Gå direkte til innhold

Brunt smør: Kokkens favoritt

Vet du hvorfor kokker elsker brunt smør? Det gjør du snart! Lær deg hvordan du kan lage og bruke brunt smør for enkelt å heve nivået på matlagingen din. Vi garanterer at det er godt på nesten alt.

– Vi kokker elsker brunt smør!

Her viser Filip Bendi, Kokk og Kreativ utvikler hos Thon Hotels, deg hvordan du lager det, og hvordan det enkelt kan heve nivået på matlagingen din.

– Grunnen til at vi elsker det fordi det er godt på nesten alt du kan tenke deg. Vi bruker det som topping, som saus og til baking, forteller han.

Filip anbefaler at du har et termometer tilgjengelig til prosessen, slik at du har full kontroll underveis.

Første tips fra kokken!
Ta vare på melkeproteinene. De kan for eksempel brukes i hjemmelaget vaniljeiskrem, og smaker helt nydelig.

 
 

Ingredienser

  • Ønsket mengde meierismør med salt

Fremgangsmåte

  1. Legg smøret i en egnet kasserolle, og ha den over medium varme.
  2. Når smøret har smeltet kan du skru opp eller ned varmen ettersom hvor fort du selv ønsker at prosessen skal gå.
  3. Bruk en visp til å røre i smøret med jevne mellomrom, slik at det ikke blir brent.
  4. Når smøret når minimum 160 grader kan du sile det over i en kald kjele. Smøret kan varmes til maksimalt 180 grader, og vil da få en dypere karamellisering. Varmere enn dette vil det bli brent.
 
 

Andre tips fra kokken!
Hvis du kjøler ned smøret, og deretter lar det stå romtemperert i et par timer, kan du piske det opp. Da får du et deilig, pisket brunt smør som du kan både sette på middagsbordet eller ha på brødskiva eller vaflene. Det er ekstremt godt!

Flere oppskrifter

Relatert innhold