendelige.

Dette bør du få med deg langs ruten

Brønnøysund — kystbyen midt i Norge

Vi anbefaler at du starter eller avslutter turen i Brønnøysund. Byen ligger på Helgelandskysten i Nordland, og man kan fly hit direkte med Widerøe eller kjøre via Kystriksveien. Du kan også utnytte at byen er et av stoppestedene til Hurtigruten. Når du er innom anbefaler vi å besøke Torghatten, Himmelblå-øya Ylvingen og øykommunen Vega - den tidligste påviste bosetningen i Nord-Norge. 

Overnatt på et av våre to hoteller eller leilighetskompleks i Brønnøysund – beliggende enten i sentrum, på øya Torget eller ved flyplassen.

En smak av Kystriksveien og Helgelandskysten

Fra Brønnøysund er det omtrent syv timer med bil til Bodø – en strekning som byr på mye vakker natur og spennende opplevelser for store og små. Vi anbefaler derfor at dere legger inn en eller to overnattinger på denne strekningen.

Fjell- og isbrevandring

Vandring i fjellkjeden «De Syv Søstre» ved Sandnessjøen er et av de mest populære turmålene på Helgelandskysten, og et absolutt must om du kjører forbi. Dersom du ikke lider av høydeskrekk bør du også legge turen om Dønnamannen, et fjell på øya Dønna, lett tilgjengelig fra Sandnessjøen med ferje. Videre er brevandring og rappellering på Norges nest største isbre, Svartisen, en av de store attraksjonene langs Kystriksveien. Ved Glomfjellet, på vei nordover, kan du i tillegg stoppe innom Fykantrappene — 1129 trinn og Europas best bevarte utendørs tretrapp — rett opp langs fjellsiden.

Psst! Husk at det kan smake ekstra godt med et hotellopphold etter en natt eller to i telt. Allemannsretten gjør at du kan sette opp telt eller sove under stjernene hvor som helst i utmark, så lenge du er minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte.

 

FJELLKJEDE: Fjellkjeden De Syv Søstre ved Sandnessjøen er et av de mest populære turmålene på Helgelandskysten. FOTO: visithelgeland.com / Sigrid Haarberg

Bodø — mer enn bare et stoppested

Bodø er en by som byr på alt fra spektakulære naturopplevelser til et urbant byliv og en rekke kulturopplevelser. Her kan du ta på deg fjellskoene og nyte en slående vakker utsikt fra fjellet, ellerpusse finskoene og se på fjellet fra en skjermet skybar. Thon Hotel Nordlys ligger rett ved småbåthavnen og moloen i Bodø. Hotellet har en flott utsikt, med utsyn til både Lofotveggen og Hurtigruta, som seiler forbi rett ved hotellet.

Rett utenfor byen finner du verdensattraksjonen Saltstraumen - verdens sterkeste tidevannsstrøm. Hvis du er i Bodø anbefaler vi å oppleve et av verdens underverker på nært hold, enten som tilskuer på land eller med lokalkjent båtguide. Dersom du er nysgjerrig på hvor det er best å se midnattssola mellom 4. juni og 8. juli, fenomenet som forfører oss alle og hvor du kan vandre barbeint over kritthvit sand og varmt svaberg hele natten, så anbefaler lokalbefolkningen å kjøre langs nordkysten fra Bodø. Her ligger hvite sandstrender som perler på en snor.

Lyst på flere tips? Finn inspirasjon til flere ting å oppleve i området på visitbodo.com her.

 

SALTSTRAUMEN: Kun 3 mil utenfor Bodø sentrum kan du oppleve verdens sterkeste malstrøm — et naturfenomen som har begeistret i en årrekke.

Lofoten — norgesperlen på alles lepper

Øyområdet i Nordland er både fantastisk vakkert, dramatisk og unikt, og her står naturopplevelsene i kø. Turister fra hele verden reiser hit for å nyte den spektakulære og storslåtte naturen som forandrer seg sammen med årstidene. Været er skiftende, og naturopplevelsene er mange med nordlys om vinteren, midnattssol om sommeren, bratte fjell og nydelig havutsikt.

Lofoten byr på aktiviteter som fjellturer, toppturer, havfiske, sykling, klatring, båtturer, RIB-turer og kajakkpadling bare et steinkast unna Thon Hotel Lofoten. Hotellet ligger idyllisk til på havnen i Svolvær, midt i hjertet av Lofoten. Du kan gå tørrskodd fra hurtigruten til hotellet, og det er gangavstand til alle attraksjonene i Svolvær.

Se vårt hotell i Svolvær i Lofoten, eller finn flere eksempler på aktiviteter i området.

Kystperlen Andenes — stedet for hvalsafari

Naturskjønne Andenes ligger på Andøya, lengst nord i Vesterålen. Øya byr på fantastisk natur, uforglemmelige hvalopplevelser, havfiske og -padling, fjell- og sykkelturer samt kritthvite sandstrender. Takket være det næringsrike havet utenfor øya er det 95% sjanse for å skimte hvalen året rundt.

Visste du at Andøy er det eneste stedet i fastlands-Norge hvor det er gjort funn av kull og fossiler fra dinosaurer? Eller at Forfjorddalen i Andøy kommune innehar noen av de eldste furutrærne i Skandinavia? Les mer om Andøy og dyrelivet der på visitandoy.info.

Trenger du overnatting?

Thon Hotel Andrikken er nylig renovert, og ligger sentralt plassert i Andenes på Andøya.

Harstad — gourmetbyen i nord

Harstad ligger midt i Nord-Norge, og er strategisk plassert for å oppleve nærliggende regioner som Senja, Lofoten, Tromsø og Vesterålen. Regionen kan by på et tilgjengelig og mektig fjellandskap på alle kanter, en storslagen utsikt og en rik skjærgård. Dette muliggjør både krevende fjellvandring og sykling langs skjærgården, samt fugletitting, kajakkpadling, fisking og bading i både hav- og fjellvann under en sol som varmer døgnet rundt.

Grunnet midnattssolen er byen preget av lange, lyse dager og netter som gjør det om til en perfekt destinasjon for å få mest ut av dine sommeraktiviteter. Dersom du er på utkikk etter kulturelle opplevelser kan du blant annet besøke den majestetiske skjærgården, Adolfkanonen eller Trondenes kirke.

Tips! På Aunfjellet ligger en liten topp ved navn Keipen, >som er et populært turmål både sommer og vinter. Det beste startstedet for en tur til Keipen er ved den store parkeringsplassen oppe på Aunfjellet. Å komme til toppen krever en forholdsvis enkel fottur, og gir fantastisk utsikt på toppen.

Narvik — det mektige fjellriket

Narvik er kjent for byens moderne utvikling, og den vakre naturen som omkranser bybildet. La deg begeistre av fjellto