Gå direkte til innhold
Den fantastiske Atlanterhavsveien sett ovenifra

Reiseguide for Atlanterhavsveien

Kjør Atlanterhavsveien i sommer og opplev kontrastene mellom vill vestlandsnatur og presis ingeniørkunst. Ta turen ut til havgapet og se selv hvorfor engelske The Guardian mener denne veien mellom Kristiansund og Molde er verdens vakreste biltur.

Atlanterhavsveien snor seg over Hustadvika ved hjelp av holmer og skjær, forbundet med lave broer. Veien utsettes for noe av det råeste været verden har å by på. Sammen skaper kombinasjonen av ingeniørkunst og den ville naturen en biltur du sent vil glemme.

Kjøreturen ute i havgapet byr på storslagne panoramaer og en mulighet til å føle seg litt liten i møte med moder natur. Det er mange skip og sjømenn som har møtt sin skjebne på skjærene i dette området. Ikke minst har det vært mange minnerike turer for både store og små over Atlanterhavsveien som først åpent i 1989. 

Dette bør du få med deg langs Atlanterhavsveien

Den opprinnelige veien er bare 8,3 kilometer lang, og tar ikke mer enn 2-3 timer å kjøre. Det hele avhenger av hvor mange stopp du ønsker å ta langs veien.

Det er også mulig å oppleve turen langs Atlanterhavsveien fra sykkelsetet, og turen ble i 2010 kåret til Norges flotteste sykkeltur av nettstedet ut.no. Til tross for å være et populært valg, anbefales ikke sykkelturen for familiereisende grunnet store deler del trafikk i høysesongen fra mai til september. 

Utsikt fra Atlanterhavsveien
FOTO: visitnorthwest.no

Eldhusøya

Det er flere rasteplasser å stoppe ved langs veien. Velplassert i havgapet ligger Eldhusøya, den største rasteplassen langs Atlanterhavsveien. Foruten en stor parkeringsplass, finner du et servicebygg med en kafé som byr på lokal mat laget fra bunnen, turistinformasjon og toaletter. Etter besøket kan du ta turen på utsiktsstien, en rist på pæler, som går rundt Eldhusøya. Her møter du på spektakulær utsikt - svevende over terrenget.

Askevågen

Ønsker du å komme så tett på den ville naturen som mulig under reisen over Atlanterhavsveien, er den arkitekttegnede utsiktsverandaen i Askevågen et obligatorisk stopp. Uansett hva værmeldingen måtte si kan du her se utover uberørt kystlandskap, hav og skjærgård, skjermet mot den rå naturen av et grønnfarget glass.

Håholmen

Kjører du Atlanterhavsveien kan du også ta båt til det verneverdige fiskeværet Håholmen, en godt skjermet perle med originale brygger, rorbuer og bakeri. Stedet har vært en havn, hjem og arbeidsplass for fiskere, handelsmenn og sjømenn siden 1500-tallet. Her kan du spise lokalmat ved bryggekanten, eller sitte inne i varmen på det gamle bakeriet som nå brukes som peisestue. 

Overnatting ved Atlanterhavsveien

De fleste bilturistene som tar turen over Atlanterhavsveien ønsker enten hotellovernatting i Molde eller i Kristiansund, og begge steder har Thon Hotels gode hoteller hvor dere kan hygge dere i vakre omgivelser.

Bryggekanten utenfor Thon Hotel Kristiansund
OVERNATTING PÅ VEIEN: Thon Hotel Kristiansund

Les også: Våre beste tips til opplevelser i Kristiansund

Utvid kjøreturen og få en full vestlandsopplevelse

Atlanterhavsveien er flott, og er du først i dette området bør du gripe sjansen til å oppleve enda mer av hva de nærliggende områdene har å by på. 

Sør-vest langs kysten, en halvtimes kjøretur fra enden av Atlanterhavsveien, finner du fiskeværet Bud, som en gang var det største handelsstedet mellom Bergen og Trondheim. Her kan du ta en matbit og smake på lokalfanget sjømat. Om man vil fiske selv er det mange rasteplasser og kyststier langs veien.

Ved Bud ligger også Ergan Kystfort og Krigshistorisk Museum. Kystfortet var en del av de tyske okkupasjonsstyrkenes forsvarsverk under 2. Verdenskrig og et interessant skue for historieinteresserte. Det finnes også flere steder å handle lokal mat og lokalt håndverk.

Atlanterhavsveien ligger kun en liten times kjøring fra Atlanterhavsveien. Fra Molde kan du kjøre en god dagsetappe inn til Trollstigen og videre ut igjen til Ålesund, hvor du finner mange attraksjoner. Blant annet dukker Jugendbyen i Ålesund stadig opp på kåringer av verdens vakreste byer, og den byen fortjener du å oppleve den når du først er på Nord-Vestlandet.

En av Ålesunds største attraksjoner er Aksla, og er vel verdt å få med seg. Herfra kan du nyte utsikten utover skjærgård, bysentrum og Sunnmørsalpene. For å komme deg opp til Aksla kan du enten gå de 418 trappetrinnene fra Byparken, eller alternativt kjøre bilveien Borgundveien/Fjelltunveien helt opp.

Utsikt over Ålesund fra Aksla
Foto høyre side: Steinar Melby / visitnorthwest.no